"לוחמים חוצים קו אדום": צה"ל נאבק בתופעות ה"וותיקוּת-צעירוּת"
חשיפת ynet אודות תשעה לוחמי גולני שנכלאו בגין סירוב פקודה ממחישה כיצד צה"ל עדיין נאבק בתופעה הנפוצה ביחידות הקרביות. הלוחמים טוענים לאכיפה נוקשה: "אמרתי 'כמה עוד' והודחתי". תחקיר החטיבה קבע: "לא הייתה התנכלות ללוחמים"
צעירים וותיקים – גרסת 2019: הפרסום ב-ynet אמש (ב') על שליחתם של תשעה מלוחמי גדוד 51 של גולני ל-20 ימים בכלא הצבאי עורר מחדש את הוויכוח על מעמד "החיילים הפשוטים" (חפ"שים), שמסיימים את שירותם מבלי לצאת לקורס פיקודי או לתפקיד לחימה נחשק אחר.
בניגוד לעבר הרחוק יותר, היום "מרד" בצבא הוא בהיקפים קטנים יותר, של כמה עשרות חיילים, כמו אתמול בבוקר, כאשר רבים מלוחמי פלוגה ב' בגדוד סירבו להצטרף לתרגילים ולאימונים כחלק מההכנות למבצע קרקעי אפשרי ברצועת עזה, שאליו הוקפצה החטיבה בעלת הכומתה החומה לפני כשבוע.
את תשעת הלוחמים שהתעקשו לא להצטרף ללו"ז במחאה על הדחת חברם מלחימה לפני כמה ימים ועל התנהגות מזלזלת מצד מפקדיהם לאחרונה, לטענתם, שפט מפקד הגדוד, שנזף בחיילים על התנהגותם.
קצינים אחרים ששוחחו עם פקודיהם אתמול בבסיס צאלים, שם נערך הגדוד ללחימה ברצועה, אמרו שהם "מתביישים בהתנהגות הלוחמים המוחים".
צה"ל לא מוותר ללוחמים הוותיקים
מעדויות נוספות שהגיעו לידי ynet עולה כיצד צה"ל לא מוותר ללוחמים, גם לא על סמלים ואמירות שניתן להתווכח על חומרתן. "הודחתי מלחימה וקיבלתי עונש של מעצר רק כי אמרתי 'כמה עוד' ו'עד מתי', שכביכול אסורים להיאמר בקול כי הם מסמלים ותיקות", העיד אחד החיילים בגדוד בשיחה עם קרוביו, "החרימו לנו דגלים של הפלוגה שקיבלנו מחברים שלנו בגדוד שהשתחררו רק כי כתוב עליהם 'כמה עוד'.
"זו התנכלות מיותרת למי שתורם ונשחק במשך שנתיים ושמונה חודשים, נותן מעצמו הכול. אף אחד פה לא התעלל בחייל צעיר, אין כאן אלימות ואין השפלות, חוץ מההתנשאות וההשפלה של הקצינים כלפינו. קצינים איימו עלינו שאם לא נשפר את ההתנהגות שלנו אז לא יקבלו אותנו באזרחות בשום מקום עבודה, אחרי שנצא וניכנס מהכלא שוב ושוב.
"באירוע אחר, שני חיילים לא עמדו בשלשות במסדר ורותקו כעונש, בטענת המפקדים שעשו זאת כי כביכול הם ותיקים. במקרה אחר, מפקדים שברו לנו פרטי ציוד אישי מול העיניים רק בגלל סמלים שהיו עליהם".
לאחר שחרור הלוחמים מהכלא, בחטיבת גולני יוחלט אם להדיח את התשעה מלחימה או לתת - לחלקם לפחות - הזדמנות נוספת. בצבא אמנם מנסים להקטין מחומרת האירוע ולטעון כי מדובר במקרה נקודתי, אך נראה שהדבר לא קרה כרעם ביום בהיר.
מלבד הזרז למחאת החיילים - הדחת חברם הלוחם בסוף השבוע האחרון בשל בעיות "ערכיות ומקצועיות" - אירעו בגדוד אירועי משמעת נוספים בשבועות האחרונים, בהם שני לוחמים, אחד מהם מפקד (רס"פ), שהודחו בטענה לשימוש בסמים בזמן תעסוקה מבצעית של הגדוד בגבול הצפון.
התחקיר שנערך בחטיבת גולני בעקבות האירועים אתמול העלה תמונה שונה מזו שהעלו החיילים. ממצאיו הראו כי אין שינוי במדיניות הגדודית נגד תופעות של צעירות-ותיקות, וכי הנראות המבצעית של הלוחמים חשובה ועליה להישמר כאחידה. "על לוחם ביחידה מובחרת אין קשקושים צבעוניים על הנשק ועל הרובה של המג"ד או של המח"ט לא כתוב את תפקידו", אמרו בצבא.
עוד עלה בתחקיר כי חיילי הגדוד לא הושפלו, וגם חיילים שנענשו זכו ליחס טוב והוגן. מהממצאים עולה כי הלוחמים המוחים דרשו להכתיב את המדיניות למפקדיהם, ובכך חצו קו אדום. מפקד החטיבה אלוף-משנה שי קלפר הצטרף הלילה לפלוגה ולגדוד שבו אירעו התקריות, רץ והתאמן איתם בניסיון להחזיר את השגרה המבצעית לגדוד שיהיה מהראשונים להיכנס לעזה, אם וכאשר.
מצה"ל נמסר בתגובה: "אין מקום לאירועי 'ותיקות-צעירות' והם אינם עולים בקנה אחד עם ערכי צה"ל. מקרים מסוג זה אשר מתגלים מטופלים במלוא החומרה וכלל הצעדים ננקטים על מנת למגר תופעה זו. מדובר באירוע נקודתי בו לקחו חלק מספר חיילים בפלוגה אשר טופלו משמעתית. הפלוגה המשיכה את פעילותה כרגיל וביצעה את התרגיל".