שתף קטע נבחר
 

מכתב פתוח לישראל משוחר שלום מצרי

גם 40 שנה אחרי הסכם השלום בינינו, רק הדמוקרטיה הישראלית היא זאת שמסוגלת לשבור את מעגל הקסמים של השנאה, האלימות והטרור

 

מואמן סלאם ()
מואמן סלאם

ידידיי הישראלים, הבחירות לכנסת ה-21 מתקיימות בסמוך ליום השנה ה-40 לחתימת הסכם השלום בין ישראל למצרים שצוין השבוע. השלום בין המדינות שלנו נותר עד כה קר – יש יאמרו אף קפוא – ממגוון סיבות שנידונו על ידי חוקרים רבים, בהם כותב שורות אלו. הסיבה המרכזית לכך נוגעת לנוכחותם של קיצונים דתיים ולאומניים בעמדות השפעה בשני הצדדים. כתוצאה מכך הוגבל השלום לשיתוף פעולה בין הממשלות, ונמנעו קשרי שיתוף פעולה אזרחיים בין העמים. כל עוד לא יישבר מעגל הקסמים של הקיצוניות והקיצוניות שמנגד, יישאר המצב על כנו והאזור לא ייהנה מביטחון ומיציבות.

 

 

בנקודת הזמן הנוכחית, הדמוקרטיה הישראלית היא זאת שמסוגלת לשבור את מעגל הקסמים של השנאה, האלימות והטרור. אם מפלגות ישראליות החורטות על דגלן את השלום יגיעו בעקבות הבחירות לעמדות השפעה, יהיה ביכולתן להביא לבלימת השנאה וההסתה נגד ישראל בתקשורת הערבית ולקידום יחסי שכנות טובים המבוססים על רצון חופשי, שיתוף פעולה, קבלת האחר וביטחון ושלום לכלל עמי המזרח התיכון.

 

אם אתם מסתפקים בביטחון זמני – כפי שקיים כעת – ביכולתכם לבחור ממשלת ימין לאומנית-דתית שתיטע בכם פחד, כדי שתמשיכו להצביע לה גם בעתיד. אבל הימין מוליך אתכם שולל ומספק לכם ביטחון מזויף המושתת על כוח הנשק לבדו, ואינו מציע כל אופק מדיני לסכסוך הישראלי-הפלסטיני.

 

אל תתרשמו מקשריה של ממשלת הימין עם משטרים עריצים באזור, שהרי משטרים אלה מטפחים איבה כלפי ישראל והיהודים באשר-הם. משטרים אלה גם מונעים מאזרחיהם לרקום עמכם קשרי ידידות.

 

מנגד, אם אתם חפצים בביטחון של קבע, עליכם לחזק מפלגות שדבקות בתקווה וחותרות לפתרון הסכסוך עם הפלסטינים. אלה יוכלו לקדם שלום בין עמי המזרח התיכון, לפני הממשלות, ולעצב מציאות אזורית חדשה שתתבסס על שלום, דו-קיום, קבלת האחר ושיתוף פעולה סביב אינטרסים אזרחיים משותפים. מחנה השלום הישראלי – ורק הוא – יוכל להקנות לישראל ולעמה ביטחון יציב.

 

ירידת קרנם של המשטרים הרדיקליים בסוריה, בעיראק ובלוב, אשר פעלו בעבר לסיכול הזדמנויות להסדר פלסטיני-ישראלי, מגבירה את הסיכוי הקיים בעת הנוכחית לפריצת דרך מדינית. שותף פלסטיני לשלום צפוי גם הוא להופיע ברגע שיהיו סימנים להיתכנות החזרה למשא ומתן. זאת, שהרי עבור כוחות פלסטינים חילונים אין בנמצא חיזוק משמעותי יותר מאשר התקדמות בתהליך השלום מול יריבים דתיים דוגמת חמאס והג'יהאד האסלאמי.

 

אם כבר כיום תושבי עזה מתקוממים נגד העריצות של חמאס, בהעדר אופק מדיני, ניתן רק לשער כיצד ינהגו ברגע שתהיה להם תקווה לעתיד טוב יותר.

 

בניגוד לתמונה המצטיירת לעתים בתקשורת, אני יכול להעיד שרבים במצרים ובעולם דובר הערבית מעוניינים לחיות לצדכם בדו-קיום ובשיתוף פעולה. זכרו שכפי שהקיצונים במזרח התיכון מחזקים אלה את אלה, כך גם כוחות שוחרי שלום באזור יכולים להעצים האחד את רעהו.

 

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים