שתף קטע נבחר

 

רומניה לא מוכנה לסגור את הר הזבל

אירופה לוחצת על רומניה לפנות את הר האשפה פאטה-ראט, שנחשב לפצצה מתקתקת. רומניה לא ממהרת לציית. משפחות עניות שחיות במזבלה עוקבות בדאגה. עבורן הזבל הוא מקור פרנסה: "עד עכשיו היה לנו מזל"

הר האשפה פאטה-ראט במערב רומניה נחשב לפצצה סביבתית מתקתקת. באיחוד האירופי דורשים מרומניה לסגור את האתר המצחין. פינוי האשפה תהיה מכה קשה לתושבים העניים שחיים באתר, שעבורם הזבל הוא מקור ההכנסה היחיד.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ההר נמצא בגבעות ליד קלוז'-נאפוקה, העיר החמישית בגודלה ברומניה. בחלק מהפסגות מגיע הזבל לגובה של בניין בן חמש קומות, ופולט חומרים רעילים שמזהמים את הקרקע. עשרות משפחות עניות – בעיקר צועניות – חיות בצריפים באתר הפסולת, והילדים משחקים בערימות הזבל. בדרך כלל מדובר במשפחות שהגיעו לשם אחרי שסולקו ממקומות אחרים שם התיישבו בניגוד לחוק. המשפחות העניות מתקיימות מפסולת למחזור שאותה הם אוספים בידיים.

  (צילום: AFP)
תושבי הר הזבל ברומניה(צילום: AFP)
 

לינדה זיגה בת ה-37 גרה בעבר באתר עם משפחתה. זיגה אמרה שהעירייה היא זו שגירשה את המשפחה לאתר ב-2010, שם היא חיה בקרוואן ללא שירותים. מאז מצאה המשפחה דירה בקלוז', והיום לינדה חברה במפלגת השמאל החדשה "דמוס". סגירת האתר נמצאת בראש סדר העדיפויות של לינדה. "אף אחד לא צריך לחיות כאן, התנאים לא אנושיים", היא אומרת.

 

הנציבות האירופית דורשת לסגור את מזבלת פאטה-ראט, והקצתה מימון להקמת מערכות חדשות לסילוק פסולת כדי שלא יהיה צורך במזבלה. הרשויות של קלוז'-נאפוקה אמרו שהן משתפות פעולה, למרות שעד כה לא נמצא פתרון ופינוי האשפה לא מתקדם.

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

התושבים בפאטה-ראט חוששים לאבד את מקור ההכנסה היחיד שלהם אם המזבלה תיסגר. קלאודיה ובעלה חיים בחלק מהר הזבל שהתושבים מכנים "דאלאס", ולהם שני ילדים. הם מתפרנסים ממחזור קרטונים, בקבוקי פלסטיק ופחיות שימורים. "אנחנו שורדים מיום ליום, אבל מה נעשה בעתיד?", אומרת קלאודיה בת ה-68 על סכנת הסגירה של המזבלה. "היה לנו מזל, אבל עכשיו זה נגמר".

 

בריסל לוחצת על רומניה להאיץ את תהליך הפינוי של המזבלות ולשפר את מערכות סילוק האשפה שלה. בשנה שעברה קבע בית המשפט האירופי שרומניה נכשלה בסגירת 68 מזבלות שמהוות סכנה לשלום הציבור. לאחרונה, בניסיון להרגיע את בריסל, חסמה עיריית קלוז' את הגישה לאזורים החדשים בהר הזבל.

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

סנדור קורוספוי, פעיל למען איכות הסביבה, אומר שפאטה-ראט היא "פצצה סביבתית מתקתקת, והפיצוץ שלה הוא רק עניין של זמן". הוא אומר שבנוסף לזיהום הקרקע מדי שנה פורצות כמה שרפות באתר הפסולת הענקי, מה שגורם לזיהום אוויר שמסכן את התושבים ואת הבקר באזור.

 

לינדה זיגה אומרת שהעירייה מבטיחה כבר שנים לתושבי פאטה-ראט שיעברו לדירות נורמליות. "אירופה צודקת, אבל הבעיה מגיעה מהממשלה", אומרת זיגה, שנלחמת בשחיתות בפוליטיקה הרומנית. מתיאס, נגר בן 51, תומך גם הוא באיחוד האירופי. אחרי העבודה הוא מגיע להר הזבל כדי למצוא קרטונים ובגדים שאפשר לשרוף כשאין מספיק עצים להסקה בחורף הקר.

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

התושב הצעיר ביותר של פאטה-ראט הוא בבה, ילד בן 11. אחר הצהריים, אחרי הלימודים, הוא וחבריו משחקים כדורגל בהר הזבל. האוטובוס שלוקח אותם לבית הספר בקלוז' הוא בערך הקשר היחיד של בבה וחבריו לעיר.

 

האפשרות שרומניה תפנה את הפסולת ותסגור את האתר מטרידה מאוד את יון, אבא לשני בנים שגר כמאה מטר מאחת מפסגות הר הזבל. יון מקווה שיצליח למצוא עבודה כמנקה רחובות בעירייה בעידן שאחרי פאטה-ראט. "אחרת אני לא יודע מה אנחנו נעשה", הוא אומר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
תושבי הר הזבל ברומניה
צילום: AFP
מומלצים