שתף קטע נבחר

 

אחרי 7 שנים: מייסד ויקיליקס גורש מהשגרירות בלונדון ונעצר

משטרת בריטניה הוזמנה לשגרירות אקוודור בבירה והוציאה משם בכוח את מייסד אתר ההדלפות ג'וליאן אסאנג', שזכה למקלט מדיני בשגרירות מאז 2012. אסאנג', שהאתר שלו פרסם מאות אלפי מסמכים סודיים שהביכו את ארה"ב, חושש שיוסגר לידי וושינגטון

מייסד אתר ההדלפות ויקיליקס, ג'וליאן אסאנג', נעצר היום (ה') על ידי משטרת בריטניה בשגרירות אקוודור בלונדון, שבה זכה למקלט מדיני בשבע השנים האחרונות. המעצר, נמסר מהמשטרה, בוצע בהתבסס על צו בית משפט מ-2012 ואחרי שאקוודור הזמינה את משטרת בריטניה להיכנס ולקחת את אסאנג'. מייסד ויקיליקס נלקח למעצר בתחנת משטרה במרכז העיר. לאחר מכן הוארך מעצרו, והמשטרה מסרה שארה"ב ביקשה מבריטניה להסגיר את אסאנג' לידיה. משרד המשפטים האמריקני הודיע כי אסאנג' מואשם בניסיון לחדור למחשבים מסווגים של הממשל, עבירה שהעונש המרבי עליה הוא חמש שנות מאסר.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

אקוודור העניקה ב-2012 מקלט מדיני לאסאנג' כדי למנוע את הסגרתו לשבדיה בעקבות חשד לאונס, ואת הסגרתו לארה"ב, שם הוא מבוקש בעקבות פרסום מאות אלפי מסמכים צבאיים מסווגים. עד היום הוא חי בשגרירות בלונדון וניהל משם את ענייניו. במאי 2018 סגרה שבדיה את החקירה נגדו, אך בריטניה הבהירה שבכל מקרה הוא ייעצר כשיעזוב את השגרירות. אסאנג' הביע חשש שאם יעזוב את השגרירות הוא יוסגר לארה"ב, שם יעמוד לדין על פרסום אלפי מסמכים מסווגים של הצבא האמריקני ב-2010.

 

עוד קודם לכן, בינואר 2018, הוענקה לאסאנג' אזרחות אקוודורית, ושרת החוץ של המדינה הבהירה כי היא רוצה להגיע עם ממשלת בריטניה לפתרון "מכובד ופשוט" למצבו. היא הסבירה אז שהיא חוששת לחייו של אסאנג' בעקבות איומים שמגיעים ממדינות אחרות.

 

ג'וליאן אסאנג' (צילום: EPA)
ג'וליאן אסאנג'(צילום: EPA)

משטרת בריטניה בשגרירות אקוודור בלונדון (צילום:  EPA)
משטרת בריטניה בשגרירות אקוודור בלונדון(צילום: EPA)

זמן קצר אחרי ההודעה על מעצר אסאנג' מסר נשיא אקוודור, לנין מורנו, שבריטניה הבטיחה לארצו כי אסאנג' לא יוסגר למדינה שיש בה עונש מוות. יצוין כי בחלק ממדינות ארה"ב יש עונש כזה. מורנו הסביר כי החלטת אקוודור להפסיק לתת לאסאנג' מקלט מדיני התקבלה משום שהפר שוב ושוב אמנות בינלאומיות.

 

עורך דינו של אסאנג' טוען כי המעצר של מייסד ויקיליקס נעשה בשל בקשת ההסגרה האמריקנית ובשל טענה שאסאנג' הפר את תנאי השחרור בערבות שלו, תנאים שקבעו רשויות אכיפת החוק בבריטניה.

 

מבקריו של המערב ובעלי בריתו של אסאנג' מיהרו לגנות את מעצרו. רוסיה מסרה כי היא מקווה שזכויותיו לא יופרו. אדוארד סנואודן, שבעצמו הדליף חומרים מסווגים מתוך המודיעין האמריקני ואז נמלט מארה"ב, מסר בצהריים כי מעצרו של אסאנג' הוא "יום שחור לחופש העיתונות".

משטרת בריטניה בשגרירות אקוודור בלונדון (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

משטרת בריטניה בשגרירות אקוודור בלונדון (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

משטרת בריטניה בשגרירות אקוודור בלונדון (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הציוץ בחשבון הטוויטר של ויקיליקס: 

 

 

"צריך לחסל אותו". ארה"ב נגד אסאנג'

"צריך לחסל אותו". ארה"ב נגד אסאנג'

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

באוקטובר האחרון העבירה אקוודור לאסאנג' רשימת הנחיות והבהירה לו שאם לא יעמוד בתנאי המחייה החדשים - הוא עלול לאבד את המקלט המדיני שלו. הוא נדרש אז להימנע מעיסוק בנושאים שעלולים לפגוע באינטרסים הדיפלומטיים שלה אם הוא רוצה חיבור לאינטרנט, ובנוסף התבקש לנקות את השירותים ולדאוג לחתול שחי איתו בשגרירות.

 

מצעד עשרת הגדולים: הדלפות ויקיליקס המרעישות

 

אסאנג' עלה לכותרות בסוף 2010, אחרי שאתר ההדלפות שלו החל לפרסם מסמכים מסווגים של צבא ארה"ב ומחלקת המדינה האמריקנית בנוגע למלחמות באפגניסטן ובעיראק וליחסים הדיפלומטיים של ארה"ב עם מדינות שונות בעולם. במסמכים הפנימיים הופיעו בין השאר עדויות על תקלות מביכות של הכוחות, הפרות של זכויות אדם שם מצדם וציטוטים מפגישות שנערכו בדלתיים סגורות עם פוליטיקאים בכל רחבי תבל.

 

פרסום המסמכים הסב מבוכה גדולה לארה"ב ולבנות בריתה. לא פעם הופיעו שם כינויים לא מחמיאים שהדביקו דיפלומטים אמריקנים למנהיגים בינלאומיים מפורסמים, והתבטאויות שבארה"ב ובמדינות אחרות היו מעדיפים כי יישארו הרחק מאוזנו של הציבור, כמו למשל האופן שבו הפצירו מדינות ערביות במערב לתקוף באיראן. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים