שתף קטע נבחר

 

8 שנים אחרי קדאפי: לוב על סף מלחמת אזרחים

הקהילה הבינלאומית חוששת ממלחמה נוספת בלוב, שנמצאת בכאוס מאז נפילת קדאפי ב-2011. מנהיג המורדים חפתר מנסה לכבוש את הבירה טריפולי, שם נמצאת הממשלה שנתמכת על ידי האו"ם. "הושטנו יד לשלום ודקרו אותנו בגב", האשים ראש הממשלה. "חפתר מבצע הפיכה"

הקהילה הבינלאומית מנסה לעצור את ההסלמה בסכסוך בלוב, שנמצאת על סף מלחמת אזרחים נוספת שמונה שנים אחרי נפילת הרודן מועמר קדאפי. מועצת הביטחון קראה למנהיג המורדים, הגנרל חליפה חפתר, להפסיק את המבצע לכיבוש טריפולי – שם נמצאת הממשלה שנתמכת על ידי האו"ם והקהילה הבינלאומית.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

לוב, מדינה שעשירה בנפט, סובלת ממאבקי שליטה מאז סוף עידן קדאפי ב-2011. ב-2014 כבר פרצה מלחמת אזרחים – ודאעש חיזק את השפעתו במדינה. ב-2015 הוקמה בתיווך האו"ם ממשלת אחדות, שהתקשתה לשלוט במצב, וכל יוזמה בינלאומית לאחד את לוב נכשלה.

 

צילום: רויטרס

צילום: רויטרס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ראש ממשלת לוב פאיז א-סראג'  ו מנהיג ה מורדים גנרל חליפה חפתר (צילום: AFP)
ראש ממשלת לוב א-סראג' ומנהיג המורדים חפתר(צילום: AFP)
 

כיום, במקביל לממשלה בטריפולי פועלת ממשלה בבנגאזי במזרח המדינה, אזור שבו שולטים חפתר והמורדים הנאמנים לו מ"הצבא הלובי הלאומי". כל ממשלה נתמכת על ידי שורה של מיליציות מקומיות. בחלק מלוב נמצאים גם ארגונים איסלאמיסטיים שהצליחו להתבסס במדינה מאז הוצאתו להורג של קדאפי.

 

ביום חמישי הודיע חפתר שהוא שולח את כוחותיו לעבר טריפולי, והעלה חשש שהמתח בין הצדדים יחמיר את הכאוס. הודעתו מסכנת את שיחות השלום שמנסה האו"ם לקדם בין הצדדים. באו"ם מקווים להגיע עם הצדדים להסכמה על בחירות חדשות בלוב השסועה. הקהילה הבינלאומית מעוניינת ביציבות בלוב – יצואנית נפט חשובה שנמצאת בשערי אירופה.

כוחות נאמני ממשלת לוב טריפולי  (צילום: EPA)
כוחות שנאמנים לממשלת לוב בטריפולי(צילום: EPA)

כוחות נאמני ממשלת לוב טריפולי  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

כוחות נאמני ממשלת לוב טריפולי  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

בסוף השבוע הגיעו המורדים של חפתר לפרברי טריפולי, והודיעו שהשתלטו על שדה התעופה הבינלאומי – שמושבת מאז שנהרס בקרבות ב-2014. לשכתו של חפתר דיווחה שהכוחות גם כבשו את אזור ואדי אל-רביע, מדרום לטריפולי, והתעמתו עם מיליציות שנאמנות לראש הממשלה פאיז א-סראג'. לוחמים שנאמנים לממשלה בטריפולי שבו 145 מורדים.

 

אחמד אל-מסמארי, דובר "הצבא הלובי הלאומי" של חפתר, אמר ש-14 לוחמים נהרגו מאז שחפתר הכריז על המתקפה. הוא אמר שהמיליציות שנאמנות לממשלה בטריפולי ביצעו ארבע מתקפות אוויריות בשבת נגד הכוחות של חפתר בעיירה אל-עזיזיה, אך לא היו נפגעים. אל-מסמארי אמר שכוחותיו של חפתר הכריזו על טריפולי כאזור אסור לטיסת מטוסי קרב.

כוחות נאמני ממשלת לוב טריפולי  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

ראש ממשלת לוב פאיז א-סראג' אמר שממשלתו הציעה ויתורים לחפתר "כדי להימנע משפיכות דמים וממחלוקות" – והופתעה מקריאתו של חפתר לכבוש את הבירה. "דקרו אותנו בגב", אמר אתמול ראש ממשלת לוב בנאום ששודר בטלוויזיה. בנאום האשים את הגנרל חפתר בביצוע הפיכה, ואמר שכוחותיו ייתקלו "בכוח ובעוצמה".

 

"הושטנו את היד שלנו לעבר השלום, אבל נתקלנו בתוקפנות מצד כוחותיו של חפתר", אמר ראש ממשלת לוב א-סראג'. הוא הזהיר שבמלחמה הזאת "לא יהיו מנצחים". תושבי טריפולי מודאגים שלחימה נוספת בעיר עלולה להותיר אותם שוב ללא אוכל ודלק.

גנרל חליפה חפתר מנהיג ה מורדים נגד ממשלת לוב (צילום: EPA)
הגנרל חליפה חפתר(צילום: EPA)
 

מועצת הביטחון ושרי החוץ של מדינות ה-G7 קראו לכוחותיו של חפתר לעצור את המבצע בטריפולי, ודרשו מכל הצדדים להפסיק את הפעולות הצבאיות. שרי ה-G7 הזהירו את חפתר מתגובה בינלאומית. חסן סלאמה, שליח האו"ם ללוב, אמר שהאו"ם נחוש לקיים את שיחות השלום שתוכננו להמשך החודש כדי לקבוע תאריך לבחירות.  

 

חפתר מגדיר את עצמו כיריב של הקיצוניים האיסלאמיסטים, אך מתנגדיו רואים בו רודן כמו קדאפי. בשיחות עם דיפלומטים מערביים הוא דורש להתמנות לרמטכ"ל צבא לוב - לפחות עד בחירתו של ראש ממשלה חדש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ראש הממשלה א-סראג' ומנהיג המורדים חפתר
צילום: AFP
מומלצים