ישראל בוחרת: הרשימות והפוליטיקאים שמחכים לקול שלכם
בשעה 7:00 בבוקר נפתחו הקלפיות וכ-6.3 מיליון אזרחי ישראל יוכלו לממש את זכותם ולהצביע בבחירות לכנסת ה-21. פנים ותיקות וחדשות, מפלגות גדולות מול כאלו שאולי יראו את אחוז החסימה מלמטה. תעודת זהות: הרשימות המובילות והאישים שתלויים בקול שלכם
ישראל בוחרת: הבוקר ב-07:00 (יום ג') נפתחו 10,720 הקלפיות ברחבי הארץ ו-6,339,729 אזרחי ישראל יוכלו לממש את זכות ההצבעה בבחירות לכנסת ה-21.
ברוב המקומות יהיו הקלפיות פתוחות עד ל-22:00. ביישובים הקטנים, שבהם מתגוררים פחות מ-350 תושבים, שעות ההצבעה יימשכו מ-8:00 ועד ל-20:00. כך גם בבתי החולים ובבתי הסוהר והמעצר. כל מי שיגיע לקלפי לפני שעת הסגירה יוכל להצביע, גם אם לא הספיק עדיין להיכנס אל מעבר לפרגוד. אלו המפלגות המובילות שלהן תוכלו להצביע:
הליכוד הוקם כמערך מפלגות בשנת 1973 לקראת הבחירות לכנסת ה-8 וכלל את חירות, המפלגה הליברלית, המרכז החופשי, הרשימה הממלכתית ותנועת העבודה למען ארץ ישראל השלמה. בשנת 1977 עלתה לשלטון לראשונה המפלגה, בראשות מנחם בגין, במה שכונה לימים "המהפך".
היו"ר: בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל, נולד בתל אביב ב-1949, גדל בירושלים ואת שנות התיכון העביר בארה"ב בעקבות המחקרים שערך אביו פרופסור בן ציון נתניהו. ב-1967 התגייס לסיירת מטכ"ל והשתחרר מצה"ל ב-1972. לאחר מלחמת יום הכיפורים, שבה השתתף, הועלה לדרגת סגן.
נתניהו כיהן כציר המדיני בשגרירות ישראל בוושינגטון וכן כשגריר באו"ם. ב-1988 הצטרף לפוליטיקה מטעם הליכוד וב-1993 כבש את ראשות המפלגה. שלוש שנים אחר כך ניצח בבחירות לראשות הממשלה. ב-1999 פרש נתניהו מהפוליטיקה, אך אחרי שלוש שנים חזר כשר החוץ ואחר כך כשר האוצר. בשנת 2009 נבחר נתניהו לראשות הממשלה ומאז הוא מכהן בתפקיד, לאחר שניצח בעוד שתי מערכות בחירות.
מנהיגים בולטים במפלגה: מנחם בגין, יצחק שמיר ואריאל שרון.
רשימת כחול לבן הוקמה פחות מיממה לפני סגירת ההרשמה לבחירות לכנסת ה-21. הרשימה כוללת את נציגי מפלגות חוסן לישראל בראשות הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ, יש עתיד בראשות ח"כ יאיר לפיד ותל"ם בראשות הרמטכ"ל לשעבר משה (בוגי) יעלון. "הסנדק" של הרשימה הוא הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי.
היו"ר: בני גנץ, הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל, נולד ב-1959 ביישוב כפר אחים, התחנך בישיבת אור עציון ובהמשך בפנימייה הצבאית בכפר הירוק. ב-1977 התגייס לצה"ל והתנדב לחטיבת הצנחנים, בין תפקידיו הבולטים: מפקד יחידת שלדג, מח"ט הצנחנים, מפקד יחידת הקישור ללבנון.
בשנת 2000 מונה גנץ לפקד על אוגדת יהודה ושומרון ושנה אחר כך הועלה לדרגת אלוף ופיקד על הגיס הצפוני. שנה אחר כך מונה לאלוף פיקוד הצפון ושירת גם כמפקד זרוע היבשה, נספח צה"ל בארצות הברית וסגן הרמטכ"ל.
בשנת 2011 מונה לתפקיד הרמטכ"ל ה-20 של צה"ל, לאחר שמינויו של יואב גלנט לתפקיד נפסל על ידי ועדת טירקל. במהלך כהונתו פיקד על מבצע עמוד ענן ועל מבצע צוק איתן. ב-2015 השתחרר גנץ מהצבא והיה מעורב בכמה יוזמות חינוכיות. במסגרת זו הוא כיהן כיו"ר עמותת בן גוריון בשדה בוקר. בנוסף הוא מונה ליו"ר חברת ההיי-טק "המימד החמישי" שנסגרה ב-2018 וכן כיהן כדירקטור בחברת אלרון.
מנהיגים בולטים במפלגה: בני גנץ, יאיר לפיד, משה (בוגי) יעלון וגבי אשכנזי.
מפלגת העבודה נוסדה בשנת 1968 בעקבות איחוד בין מפא"י, אחדות העבודה ורפ"י. עד הבחירות לכנסת ה-12 היא התמודדה במסגרת רשימת המערך ומאז 1992 היא מתמודדת לרוב באופן עצמאי.
העבודה אחזה בהגה השלטון בישראל עד למהפך ב-1977. בבחירות הקודמות רצה המפלגה במסגרת המחנה הציוני יחד עם מפלגת התנועה של ציפי לבני. השותפות בין השניים פורקה במהלך מערכת הבחירות על ידי יו"ר העבודה אבי גבאי.
היו"ר: אבי גבאי נולד ב-1967 בירושלים וגדל במעברת תלפיות בבירה. ב-1985 התגייס לצה"ל ושירת כקצין מודיעין קרבי. את דרכו המקצועית החל גבאי בשירות הציבורי והוא עבד בתפקידים שונים באגף התקציבים במשרד האוצר. ארבע שנים לאחר מכן הוא עבר לעבוד בחברת בזק ובחברת הבת בזק בינלאומי. בשנת 2007 מונה לגבאי למנכ"ל בזק, תפקיד שביצע במשך כשש שנים.
בכנסת הקודמת הוא כיהן כשר להגנת הסביבה מטעם מפלגת "כולנו", אך התפטר לאחר שנה בלבד במחאה על הצטרפות מפלגת ישראל ביתנו לקואליציה ומינוי אביגדור ליברמן לשר הביטחון במקום משה (בוגי) יעלון. ביולי 2017 נבחר גבאי לעמוד בראשות מפלגת העבודה, לאחר שגבר בסיבוב השני על עמיר פרץ.
מנהיגים בולטים: לוי אשכול, גולדה מאיר, יצחק רבין, שמעון פרס, אהוד ברק ויצחק הרצוג.
יהדות התורה היא רשימה משותפת למפלגות החרדיות האשכנזיות אגודת ישראל ודגל התורה. שתי המפלגות החלו לרוץ יחד מהבחירות לכנסת ה-13 שנערכו ב-1992. הרשימה פועלת לקידום האינטרסים של המגזר החרדי ופועלת לשימור הצביון הדתי במדינה.
היו"ר: יעקב ליצמן, סגן שר הבריאות, נולד ב-1948 במחנה עקורים בגרמניה להורים ניצולי שואה שנמנו עם הזרם הליטאי. ב-1950 היגרה המשפחה לארצות הברית והשתקעה בברוקלין. כשהיה בן 17 עלה לישראל כדי להמשיך בלימודיו התורניים.
ליצמן נבחר לראשונה לכנסת ה-15 בשנת 1999. בכנסת זו ובשתיים שלאחריה הוא כיהן כיו"ר ועדת הכספים. בכנסת ה-18 הוא שובץ בראש רשימת יהדות התורה, אך בשל התנגדות חברי סיעתו לא קיבל לידיו את ראשות ועדת הכספים, ולאחר שרבו הסכים מונה לסגן שר הבריאות.
בעקבות החלטת בג"ץ ב-2015 שלא יוכל להמשיך לכהן כסגן שר, החליטה מועצת גדולי התורה להתיר לליצמן לכהן כשר בממשלה. ב-2017 התפטר ליצמן מתפקידו כשר בעקבות המחלוקת סביב עבודות הרכבת בשבת. לבסוף הוא חזר למשרד בתפקיד סגן שר.
מנהיגים בולטים: יעקב ליצמן, משה גפני ומנחם פֹּרוּשׁ.
מפלגת הימין החדש הוקמה לקראת הבחירות לכנסת ה-21 על ידי איילת שקד ונפתלי בנט, לאחר שהשניים פרשו ממפלגת "הבית היהודי", שאותה הובילו בשנים האחרונות. המפלגה ממצבת את עצמה בצד הימני של המפה הפוליטית ושמה במרכז את שיתוף הפעולה בין דתיים לחילונים.
היו"ר: נפתלי בנט, שר החינוך, נולד ב-1972 להורים ילידי ארצות הברית וגדל בחיפה. במהלך ילדותו עבר עם משפחתו לארה"ב ולקנדה בעקבות עבודת אביו. ב-1990 התגייס לצה"ל והתנדב לסיירת מטכ"ל. לאחר שסיים את קורס הקצינים עבר לפקד על צוות ביחידת מגלן.
ב-1999 הקים עם שותפים חברת סטראט-אפ שנמכרה ב-145 מיליון דולר. ב-2005 גויס בנט על ידי איילת שקד לתפקיד ראש המטה של ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואף ניהל את הקמפיין שלו לראשות הליכוד ב-2007. שנה לאחר מכן פרש יחד עם שקד מהלשכה.
בשנת 2010 מונה לתפקיד מנכ"ל מועצת יש"ע ובאפריל של אותה השנה הקים יחד עם שקד את תנועת "ישראל שלי". באפריל 2012 הקימו השניים יחד עם הרב אביחי רונצקי ז"ל את מפלגת "הישראלים", אך בעקבות קריאתו של אורי אורבך ז"ל, השניים הצטרפו למפלגת הבית היהודי וכבשו את ראשות המפלגה. תפקידו הראשון בממשלה היה שר התפוצות, הכלכלה, ירושלים והשר לשירותי דת. בקדנציה הנוכחית כיהן כשר החינוך ושר התפוצות.
מנהיגים בולטים: נפתלי בנט, איילת שקד ואלונה ברקת.
כולנו הוקמה על ידי משה כחלון לקראת הבחירות הקודמות. המפלגה עוסקת בעיקר בנושאים כלכליים-חברתיים.
היו"ר: משה כחלון, שר האוצר, נולד ב-1960 בגבעת אולגה שבחדרה. בגיל 14 הוא עזב את לימודיו בבית הספר כדי ללמוד מקצוע מעשי ועבד כמסגר בגן שמואל. ב-1978 התגייס לצה"ל ושירת בחיל החימוש. בתפקידו האחרון בשירות קבע, בדרגת רב-סמל, הוא היה מדריך ראשי במתקן אימונים עורף צפון.
ב-2003 נבחר לראשונה לכנסת מטעם הליכוד וכיהן כסגן יו"ר הכנסת. ב-2008 נבחר רשמית לתפקיד יו"ר מרכז הליכוד, כשגבר על גילה גמליאל. במרץ 2009 מונה כחלון לשר התקשורת ולאחר שנתיים קיבל גם את משרד הרווחה, במקומו של יצחק הרצוג. ב-2012 הודיע כחלון שהוא לוקח פסק זמן מהחיים הפוליטיים. שנתיים אחר כך הודיע על הקמת מפלגת כולנו, ומונה לאחר הבחירות לתפקיד שר האוצר.
מנהיגים בולטים: משה כחלון.
רשימת איחוד מפלגות הימין הוקמה כ"בלוק טכני" לקראת הבחירות לכנסת ה-21. היא כוללת את מפלגות הבית היהודי, האיחוד הלאומי ועוצמה לישראל. הרשימה הוקמה בעקבות לחץ כבד שהופעל על הבית היהודי והאיחוד הלאומי, בין היתר מצד ראש הממשלה, לצרף אליהן את עוצמה יהודית כדי לשמור על קולות גוש הימין.
היו"ר: תא"ל הרב רפי פרץ, הרב הצבאי הראשי לשעבר, נולד ב-1956 בירושלים ולמד בישיבת נתיב מאיר יחד עם האלופים במיל' אלעזר שטרן, יאיר נוה וישי בר. הוא התגייס לקורס טיס ושירת כטייס מסוקים בחיל האוויר. במהלך שירות המילואים שלו הוא התקדם בתפקידים עד לדרגת תת-אלוף.
בשנת 1992 הוא הקים את המכינה הקדם צבאית בעצמונה שבגוש קטיף. בשנת 2005 פונתה המכינה מגוש קטיף במסגרת ביצוע ההתנתקות וכעת היא פועלת בחבל אשכול.
בשנת 2010 הוא חזר לשירות הצבאי ומונה לתפקיד הרב הצבאי הראשי והועלה לדרגת אלוף. לקראת הבחירות לכנסת ה-21, בחרה מועצת הבית היהודי בפרץ לעמוד בראשות המפלגה ולהוביל את איחוד מפלגות הימין בבחירות.
מנהיגים בולטים: תא"ל במיל' הרב רפי פרץ, בצלאל סמוטריץ' ואיתמר בן גביר.
מרצ החלה את דרכה ב-1992 כרשימה משותפת של מפלגות רצ, מפ"ם ושינוי. שלוש המפלגות המשיכו להתקיים כחטיבות נפרדות עד למיזוגן המלא והפיכת מרצ למפלגה ב-1997.
היו"ר: תמר זנדברג נולדה ברמת גן ב-1976, והיא אחותו הגדולה של הכדורגלן מיכאל זנדברג. בשירותה הצבאי הייתה מורה חיילת ברשות שמורות הטבע בגליל המערבי והתגוררה בקיבוץ אפק.
בשנת 2003, בזמן שהייתה סטודנטית, עבדה כעוזרת פרלמנטרית של חבר הכנסת רן כהן ממרצ. בשנת 2008 נכנסה למגרש הפוליטי לאחר שמונתה לחברת מועצת העיר תל אביב מטעם מרצ. ב-2013 נכנסה לראשונה לכנסת במסגרת מרצ ובמרץ שעבר כבשה את ראשות המפלגה.
מנהיגים בולטים: שולמית אלוני, יוסי שריד, אמנון רובינשטיין, יוסי ביילין, זהבה גלאון ותמר זנדברג.
ש"ס הוקמה כמפלגה ארצית ב-1984 ברקע תחושתם של החרדים הספרדים כי הם מקופחים בהשוואה לאשכנזים. במקביל להקמת המפלגה הוקמה מועצת חכמי התורה בראשות הרב עובדיה יוסף.
היו"ר: אריה מכלוף דרעי, שר הפנים, נולד במקנס שבמרוקו ב-1959. בגיל תשע עלתה משפחתו לישראל והשתקעה בבת ים. בשנת 1984 הוא שימש מזכיר מועצת חכמי התורה של ש"ס ושנה אחר כך הוא היה עוזר שר הפנים יצחק פרץ ובסוף אותה השנה מונה למזכ"ל ש"ס.
בשנת 1986 הוא התגייס לשירות מקוצר של שלושה חודשים בצה"ל ולאחר שחרורו מונה למנכ"ל משרד הפנים. אחרי הבחירות לכנסת ה-12 הוא מונה לתפקיד שר הפנים וליו"ר תנועת ש"ס במשך שלוש קדנציות.
בשנת 1993 הוגש נגד דרעי כתב אישום בגין עבירות שוחד, מרמה והפרת אמונים. שש שנים לאחר מכן הוא הורשע במרבית העבירות ונגזרו עליו ארבע שנות מאסר. בספטמבר 2000 הוא החל לרצות את עונשו בכלא מעשיהו ובשנת 2003 שוחרר מהכלא.
