סאגת הברקזיט: נדחו כל החלופות להסכם
הפרלמנט הבריטי, שדחה שלוש פעמים את ההסכם של תרזה מיי, הצביע על ארבע הצעות חלופיות. אף אחת לא אושרה. הדד ליין לפרישה מהאיחוד האירופי: עוד 10 ימים בלבד. "הסבלנות שלנו נגמרת", מזהירים בבריסל
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הדרך שבה יתבצע ה"ברקזיט" עדיין לא ברורה, אחרי שבוע סוער שבו נדחה הסכם הפרישה של מיי בפעם השלישית - למרות הצעתה להתפטר מראשות הממשלה אם יעבור. חברי הפרלמנט המתוסכלים העניקו לעצמם בשבוע שעבר את הסמכות למצוא אסטרטגיה חלופית לפרישה. בשבוע שעבר נדחו שמונה הצעות חלופיות, אתמול נפסלו ארבע הצעות.
האפשרות היחידה שכמעט הצליחה לזכות ברוב הייתה ההצעה להשאיר את בריטניה באיגוד המכסים של האיחוד האירופי. ההצעה הזאת נדחתה ברוב של שלושה קולות – 276 לעומת 273. ההצעה שגרפה את מספר הקולות הגדול ביותר הייתה לערוך משאל עם על כל הסכם של פרישה מהאיחוד – 292 לעומת 280. הממשלה של תרזה מיי מתנגדת בתוקף לשתי ההצעות האלה.
להצעה הראשונה (הישארות באיגוד המכסים) הממשלה מתנגדת מכיוון שפירוש הדבר הוא ויתור על החופש להגיע להסכמי סחר עצמאיים, כפי שמעוניינים חברי פרלמנט אירו-סקפטיים. ההתנגדות להצעה השנייה (משאל עם) נובעת מהעובדה שמיי חושבת שמדובר בבגידה בבוחרים שקבעו שבריטניה תפרוש מהאיחוד במשאל העם של האיחוד האירופי – וקיבלה הבטחה שבריטניה תיישם את הכרעתם. מיי מאמינה שמשאל עם על הסכם פרישה לא יפתור דבר.
שר ה"ברקזיט" בממשלת בריטניה, סטיבן ברקלי, הודיע אחרי ההצבעות שלאור המצב בריטניה עלולה לפרוש מהאיחוד ב-12 באפריל ללא הסכם – תרחיש אימים שממנו מזהירים רבים. "ברירת המחדל החוקית היא שבריטניה תעזוב את האיחוד האירופי בעוד 11 ימים בלבד ללא הסכם" – הזהיר. "האפשרות היחידה היא למצוא דרך שמאפשרת לבריטניה לעזוב עם הסכם", אמר ברקלי לפרלמנט. הוא רמז שמיי עשויה לקיים השבוע הצבעה רביעית על ההסכם שלה.
ממשלת בריטניה מעוניינת לפרוש לפני הבחירות לפרלמנט האירופי ב-23 במאי. פרישה לאחר מכן תהיה כאב ראש גדול עבור כל הצדדים. "אם בית הנבחרים יסכים על ההסכם השבוע עדיין תהיה אפשרות להתחמק מהבחירות", אמר. היום אמורה מיי לקיים פגישות עם השרים הבכירים בממשלתה כדי לתכנן את הצעדים הבאים.
ביום שישי נחלה מיי תבוסה נוספת כשההסכם שלה נדחה בפעם השלישית. בסוף השבוע חלף תאריך היעד לפרישה של בריטניה. בעקבות חוסר הצלחתה של מיי לקבל את אישור הפרלמנט להסכם הפרישה, ובניסיון להימנע מפרישה ללא הסכם שעלולה להוביל לכאוס כלכלי ותחבורתי, ביקשה בריטניה מהאיחוד לדחות את יציאתה ממנו. האיחוד הסכים לפי שעה לדחות את הפרישה רק עד 12 באפריל. אם בריטניה תאשר את ההסכם הדחייה תתארך עד 22 במאי.
האיחוד האירופי יתכנס לפגישת חירום ב-10 באפריל. בבריסל הזהירו שללא הסכם בריטניה עלולה לקטוע בפתאומיות את היחסים עם שותפת הסחר הגדולה שלה, ולגרום לשיבושים כלכליים אדירים. "כשזה נוגע לחברים הבריטים שלנו יש לנו הרבה סבלנות, אבל גם הסבלנות נגמרת", אמר נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר.
מתנגדי ההסכם שהביאה מיי לפרלמנט, גם במפלגתה שלה, טוענים ברובם כי ההסכם מוביל ל"ברקזיט רך" בלבד, כלומר שמדובר בהסכם פרישה שישאיר את היחסים בין בריטניה לאיחוד הדוקים מדי, יקשה על הממלכה לחתום הסכמי סחר עם מדינות אחרות בעולם – ולמעשה ישעבד את בריטניה לאיחוד האירופי, משום שמצד אחד היא תישאר כפופה לחלק מתקנותיו ומצד שני לא תוכל עוד להשפיע ישירות על מדיניותו. מתנגדים אחרים, תומכי ההישארות באיחוד האירופי, טוענים כי כעת, משהציבור הבין עד כמה גדולות ומסוכנות השלכות הפרישה, יש לערוך משאל עם חדש, שבו לפי חלק מהסקרים ינצח המחנה התומך בהישארות.