עד 120: המועמדים שסוגרים את הרשימות
גם המקום האחרון ברשימה הוא מקום מכובד. משה נסים ושלמה הלל סוגרים את רשימות הליכוד והעבודה, ויש להם מסר: "אין לזה שום משמעות מלבד הערכה וכבוד"
מחר בבוקר (ג') ייצאו אזרחי ישראל להצביע ויכריעו מי יהיו 120 חברי הכנסת ה-21. בשיא המנדטים בישראל מחזיקה רשימת המערך, שקיבלה 56 מנדטים בבחירות 1969. לכן אין זה מפתיע שרוב הרשימות שמתמודדות לכנסת לא הגישו רשימה עם 120 מועמדים, אבל יש כאלה שכן. מיהם האנשים שנמצאים במקום 120, ומה הם חושבים על הפוליטיקה והכנסת?
כל מה שצריך לדעת על בחירות 2019 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet
רק שלוש מפלגות הגישו לוועדת הבחירות המרכזית רשימה עם 120 מועמדים - כחול לבן, העבודה ומרצ. יהדות התורה הגישה רשימה של 119 מועמדים, הליכוד וחד"ש-תע"ל רשימה עם 118 מועמדים, ש"ס הסתפקה ב-117 מועמדים, בל"ד-רע"ם הגישה רשימה של 115 מועמדים ומפלגת זהות הציגה 111 מועמדים. שאר המפלגות, אולי בהתאם לגודלן או להיעדר ההיסטוריה שלהן, הגישו רשימה קצרה בהרבה.
את רשימת מפלגת העבודה, גלגולה של מפא"י ההיסטורית, סוגר יושב ראש הכנסת, השר לשעבר וחתן פרס ישראל שלמה הלל, שמחר, ביום הבחירות, יחגוג את יום הולדתו ה-96. "זה מקום שאין לו שום משמעות אחרת חוץ מביטוי של הערכה וכבוד", סיפר הלל, והוסיף שאת הפנייה להתמודד במקום הסמלי קיבל ממזכ"ל המפלגה, ערן חרמוני, שהגיע עד לביתו של הלל ברעננה כדי שיירשם.
ממרום שנותיו התייחס הלל למצבה של מפלגת העבודה בשנים האחרונות, וגם למצבה של המדינה: "המצב של שתיהן מדאיג אותי. במערכת הבחירות הזאת יש ביטוי של אלימות בכל מערכת היחסים בצורה קיצונית. זה מצער ומדאיג. גדל דור שלם על הסגנון הזה". את הלל מקדימים במקומות 119 ו-118 בהתאמה השרים לשעבר אהרון ידלין ועוזי ברעם.
מי שסוגר את רשימת הליכוד הוא שר המשפטים והאוצר לשעבר, שהיה גם חבר הכנסת הצעיר ביותר שנבחר אי פעם, משה נסים. בתחילה הוא היה במקום 119, אך בעקבות פרישתו של פנחס עידן מרשימת הליכוד הוא קודם למקום 118. "התקשרה אליי מנהלת המטה ואמרה שראש הממשלה ביקש לפנות אליי ולקבל את הסכמתי להיות מסיים הרשימה", אמר. "בדרך כלל מקובל, מאז הכנסת הראשונה, שהמקום האחרון ברשימה היא דמות ידועה.
"לדאבון ליבי אנחנו נמצאים בירידה גדולה, אני נכנסתי לכנסת הרביעית שחבריה היו דוד בן גוריון, גולדה מאיר, לוי אשכול, משה שרת, מנחם בגין ועוד. היו דמויות", הוסיף נסים. "אנחנו היום בדור יורד, והסיבה העיקרית לדעתי זו שיטת הפריימריז. אינך יכול להיבחר אלא אם אתה קצת מלכלך את ידיך. אישים בעלי ערך לא יסכימו להציג את מועמדותם ולשלם לקבלני קולות".
לפני נסים נמצאים ברשימת הליכוד חברי הכנסת לשעבר זלמן שובל ומרים גלזר, שהוצבו במקומות 117 ו-116 בהתאמה.
גם כחול לבן הגישה רשימה עם 120 מועמדים, שבסופה נמצא המשורר והסופר רוני סומק, שנמנה עם המייסדים של מפלגת יש עתיד ב-2012. באופן סמלי, הוא הוצב בבחירות לשתי הכנסות האחרונות במקום 120 ברשימת יש עתיד, וגם עתה בכחול לבן הוא מוצב במקום 120.
בדרכו הציורית סיפר מדוע הוא מתמודד במקום הסמלי: "מצד אחד אני לא פוליטיקאי, כי בפוליטיקה צריכים להיות עם הרגליים על הקרקע ואני שומר לי על זכות הריחוף. מצד שני, אני מאוד מאמין במפלגה הזאת ואני רוצה לצרף את מחיאות הכפיים שלי". הוא סירב להמר כמה מנדטים תגרוף הרשימה, אך הוסיף: "להיות במקום 120 ברשימה של מפלגה זה מעיד על אופטימיות".
מי שסוגר את הרשימה של מרצ לכנסת הוא חיים אורון (ג'וּמֵס), יו"ר המפלגה לשעבר שכיהן בכנסת במשך יותר משני עשורים ואף כיהן כשר החקלאות. "חברים שלי ביקשו ממני להיות במקום 120, ועל פי המסורת הקיימת זה נחשב למקום מכובד", סיפר אורון, והוסיף כי הוא ביקש להציע שמות של מועמדים ראויים אחרים למקום המכובד, אך בסופו של דבר בחרו בו.
"אני לא אדיש למה שקורה, אבל לחזור (לכנסת) לא. פרשתי אחרי 23 שנים. זה היה פרק חשוב ומעניין, אבל זהו", הבהיר. "בתוך המציאות העכשווית, שהמאפיינים שלה זה טשטוש עמדות, יש חשיבות רבה מאוד למפלגות שיש להן גם מרכיב אידיאולוגי וגם מחויבות לעמדות". את אורון מקדימים ברשימה השר ויו"ר מרצ לשעבר יוסי ביילין והשר ויו"ר מפ"ם לשעבר יאיר צבן.
שמות מעניינים נוספים בקרב סוגרי הרשימות לכנסת, גם אם לא במקום 120, הם ח"כ ג'מאל זחאלקה, יו"ר בל"ד היוצא שעורר לא מעט סערות במהלך כהונתו במשכן, שנמצא במקום 115 והאחרון ברשימת בל"ד-רע"ם; ח"כ ניסן סלומיאנסקי (הבית היהודי), שעוזב את הכנסת, סוגר את רשימת הבית שלו - איחוד מפלגות הימין - במקום 47 והאחרון; את רשימת חד"ש-תע"ל סוגר במקום 118 חבר הכנסת לשעבר מוחמד נפאע.