ב-2012 הוא הוחזר למפלגת ש"ס על ידי הרב יוסף ומונה לעמוד בראשות המפלגה. בקדנציה הנוכחית הוא מונה לתפקיד שר הכלכלה והשר לפיתוח הנגב והגליל. לאחר התפטרותו של סילבן שלום, ב-2016, הוא עבר למשרד הפנים.
מנהיגים בולטים: אריה דרעי, אלי ישי, אריאל אטיאס ויצחק פרץ.
ישראל ביתנו הוקמה ב-1999 על ידי אביגדור ליברמן והחלה את דרכה כמפלגה שפנתה בעיקר לעולים מברית המועצות לשעבר. במהלך השנים היא רצה עם האיחוד הלאומי והליכוד.
היו"ר: אביגדור ליברמן נולד במולדובה ב-1958. כשהיה כבן 20 עלה עם משפחתו לישראל. הוא שירת בצה"ל כמש"ק הגנה מרחבית בממשל הצבאי בחברון בשירות מקוצר של שנה. לאחר מכן שירת בחיל התותחנים במילואים.
ב-1992, לאחר ניצחון נתניהו בפריימריז של הליכוד, הוא מונה ליו"ר התנועה. ב-1996 למנכ"ל משרד ראש הממשלה, בכהונתו הראשונה של נתניהו. בינואר 1999 הקים ליברמן את "ישראל ביתנו" ומונה לתפקיד שר התשתיות הלאומיות. בקדנציה אחר כך הוא מונה לשר התחבורה, אך פוטר על ידי ראש הממשלה אריאל שרון בגלל שהתנגד לתוכנית ההתנתקות.
ב-2006 מונה לסגן ראש הממשלה והשר לעניינים אסטרטגיים וב-2009 מונה לשר החוץ, אך התפטר לאחר שהועמד לדין בפרשת השגריר בבלארוס. הוא זוכה מהאישומים וחזר למשרד. בקדנציה האחרונה הוא כיהן כשר הביטחון, מהלך שהוביל להתפטרותו של אבי גבאי. ליברמן התפטר מהתפקיד בנובמבר שעבר בשל חילוקי דעות על הטיפול במצב הביטחוני בדרום.
מנהיגים בולטים: אביגדור ליברמן וסופה לנדבר.
רשימת חד"ש-תע"ל כוללת את מפלגות חד"ש ותע"ל, שהתמודדו בבחירות הקודמות במסגרת הרשימה המשותפת. את תע"ל הקים אחמד טיבי ומ-1999 היא התמודדה תמיד יחד עם מפלגות אחרות. מפלגת חד"ש הוקמה ב-1977 והתבססה על רק"ח ותנועות נוספות כמו הפנתרים השחורים. חד"ש היא רשימה ערבית-יהודית וברשימתה נמצאים מועמדים יהודים וערבים.
היו"ר: איימן עודה נולד בשנת 1975 בחיפה. הוא למד משפטים באוניברסיטת ניקולאיה טיטולסקו ברומניה, ובשנת 2001 עבר בהצלחה את מבחן לשכת עורכי הדין בישראל.
בשנת 1998 מונה לחבר מועצת העיר חיפה מטעם חד"ש ובשנת 2003 עבד כמנהל פרויקטים בעמותת סיכום וכן כחבר הנהלה בתיאטרון אל-מידאן בחיפה. בשנת 2006 נבחר עודה לתפקיד מזכ"ל מפלגת חד"ש וכיהן בתפקיד תשע שנים. בכנסת הקודמת הוא מונה לעמוד בראש הרשימה המשותפת.
מנהיגים בולטים: איימן עודה ואחמד טיבי.
רשימת רע"מ-בל"ד כוללת את מפלגות רע"מ ובל"ד, שהתמודדו בבחירות הקודמות במסגרת הרשימה המשותפת. בל"ד (הברית הלאומית הדמוקרטית) הוקמה בשנת 1996. בין חברי המפלגה לשעבר המוכרים: עזמי בשארה וחנין זועבי. רע"מ (רשימה ערבית מאוחדת) הוקמה גם היא ב-1996 במסגרת רשימה משותפת עם מד"ע. בבחירות אחר כך נטמעה מד"ע ברע"מ.
היו"ר: מנסור עבאס נולד ב-1974 בכפר מרר שבצפון. הוא בוגר לימודי רפואת שיניים באוניברסיטה העברית ולומד כעת לתואר שני במדעי המדינה באוניברסיטת חיפה. החל משנת 2007 שימש כמזכ"ל תנועת רע"מ.
ב-2010 נבחר לסגנו של חמאד אבו דעאבס, יו"ר הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית. ב-2018 התמודד ונבחר לשמש כיו"ר רע"מ לכנסת. מנסור מכהן כסגן יושב ראש הפלג הדרומי של התנועה האיסלאמית.
מנהיגים בולטים: מנסור עבאס ומטאנס שחאדה.
מפלגת זהות הוקמה ב-2015 על ידי משה פייגלין, שנדחק למקום לא ריאלי ברשימת הליכוד. לקראת הבחירות לכנסת ה-21 ערכה המפלגה פריימריז פתוחים לבחירת רשימת המועמדים שלה, שבהם ניתנה זכות הצבעה לכל אזרח ישראלי.
היו"ר: משה פייגלין נולד בחיפה ב-1962. בילדותו עבר עם משפחתו לרחובות, ולמד בישיבה התיכונית אור עציון. בצבא הוא שירת במערך האב"כ שהיה שייך לחיל ההנדסה הקרבית ושוחרר בדרגת סרן. בשנת 1992 הקים את תנועת "זו ארצנו" נגד הסכמי אוסלו. בשנת 1997 הורשע בגין פעילותו בעבירת המרדה ובפרסום דבר המרדה ונידון לשישה חודשי מאסר בפועל שרוצו בעבודות שירות.
ב-2000 התפקד לליכוד והקים את "חטיבת מנהיגות יהודית בליכוד". במהלך חברותו במפלגה הוא התמודד ארבע פעמים על ראשות הליכוד. ב-2012 הגיע למקום ה-15 ברשימת הליכוד ונכנס בתור חבר כנסת. ב-2014 הוא החליט לא להתמודד לראשות הליכוד, ושובץ במקום ה-36 ברשימה לכנסת. בעקבות זאת הוא הודיע על פרישה מהליכוד וטען שנתניהו ביצע סיכול ממוקד במועמדותו. במרץ 2015 הוא הקים את מפלגת זהות.
מנהיגים בולטים: משה פייגלין וגדי וילצ'רסקי.
מפלגת גשר הוקמה על ידי אורלי לוי-אבקסיס לקראת הבחירות לכנסת ה-21. המפלגה נושאת שם זהה לזו שהקים דוד לוי, אביה של יו"ר המפלגה.
היו"ר: אורלי לוי-אבקסיס נולדה ב-1973 בבית שאן. היא בתו של שר החוץ לשעבר דוד לוי. את שירותה הצבאי עשתה בחיל האוויר. בשנת 1993, לאחר שחרורה, החלה לעסוק בדוגמנות ובתחילת שנות ה-2000 היא הנחתה תוכניות טלוויזיה.
בשנת 2009 נכנסה לראשונה לכנסת במסגרת מפלגת ישראל ביתנו וכיהנה כיו"ר הוועדה לזכויות הילד. בתפקיד זה כיהנה גם בכנסת ה-19. ב-2015 שובצה לוי-אבקסיס במקום השני ברשימת ישראל ביתנו ונבחרה לכנסת בשלישית. ב-2016 פרשה מהמפלגה לאחר שליברמן הודיע על כניסה לקואליציה והעדיף למנות את סופה לנדבר לשרה.
במרץ 2017 אישרה ועדת הכנסת את בקשת ישראל ביתנו ולוי-אבקסיס הוכרזה כחברת כנסת יחידה ללא זכויות של סיעה.
מנהיגים בולטים: אורלי לוי-אבקסיס.