מה יש באוכל של בירת התאומים העולמית?
באזור העיירה איגבו אורה בניגריה 50 מכל 1,000 לידות הן לידות תאומים. לחוקרים אין הסבר, המקומיים בטוחים שהסוד טמון בעלי הבמיה
כשההפסקה הגדולה נגמרת, התלמידים מסיימים לשחק בחצר וחוזרים לכיתות. ממבט חטוף אפשר לראות ששיעור התאומים הזהים בבית הספר הזה גבוה במיוחד: בקבוצה של מאה ילדים שעושים את דרכם חזרה – יש תשעה זוגות תאומים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בעיירה אִיגְבּוֹ אוֹרָה, ששלט בכניסה אליה מכריז עליה כ"בירת התאומים העולמית", כבר התרגלו לתופעה הזו. בקהילת היורובה, הקבוצה האתנית הדומיננטית בחלק הזה של דרום-מערב ניגריה, לידה של תאומים היא דבר שכיח.
מחקר שנערך בשנות ה-70 גילה שבדרום-מערב ניגריה 50 מתוך כל 1,000 לידות הן לידות תאומים – אחד השיעורים הגבוהים בעולם. בתרבות היורובה לידת תאומים היא דבר כל כך שכיח, עד שבאופן מסורתי יש שמות ספציפיים הניתנים לתאומים: הם נקראים טאיוו או קהינדה, והשם ניתן בהתאם לשאלה מי מהם נולד ראשון ומי שני.
כך או כך, אפילו במונחים של בני היורובה נחשבת איגבו אורה למקרה יוצא דופן. למקומיים יש כמה הסברים לתופעה, ובדרך כלל זה קשור לאוכל. "יש כל כך הרבה תאומים בגלל עלי האוקרה (במיה) שאנחנו אוכלים", מסביר אחד התאומים, קהינדה אויידפו בן ה-15. תושבי איגבו אורה נוהגים להשתמש בעלי האוקרה להכנת נזיד החביב עליהם במיוחד.
אחרים טוענים שהסיבה היא הפופולריות של האמאלה – מאכל מקומי העשוי מקמח קסאווה ומירק מקומי נפוץ בשם יאם. לפי אחת התיאוריות, היאם מקדם ייצור של הורמון המזרז את ייצור הביציות.
אקוג'ומי אולרנוואג'ו, גינקולוג ניגרי מהעיר לאגוס, מאמין שהסיבה אחרת, משום שלדבריו בכל העולם אוכלים יאם, ולפיכך אם התיאוריה של המקומיים נכונה צריכות להיות עוד "בירות תאומים" רבות.
"נכון לעכשיו, מבחינה מדעית אף אחד לא יכול לומר שזאת הסיבה", הוא אומר. לדבריו אחד ההסברים הסבירים יותר הוא התורשה: ייתכן שבמרוצת השנים התחתנו בני האזור בתוך המשפחה, וכעת יש ריכוז גבוה יותר אצלם של גן הקשור בלידת תאומים.
בשוק של "בירת התאומים" יש מי שמשוכנע שהסיבה לשיעור התאומים החריג היא אכילת עלי האוקרה המקומיים. מוכרות האוקרה בשוק טוענות שהדרך שבה צורכים את העלים קריטית: נזיד עם עלי אוקרה, לדוגמה, צריך לאכול מיד – ולא לשמור במקרר.
אויניקה במימורה, מוכרת בשוק, אומרת כי היא ההוכחה הטובה ביותר לכך שאכילת העלים היא הסיבה לריבוי התאומים – ומספקת נתון שקשה להאמין לו: "אני אוכלת הרבה אוקרה, וילדתי שמונה זוגות תאומים".