שתף קטע נבחר

 

"רונה הביאה את החלל לפריפריה": המורשת ופרס ישראל

שותפים ממערכת החינוך סיפרו על הסיבות להענקת פרס ישראל על מפעל חיים לרונה רמון ז"ל: "חוללה שינוי חברתי בעזרת החלל"

 

בנט מעניק את הפרס לילדיה של רונה רמון ז"ל

בנט מעניק את הפרס לילדיה של רונה רמון ז"ל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
לאחר ששר החינוך נפתלי בנט הודיע על הענקת פרס ישראל למפעל חיים לרונה רמון ז"ל סיפרו חברים לעבודה של רונה במערכת החינוך על האופן שבו השפיעה רונה על ילדי ישראל ("הביאה את החלל לפריפריה, כדי שזו לא תהיה נחלתם של ילדי המרכז"), על אישיותה הצנועה ("המון תוכן ובלי סיסמאות"), ועל הכאב שליווה אותה תמיד, גם בחגיגות.
 

"התכנים שרונה הכניסה עשו ועושים שינוי אמיתי בחיים של כל כך הרבה ילדים ומורים", סיפרה ד"ר גילמור קשת-מאור, מנהלת אגף מדעים במזכירות הפדגוגית במשרד החינוך שעבדה עם רונה. "זה פרס שניתן לאישה שהחליטה להנציח ולקדם את נושא החלל במערכת החינוך, ולעשות בעזרת זה שינוי בחברה".

רונה רמון (צילום: גבריאל בהרליה)
פרס מפעל חיים לרונה רמון ז"ל(צילום: גבריאל בהרליה)

פתלי בנט מעניק את פרס כלת ישראל לילדיה של רונה רמון ז
נפתלי בנט מודיע לילדיה של רונה רמון ז"ל על החלטתו להעניק לאמם ז"ל את פרס ישראל

 

"כל כך מתאים לתת לה את פרס ישראל ולהכיר בפעילות שלה", המשיכה קשת-מאור. "רונה הצליחה להכניס לתוכניות הלימודים נושאים חברתיים, מדעיים, פילוסופיים וגיאוגרפיים רבים שמציתים את ההתלהבות של הילדים ושל המורים כאחד. גם בחודשים האחרונים, לאחר פטירתה של רונה, הקרן הוציאה לפועל את כל התוכניות וביתר שאת. בפרויקטים שיזמה השתתפו מידי שנה אלפי תלמידים ממאות בתי ספר בארץ".

 

בדומה לאחרים שעבדו בסביבתה של רמון, בחרה קשת-מאור לציין את צניעותה של רמון כאחד המאפיינים המרכזיים באישיותה. "הכרתי את רונה במשך שלוש שנים. מה שרונה הביאה זה מעורבות עם תוכן, לא סיסמאות", סיפרה. "היא התנהלה כך תמיד, בלי רוח וצלצולים. היא לא דיברה הרבה, הייתה שקטה ועדינה. המורשת שלה תישמר, כבר היום היא נמצאת בתוכניות הלימודים שלנו". 

הפגישה בין הילדה שירן לרונה רמון שלא תתקיים לעולם (צילום: הרצל יוסף)
הילדה שירן שרצתה לפגוש את רונה - ולא תוכל(צילום: הרצל יוסף)

תלמידי תיכון חולקים כבוד אחרון לרונה רמון (צילום: מוטי קמחי)
תלמידי תיכון חולקים כבוד אחרון לרונה רמון(צילום: מוטי קמחי)

תלמידי תיכון חולקים כבוד אחרון לרונה רמון (צילום: דנה קופל)
(צילום: דנה קופל)
 רונה רמון מבקרת בבית ספר ב2003 ()
רמון בבית הספר היסודי ע"ש אילן במודיעין. ארכיון

 

"היו בינינו יחסים קרובים ואהדה רבה", סיפרה אביבה בריינר, שעד לאחרונה שימשה כמפקחת למדע וטכנולוגיה במשרד החינוך. אני זוכרת שלפני שנה, בטקס לסגירת שבוע החלל, השתתף צוות קרוב ומצומצם ורונה דיברה באופן מאוד אישי לכל אחד מאיתנו. הודתה לכל אחד על תרומתו.

 

"השבוע הזה אילץ אותה גם לחשוף את הכאב וגם להשתתף בחגיגה", אמרה בריינר. "אבל היא ידעה להפריד ולנתב את הכוחות לטובת החגיגה והשמחה. רונה הייתה מאוד שורשית, מאוד מחוברת להוויה הישראלית שאותה היא אהבה. היא נתנה לפריפריה את האפשרות להתחבר לנושא החלל, כדי שזו לא תהיה רק נחלתם של תלמידים ממרכז הארץ.

 

"היא ידעה שאם יש משהו שיכול לחבר בין כולם - זה אילן", המשיכה בריינר. "רונה פתחה את נושא החלל למערכת החינוך. העובדה שכיום ילדים בגן רוצים לראות את החללית 'בראשית' ומדברים עליה - זה בזכות רונה. זה נכנס כל כך עמוק לתודעה של הילדים, הם מדברים ברמה כזאת של הבנה על כוכבים ועל שטח הפנים שלהם, על איפה יכולים להיות חיים ואיפה לא יכולים להיות חיים, דברים שאדם מן היישוב לא יודע אותם, אבל בתי הספר מחנכים לכך היום - בזכות הפעילות של רונה. והיא לא ביקשה הכרה, אלא רק שותפות. היא מעולם היא לא ביקשה מעבר, או חשבה שמגיע לה מעבר".

בית הספר ספר יסודי על שם אילן רמון ב מודיעין מדברים על רונה רמון  ()
בית הספר היסודי ע"ש אילן רמון במודיעין

 רונה רמון מבקרת בבית ספר ב2003 ()

חתימתה של רונה רמון ()

רונה רמון ואסטרונאוט אנדי תומס (צילום: EPA)
רונה רמון ואסטרונאוט אנדי תומס(צילום: EPA)

רונה רמון וראובן ריבלין (צילום: אלעד גרשגורן)
רונה רמון וראובן ריבלין(צילום: אלעד גרשגורן)

רונה ואסף רמון ז
רונה ואסף רמון ז"ל(באדיבות: "קרן רמון" )

רונה רמון עם ילדות קרן רמון (באדיבות:
רונה רמון עם ילדות קרן רמון(באדיבות: "קרן רמון" )

 

רונה רמון נולדה בקריית-אונו ב-1964 להוריה שעלו מטורקיה במסגרת עליית הנוער. עם שחרורה מצה"ל נרשמה ללימודים במכון וינגייט, שאותם סיימה עם תואר ראשון בחינוך גופני. את אילן רמון ז"ל הכירה במהלך הלימודים. לזוג נולדו שלושה בנים ובת: אסף, טל, יפתח ונועה.

 

במהלך שירותו בחיל האוויר, נבחר אילן להיות האסטרונאוט הישראלי הראשון. רונה ליוותה את בעלה בתהליך האימונים הממושך בנאס"א. בפברואר 2003 התרסק רמון עם יתר חברי צוות המשימה באסון המעבורת קולומביה, בשעה שעשו דרכם חזרה לכדור הארץ. בספטמבר 2009, נפל בנה הבכור של רונה, סרן אסף רמון, במהלך תאונת אימונים. ב-2010 הקימה את קרן רמון ושימשה כשנשיאתה.

 

בדצמבר האחרון קיבלו ילדיה של רמון מאוניברסיטת בן גוריון תואר דוקטור לפילוסופיה לשם כבוד, בשמה של אימם שהלכה באותו חודש לעולמה בגיל 54. הטקס אמור היה להיערך חודש לפני כן ביום האזכרה השנתי לדוד בן גוריון - אך נדחה בעקבות המצב הביטחוני ששרר אז בדרום - ובשל כך לא זכתה רמון לקבל את התואר בעצמה.

 

לאחר שהקימה רמון את "קרן רמון" בשנת 2010, יצרה שיתופי פעולה משמעותיים עם משרד החינוך, סוכנות החלל הישראלית ומשרד המדע והטכנולוגיה במטרה להנחיל את מדעי החלל בקרב התלמידים ולהטמיע את הנושא בתוכניות הלימודים.

 

בין התוכניות שיזמה רמון ניתן למנות את "אולימפיאדת החינוך" ו"שבוע החלל" שבמהלכם התנסו אלפי תלמידים בלמידה עיונית ומעשית של התחום.

 

בהודעה על הענקת הפרס צוין כי "הפרס מוענק לרמון ז"ל פעילותה החברתית לאורך השנים. לאחר מותם של בעלה ובנה, הקימה רמון שורה של מפעלים חינוכיים דוגמת שבוע החלל הישראלי, תחרויות חלל ואסטרונומיה, מרכזי מדעים וחלל בפריפריה, כנס אילן אמון המקצועי, מלגות לחוקרים מצטיינים ועמותת קרן רמון לחינוך למצוינות וחלל בקרב בני נוער בשיתוף משרד המדע ומשרד החינוך".


פורסם לראשונה 02/04/2019 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גבריאל בהרליה
פרס ישראל לרונה רמון ז"ל
צילום: גבריאל בהרליה
מומלצים