שתף קטע נבחר

 

המדענים שמחליטים מה מצרים תאכל

לארץ הנילוס נגמר האורז, ובמהלך-בזק היא רוצה לייבא כמויות אדירות מחו"ל. הבעיה: המצרים לא אוהבים כל סוג, וכשלפני 3 שנים הם סירבו לקנות – האורז הצטבר בחנויות. קבוצת מדענים מתכנסת עכשיו למבחני בישול וטעימה, וכבר פסלה את האורז ההודי

עם צלחות אורז מהבילות ותפוחים שנחתכו זה עתה לצדן, עמלה קבוצה של מדענים במעבדה שלה בקהיר בניסיון להחליט אם הגידולים שיובאו מחו"ל יתאימו לחיכם של המצרים. המדענים מבשלים וטועמים דוגמאות מסוגים שונים של אורז שמספקת להם המדינה – ואז מחליטים אם לאשר אותם או לא. במסגרת התהליך, שהחל בשלהי השנה שעברה, כבר נפסל אורז שיובא מהודו ואושר אורז שיובא מסין ומווייטנאם.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

מצרים מבחן טעימה אורז מדענים סובסידיה (צילום: רויטרס)
אין סממנים מזהים. מבחן הטעימה במצרים(צילום: רויטרס)

מצרים מבחן טעימה אורז מדענים סובסידיה (צילום: רויטרס)
בלי בשמים וסיגריות. מנות האורז מוגשות לבודקים(צילום: רויטרס)

מצרים מבחן טעימה אורז מדענים סובסידיה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

המצרים הם צרכני אורז גדולים והם גאים באיכות הגידולים המקומיים שלהם, אבל בשנת 2018 הם נאלצו לשתול פחות אורז מקומי כדי לשמור על מים, ולכן פנתה אשתקד קהיר לשוק הבינלאומי וביקשה דוגמאות אורז כדי לערוך להן מבחני בישול ולהחליט אם מדובר בסוגים הראויים לייבוא.

 

אורז הוא מוצר מסובסד מרכזי מאוד בתוכנית הסובסידיות של מצרים, שבמסגרתה רוכשת המדינה מצרכי מזון ומספקת אותם לזכאים למוצרים מסובסדים. כרגע עומד מספר הזכאים על כ-60 מיליון, יותר מחצי מאוכלוסיית מצרים.

מצרים מבחן טעימה אורז מדענים סובסידיה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מצרים מבחן טעימה אורז מדענים סובסידיה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

תפקידם של המדענים הוא לוודא שהאורז שתקנה המדינה מתאים לשיטות הבישול של המצרים ולטעמם. נאהד לוטפי, מנהל המטבח שבו נערכות הבדיקות, מספר שכל חברי הצוות הם "שופטים מאומנים" שעברו הדרכות בקורסים. נסרה אחמד, אחת הטועמים, מעידה שכל הדוגמאות שהם מקבלים נטולות סימנים מזהים: "אנחנו מקבלים לטעימה דוגמאות שאין לנו כמעט שום מידע עליהן. הכול מגיע עם קוד".

 

החוקרים בוחנים את האורז לפי קריטריונים כמו צריכת מים, צבע וריח. אחרי הבישול מוצג האורז לטועמים. "אנחנו מעריכים את המוצר על סמך הצבע, הטעם, הריח והתגובה הכללית", אומר לוטפי. לחוקרים אסור להשתמש בבושם או לעשן סיגריות. תפוחים חתוכים ומים משמשים כמנקי חך.

 

סיסי העלה את השכר של המצרים ל-400 שקל בחודש

מצרים מבחן טעימה אורז מדענים סובסידיה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מצרים מבחן טעימה אורז מדענים סובסידיה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

סוחרים אומרים שמבחן הטעימות מעלה את המחירים משום שהוא מאלץ אותם להשאיר את ההצעות שלהם פתוחות ללא הגבלת זמן, בעוד המבחן נמשך. לדבריהם תהליך הבחינה הוא דבר ייחודי למצרים. "זה משהו שלא קורה ברחבי העולם", אומר מוסטפה א-נגארי, יצואן ומייבא גדול של אורז במצרים. "במדינות אחרות הנחיות הבישול כתובות פשוט על האריזה".

 

בשוק הפרטי חתמו יבואנים על חוזים לייבוא 150 אלף טונות של אורז הודי מאוקטובר האחרון עד לסוף אפריל הקרוב, והצרכנים המצרים לא התלוננו. נגארי, שקונה אורז הודי כדי למכור אותו בשוק המצרי הפרטי, אומר שלא ברור לו מדוע דווקא דוגמאות האורז ההודי נכשלו במבחן: "אלה תנאי המכרז ונכבד אותם, אבל אני מוכר את האורז הזה בלי שום בעיה בשוק הפרטי".

 

נמואני נומאני, יועץ לשר ההספקה, מסביר שמבחני הבישול נחוצים כדי להימנע ממצב שבו אורז נערם בחנויות המוצרים המסובסדים כפי שקרה לפני שלוש שנים, כשאזרחי מצרים סירבו לקנות אותו. "ברור שאם דוגמה של אורז הודי כלשהו מתאימה לטעם המצרי נאשר אותו, אבל מבחן הבישול נחוץ כדי לוודא שהאורז שאנחנו מייבאים מתאים לצרכנים", אמר לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
"כולם שופטים מאומנים". מבחן הטעימה
צילום: רויטרס
מומלצים