זוזאנה ניצחה את המזבלה ונבחרה לנשיאה
זוזאנה צ'פוטובה, עו"ד חסרת ניסיון פוליטי שמכונה "ארין ברוקוביץ' של סלובקיה", תהיה הנשיאה הראשונה בארצה. היא נלחמה 14 שנה נגד חברה שרצתה להקים מזבלה בעיר שלה. בנאום הניצחון דיברה ב-5 שפות כדי לחבק גם בני מיעוטים: "מול הפופוליזם הוכחנו שאפשר לדבר יפה ולומר אמת"
עורכת הדין הליברלית זוזאנה צ'פוטובה נבחרה אתמול (שבת) לנשיאת סלובקיה – האישה הראשונה שנבחרת לתפקיד. צ'פוטובה, הנמנית עם תומכי האיחוד האירופי, ניצלה את הזעם הציבורי על השחיתות, וניצחונה הוא משקל נגד לגל הפופוליסטי ששוטף לאחרונה את אירופה בהובלתם של מתנגדי האיחוד.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בראש סדר היום לקראת ההצבעה אתמול עמדו סוגיות השחיתות והסגנון הפוליטי, המטרידות רבים מהסלובקים. הדאגה הזו הגיעה לשיא בשנה שעברה בעקבות רצח העיתונאי יאן קוציאק וארוסתו מרטינה קושנירובה בביתם. קוציאק חקר פרשות שחיתות גדולות, ורציחתו עוררה הפגנות ענק, הגדולות ביותר בסלובקיה מאז נפילת הקומוניזם. צ'פוטובה, שלה אין כמעט שום ניסיון פוליטי, הצהירה שהרצח היה אחת הסיבות לכך שהחליטה להתמודד על הנשיאות.
צ'פוטובה גרפה בסיבוב השני של הבחירות שנערך אתמול 58.3% מהקולות לעומת 41.7% בלבד שהשיג יריבה מארוש שפשוביץ'. היא גברה על שפשוביץ' אף שהוא דיפלומט מכובד שמכהן כסגן נשיא הנציבות האירופית ושזכה לתמיכת מפלגת השלטון Smer. סיעתה של Smer היא הגדולה ביותר בפרלמנט, והיא שולטת בפוליטיקה הסלובקית מאז 2006.
צ'פוטובה הגיעה לסיבוב השני של הבחירות בעמדת ניצחון, אחרי שבסיבוב הראשון כבשה את המקום הראשון עם יתרון של יותר מ-20% על פני שפשוביץ'. בקמפיין הבחירות שלה קראה לשים סוף לניהול המדינה על-ידי אנשים "המושכים בחוטים" מאחורי הקלעים, ולפי סקרי דעת קהל המסר הזה שלה כבש רבים מהמצביעים הצעירים והמשכילים.
צ'פוטובה בת ה-45, גרושה ואם לשניים, היא חברה במפלגה הליברלית "פרוגרסיבה סלובקיה". היא הבטיחה שאם תנצח תפרוש מהמפלגה, וזכתה לתמיכת מפלגות אופוזיציה ומפלגה אחת בקואליציה המייצגת את המיעוט האתני ההונגרי. בנאום הניצחון שלה הודתה למצביעים בסלובקית, הונגרית, צ'כית ורותנית ובשפת הצוענים. בכך פנתה לכל קבוצות המיעוט בסלובקיה.
"אני שמחה לא רק על התוצאה, אלא בעיקר כי הוכח שאפשר לא להיכנע לפופוליזם, לומר את האמת, לדבר בלי אוצר מילים בוטה", אמרה לקהל התומכים שלה. "זה החל בבחירות לרשויות המקומיות בשנה שעברה וקיבל אישוש בבחירות לנשיאות, ואני מאמינה שגם בבחירות לפרלמנט האירופי במאי נראה את זה".
לנשיא בסלובקיה יש מעט סמכויות בענייני היום יום, אבל הוא אחראי על מינוי ראשי ממשלה ויכול להטיל וטו על מינוי של תובעים בכירים ושל שופטים.
פרשת רציחתו של העיתונאי קוציאק הסעירה בשנה שעברה את סלובקיה, והציתה את ההפגנות הגדולות ביותר שידעה המדינה זה עשרות שנים. כתב אישום בפרשה הוגש נגד חמישה בני אדם, בהם איש העסקים מריאן קוצנר, שאחת החקירות של קוציאק עסקה בו. קוצנר הפך בעיני הציבור לסמל לחסינות מהעמדה לדין שלה זוכים אישים שונים אחרי יותר מעשור שבו שולטת מפלגת Smer. בעקבות פרשת הרצח התפטר אשתקד ראש הממשלה רוברט פיצו.
צ'פוטובה ניהלה בעבר מלחמה בת 14 שנים נגד חברה שקוצנר ייצג ושרצתה להקים מזבלה בלתי חוקית בעיר שלה. בסופו של דבר היא ניצחה במאבק, ובעקבות זאת זכתה בכינוי "ארין ברוקוביץ' של סלובקיה", על שם פעילת איכות הסביבה האמריקנית שניצחה את תאגיד האנרגיה "PG&E" ושהונצחה בסרט בכיכובה של ג'וליה רוברטס בשנת 2000.
ניצחונה של צ'פוטובה אתמול מסבך את תוכניותיו של פיצו לעזוב את הפוליטיקה על-ידי התמנות לנשיא בית הדין החוקתי – תפקיד שהנשיא יכול להטיל וטו על הפקדתו בידי ממונה זה או אחר. הניצחון יכול גם להמריץ את מפלגות האופוזיציה המבקשות לנצח בבחירות הכלליות שייערכו בשנה הבאה את Smer, שהיא עדיין המפלגה הפופולרית ביותר בסלובקיה. עם זאת פרשנים פוליטיים מציינים כי נשיאה ליברלית עשויה גם להמריץ את תומכיה של Smer ואת המצביעים האנטי-ממסדיים.
מפלגת Smer של פיצו היא מפלגה סוציאל-דמוקרטית, אבל היא נקטה גם עמדות חברתיות שמרניות, ועימות בין הנשיאה לבין פיצו יכול לקרב את סלובקיה דווקא אל מנהיגים שמרנים ואירו-סקפטיים יותר, כמו בהונגריה ובפולין השכנות.