מנהיגי ערב ואירופה מיישרים קו: "הגולן כבוש, ירושלים - בירת שתי המדינות"
ההכרה בריבונות ישראל בגולן מצד נשיא ארה"ב חוללה גל תגובות בעולם שהגיע לשיאו בפסגת הליגה הערבית שהתקיימה בתוניסיה. בהודעת הסיכום גונתה גם איראן על "מעורבתה בענייני הפנים של מדינות ערב"
ההכרה מצד נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בריבונות ישראל ברמת הגולן חוללה גל תגובות בעולם שהגיע היום (א') לשיאו בפסגה הערבית ה-30 של הליגה הערבית שהתקיימה בתוניסיה. בהודעת הסיכום של הפסגה, שהתפרסמה בשעות הערב, נקבע כי "החלטת טראמפ בנוגע לגולן לא משנה את המצב החוקי של האדמות הללו, שמוגדרות אדמות כבושות בהתאם לדין הבינלאומי, אנו תומכים בזכות סוריה בהחזרת הגולן".
בהודעה הייתה גם התייחסות לסוגיה הפלסטינית, ונכתב כי "ההתערבות של גורמים חיצוניים בענייני האזור אינה מקובלת. הסוגיה הפלסטינית היא במרכז מעיינינו, ביטחון ויציבות יגיעו אך ורק בפתרון הוגן וכולל לסוגיה הפלסטינית". עוד נכתב כי "אנו מתחייבים לספק סיוע כלכלי לתקציב הפלסטיני על מנת לוודא את עמידתם".
בהודעת הסיכום אף גינתה הליגה הערבית את מעבר השגרירות האמריקנית לירושלים: "אנו מגנים את כל הצעדים החד-צדדיים של ישראל שמטרתם לשנות את הסטטוס החוקי של ירושלים. ההחלטה האמריקנית בנוגע לירושלים כעיר הבירה של ישראל אינה חוקית".
הליגה הערבית אף גינתה את המעורבות האיראנית בענייני הפנים של מספר מדינות: "אנו מבקשים מאיראן לא להתערב בענייני הפנים של מדינות ערב, אנו מדגישים את הריבונות של איחוד האמירויות על שלושת האיים שאיראן כבשה. אנו מגנים את המשך שיגור הטילים הבליסטיים מתוצרת איראן על סעודיה מעל אדמות תימן".
סלמאן מלך סעודיה, שאירח את הפסגה הקודמת והעביר את האירוח לתוניסיה, אמר עם פתיחת הפסגה כי "אנו מסרבים לכל פגיעה בריבונות הסורית בגולן". גם שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני יישרה קו.
"הסוגיה הפלסטינית היא בראש סדר העדיפויות הסעודי", אמר הבוקר סלמאן בן עבד אל-עזיז, "אנו עומדים על חשיבות הקמת מדינה פלסטינית עצמאית בגבולות 67' עם ירושלים המזרחית כבירתה. ועל חשיבות מציאת פתרון מדיני למצב בסוריה. אנו מסרבים לכל פגיעה בריבונות הסורית בגולן". מיד אחריו נאם נשיא תוניסיה, אל-באג'י א-סבסי, שאמר כי "לא יושג ביטחון באזור בלי הקמת מדינה פלסטינית עצמאית. הגולן הוא אדמה כבושה בניגוד לחוק הבינלאומי, ואנו מסרבים למדיניות שבאה לשנות את המצב הקיים".
עבדאללה מלך ירדן אמר כי "אין מנוס אלא להקים מדינה פלסטינית בגבולת 67' שבירתה ירושלים המזרחית. ירדן ממשיכה להגן על המקומות הקדושים לאיסלאם ולנצרות בירושלים. הגולן הוא אדמה סורית כבושה בהתאם להחלטות בינלאומיות".
נשיא מצרים, עבד אל פתאח א-סיסי קרא "ליישם את החלטות ז'נבה על מנת לסיים את מלחמת האזרחים בסוריה". בנוגע לסוגיה הפלסטינית אמר כי "הפתרון היחיד לסכסוך הישראלי-ערבי הוא שחרור כל האדמות הכבושות. יש להפסיק את המעורבות הזרה בסוריה".
במהלך סוף השבוע, ולקראת הפסגה, התכנסו שרי חוץ של חלק מהמדינות המשתתפות בפסגה לסדרת פגישות מכינות. השרים הגישו את המלצותיהם לנציגי המדינות שלהם, טרם תחילת הפסגה. לפי הפרסומים בכלי תקשורת ערביים, ההמלצות מתרכזות בסוגיית ההכרה ברמת הגולן ובמעורבות האיראנית בענייני פנים של האזור.
מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל-רייט אמר כי "אנו צריכים להגיע להבנה בנוגע לביטחון הערבי שיספק את צרכינו ויעצור את ההתערבות של גורמים חיצוניים ואזוריים. אנחנו מתנגדים למעורבות זרה במדינות ערביות, כולל התערבות של איראן וטורקיה. הגולן הוא אדמה סורית כבושה, זאת בהתאם לחוק ולהחלטות בינלאומיות, והכיבוש הישראלי שואף לכרסם באדמות ערביות".
מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש שנכח אף הוא בוועידה התייחס גם הוא לסוגיה הפלסטינית ולהחלטה בנוגע לריבונות הישראלית ברמת הגולן: "פתרון שתי מדינות לישראל ולפלסטינים ניצב בראש סדר העדיפויות. כל פתרון לסכסוך הסורי חייב להבטיח שלמות טריטוריאלית עבור סוריה, וזה כולל את רמת הגולן הכבושה".
פדריקה מוגריני אמרה כי "התעלמות מהחלטת האו"ם בנוגע לגולן היא לא פתרון. פתרון שתי מדינות לישראל ולפלסטינים הוא הפתרון הריאלי היחיד. מוטלת עלינו האחריות למנוע מרעיון שתי המדינות להיפגע באופן בלתי הפיך. כל תוכנית בעתיד צריכה להכיר בהסכמים בינלאומיים כולל גבולות 1967 והסכמה על חילופי שטחים הדדיים, עם ירושלים כבירה העתידית של שתי המדינות".
בפסגה בתוניסיה משתתפים גם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, נשיא עיראק ונציגי מדינות אפריקניות. סוריה לא שלחה נציגים ולא הוזמנה לפסגה, משום שהליגה הערבית הקפיאה את החברות שלה. לאחרונה היו כמה שיחות ונבחנה האפשרות להחזיר את החברות שלה, אך טרם התקבלה החלטה בנושא.