למרות מטח לילי לאשכול: נפתחו המעברים לעזה
לראשונה אחרי שבוע נפתחו מעברי כרם שלום וארז, כחלק מההבנות עם חמאס. המעברים לרצועה נפתחו אף שהלילה שוגרו 5 רקטות ליישובי אשכול. צה"ל תקף בתגובה עמדות חמאס. בשבת הפגינו רבבות על הגדר בשקט יחסי, 4 פלסטינים נהרגו
השקט הופר למרות ההבנות על חמאס - אך על אף מטח לילי, המעברים לרצועת עזה נפתחו מחדש: חמש רקטות שוגרו הלילה (יום א') מרצועת עזה לעבר המועצה האזורית אשכול. הרקטות התפוצצו בשטחים פתוחים מבלי לגרום לנפגעים או לנזק.
בתגובה, תקפו טנקים של צה"ל כמה עמדות חמאס בשטח הרצועה. הבוקר מעבר כרם שלום ומעבר ארז שבו לפעילות סדירה, לראשונה אחרי שנסגרו ביום שני, בעקבות הרקטה שהחריבה בית במושב משמרת בשרון.
אמש התייחס ראש הממשלה בנימין נתניהו למתיחות בדרום. בסרטון שפירסם בחשבון הטוויטר שלו אמר: "אנחנו ערוכים לקראת כל התפתחות. זו הדרך שבה אנחנו מנהלים את העניינים - מפעילים כוח כשצריך, ונמנעים, אם אפשר, ממלחמות מיותרות".
בשעה 0:40 הופעלה האזעקה ביישוב במועצה האזורית אשכול. תושבים באזור דיווחו על הדי פיצוצים. מהמועצה האזורית אשכול נמסר כי מתבצעות סריקות לאיתור שרידי הרקטות ששוגרו מרצועת עזה.
הירי התבצע לאחר שעשרות אלפי פלסטינים הגיעו אתמול תחת גשם שוטף למוקדי ההפגנות בגדר הגבול עם ישראל לציון יום האדמה. ארבעה מפגינים נהרגו ועשרות נפצעו, בהם שבעה במצב אנוש וקשה. המפגינים יידו אבנים והבעירו צמיגים בכמה מוקדים לאורך הגדר בגבול הרצועה.
מרבית המפגינים התרכזו בצפון הרצועה. באחד ממוקדי ההפגנות כמה עשרות פלסטינים ניסו מדי כמה דקות לפגוע בגדר הגבול ולתלות עליה דגלי פלסטין, אך לא דווח על אירועי פריצה. מוקדם יותר הגיע מנהיג חמאס איסמאעיל הנייה למוקד הפגנה מול מעבר קרני, ממזרח לעיר עזה, כשהוא מלווה בחברי המשלחת של המודיעין המצרי.
בצל התיווך המצרי בין הצדדים וההבנות המתגבשות, נפתח הבוקר מעבר כרם שלום, כמו גם מעבר ארז. התנאי לפתיחת המעברים היה שחמאס לא יפעיל במהלך הלילה את "יחידות ההטרדה הלילית" וימנע השלכת מטעני חבלה לעבר גדר הגבול. אלו לא הופעלו, וגם המטח לאשכול לא מנע את פתיחת המעברים, לראשונה זה כמעט שבוע.
אתמול, לאחר תום ההפגנות, נראה היה כי הושגו הבנות בין הצדדים. סגן מנהיג חמאס, סאלח אל-עארורי, אמר כי הן ישראל והן חמאס נמצאים בצומת: "כל הדרכים אפשריות - הרקטות והצעדות שניהם נמצאים. לא מדובר בשלום עם ישראל, אין לסוגיה הזו צד מדיני. אנו מעוניינים להפסיק את הלחימה בתמורה להסרת המצור. ישראל הפרה את ההסכמים ולכן חזרו הצעדות".
"אנו צופים חתימה על הסכמים בתוך ימים", המשיך אל-עארורי. "אנו נמשיך בכל הפעילויות הלאומיות ודרכי ההתנגדות לכיבוש, עד שנשיג את הסרת המצור. אנו מוכנים למאבק בכל רגע כדי להשיג את זכויותינו. הסרת המצור היא המטרה המרכזית. אנו רוצים להפסיק את התוקפנות הישראלית נגד עמנו, ולהשיג תנאים טובים יותר שיחזקו אותו - בתנאי המחייה שלו ובזכויותיו. אנו מניחים שזה יהיה בקרוב. יהיו הבנות לרגיעה שיקלו מאוד את המצור", אמר.
במהלך סוף השבוע משלחת המודיעין המצרי ערכה פגישות עם כל הפלגים ברצועת עזה, וב"אל-מיאדין" דווח כי הפגישות התקיימו לשם "הבטחת הרגיעה". הנייה עצמו שוחח עם שר החוץ הקטארי ועדכן אותו בשיחות מול הבכירים המצריים בנוגע למתווה הרגיעה. "אנו ניצבים בפני צומת דרכים ובחינה מעמיקה של עמדות ישראל ותגובתה לדרישות של עמנו", אמר הנייה ואיים כי "לאור זאת תיקבע הדרך שלפיה יתנהל המצב. כל האופציות על השולחן". נראה כי בסופו של דבר סוכם על שקט יחסי, אולם כל התפתחות - כאמור - יכולה לשנות את התמונה.