דיווחים על הפיכה בסודן: הצבא ימסור "הודעה" בטלוויזיה
סוף ל-30 שנות שלטונו של הרודן עומר אל-באשיר? אחרי חודשים של הפגנות נגד הנשיא מסרה הטלוויזיה הממלכתית שהכוחות המזוינים יישאו בקרוב "הצהרה חשובה" והחלה לשדר מוזיקה פטריוטית. הצבא התפרס ברחובות, אזרחים קוראים: "הוא נפל, ניצחנו"
ערוץ הטלוויזיה הממלכתי של סודן שידר הבוקר (יום ה') הודעה שלפיה הכוחות המזוינים ימסרו בקרוב הצהרה חשובה. הודעת הערוץ מעוררת חשד כבד שיצא לדרך ניסיון הפיכה נגד הנשיא הרודן עומר אל-באשיר, השולט במדינה כבר 30 שנה ומתמודד בחודשים האחרונים עם גל מחאה גדול נגדו. במקביל שוחררו כל האסירים הפוליטיים במדינה. בפתח הכתבה: שידור חי מסודן.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בעוד הסודנים מחכים לגלות מה פשר ההודעה שידרו ערוצי הטלוויזיה והרדיו הממלכתיים מוזיקה פטריוטית – כפי שקרה בפעמים קודמות שבהן ביצע צבא סודן הפיכה. עדי ראייה סיפרו לסוכנות הידיעות רויטרס כי כלי רכב צבאיים התפרסו בנקודות מרכזיות ובגשרים מרכזיים בבירה חרטום וכי אזרחים קוראים בקול "הוא נפל, ניצחנו". עוד דווח כי אלפי תושבים נוהרים לזירת המחאה המרכזית ליד משרד ההגנה בבירה.
רשת "אל-מיאדין" מדווחת כי צבא סודן החליט להדיח את הנשיא מכל תפקידיו ולהודיע על הקמת מועצה שתפקח על תקופת המעבר במשך שנה. לפי "אל-ג'זירה", נמל התעופה בבירה חרטום נסגר עד לשידור הודעת הצבא. ערוץ "סקיי ניוז" בערבית וכלי תקשורת אחרים דיווחו שראש הממשלה וכמה מקורבים לממשל הסודני נעצרו.
אל-באשיר, בשנות ה-70 לחייו, הוא איש צבא לשעבר שבסיוע איסלאמיסטים תפס ב-1989 את השלטון בהפיכה צבאית, שבה הדיח את ממשלתה הנבחרת והמתקשה-לתפקד של סודן. בחודשים האחרונים הוא התמודד עם גל עקבי של הפגנות של סודנים נגדו. המחאה פרצה על רקע עלייה במחיריהם של מוצרי יסוד, אבל הפכה בהדרגה למחאה נרחבת יותר על שלטונו הרודני. במהלך המהומות נהרגו עשרות מפגינים.
ביום שלישי השבוע חלה הסלמה באירועים בסודן, כשהתפתחו עימותים בין אנשי מודיעין במדים לבין אנשי כוחות הביטחון שניסו לפזר אלפי מפגינים נגד אל-באשיר שהתאספו ליד משרד ההגנה בחרטום. לפחות 11 בני אדם נהרגו באירוע, בהם שישה אנשי הכוחות המזוינים.
הטלטלה בסודן – סיקור נרחב:
עם המפגינים ברחוב: "מחפשים צלפים על הגגות"
קריאות נגד הרודן באצטדיוני הכדורגל
אף שבימי שלטונו של אל-באשיר הוא נאלץ להתמודד עם שלל משברים גדולים, עד כה הצליח לשמור על השלטון וכך נשאר אחד המנהיגים הוותיקים ביותר באפריקה. חברי פרלמנט הנאמנים לו החלו אשתקד לפעול כדי לשנות את החוקה כך שתאפשר לו להתמודד גם בבחירות הבאות לנשיאות, בשנת 2020.
אל-באשיר מבוקש על-ידי בית הדין הפלילי הבינלאומי בגין פשעים נגד האנושות ורצח עם בחבל דרפור שבמערב סודן. תחת הנהגתו של אל-באשיר נחשבה סודן לבעלת ברית של איראן, ובעבר דווח כי ישראל תקפה שיירות נשק שעשו את דרכן לרצועת עזה דרך סודן. בשנים האחרונות דווח שסודן מתרחקת מאיראן, ולאחרונה צצו דיווחים שלפיהם יש התקרבות חשאית בינה לבין ישראל.
הדיווחים על הדחת אל-באשיר בהפיכה באים פחות משבועיים אחרי הדחת נשיא אלג'יריה עבד אל-עזיז בוטפליקה, ששלט בארצו ב-20 השנים האחרונות והתמודד לאחרונה עם הפגנות ענק על רקע כוונתו לרוץ לכהונה נוספת כנשיא. הדחתו של בוטפליקה, שלקה ב-2013 בשבץ ומאז מיעט להיראות בציבור וכנראה מתקשה לתפקד, היא הפעם הראשונה מאז ימי "האביב הערבי" בתחילת העשור שבה מחאה עממית מצליחה להביא לסילוק מנהיג ותיק במדינה ערבית.