קהלני על ביטול הלוחמות בטנקים: "שאמהות לעתיד יהיו בלי גפיים?"
לאחר שבצה"ל הוחלט שלא לשבץ נשים כטנקיסטיות בשריון - למרות פיילוט מוצלח שנערך - אומר אביגדור קהלני לאולפן ynet: "לא חושב שצריכים לשלוח אל מעבר לקווי האויב לוחמות. יש מגבלות טכניות ומכניות"
בזרוע היבשה בצה"ל החליטו שלא לשבץ נשים כטנקיסטיות בחיל השריון. זאת, למרות פיילוט מוצלח במהלכו הוכשרו עשר טנקיסטיות שמתוכן ארבע הוכשרו להיות מפקדות טנקים לפני פחות משנה.
ההחלטה התקבלה כבר בתקופתו של הרמטכ"ל לשעבר גדי איזנקוט. בצה"ל הסבירו את ההחלטה בכך שלאחר רכישת הידע בשילוב הנשים בטנקים, השלב הבא דורש גידול משמעותי בכוח אדם - ובצבא הוחלט שלא ליישם זאת לעת עתה ולשלב את הלוחמות ביחידות הקיימות.
תת אלוף (בדימוס) אביגדור קהלני, מפקד השריון האגדי שזכה בעיטורי הגבורה והמופת, התייחס לנושא הבוקר (יום א') באולפן ynet ואמר כי הוא לא הופתע מההחלטה.
"אני חשבתי שזה יקרה כל הזמן. היו כאלו שהיו כנראה צריכים זמן להפנים ולהבין שאני צודק", אמר קהלני. "אני רוצה להבהיר שאני בעד נשים ואני חושב שהיכולות שלהן גבוהות משל גברים. אבל בצד הטכני והמכני יש להן מגבלות של משקל שהן לא יכולות להרים, ואני מדבר כאחד שחזר מכל שדה קרב אפשרי. לא חושב שהגענו למצב שאנו צריכים לשלוח אל מעבר לקווי האויב לוחמות".
אבל אמרו את זה גם על לוחמות וטייסות ואתה יודע איך זה הסתיים
"הייתי זה שהעביר את כל קורסי הקצינות לבה"ד 1 אפילו שכל הצבא התנגד. אני מבדיל בין דרג בט"ש - ביטחון שוטף לבין דרג מסתער, כמו גולני, גבעתי, צנחנים, היחידות הלוחמות והשריון. כמות ההרוגים, הפצועים ובעלי הפוסט-טראומה שחוזרים משם היא גדולה הרבה יותר ואין בכלל מה להשוות".
"האם אנו רוצים שהאמהות של העתיד יחזרו ללא גפיים, ללא ידיים ועם פוסט טראומה כמו שלוחמים שלי חזרו מהלחימה? אני חושב שהנשים עושות עבודה נפלאה בביטחון השוטף", הוסיף קהלני.
הפתיע אותך שבצה"ל חזרו בהם מהפיילוט?
"לא הפתיע. תמיד יעטפו את זה בצלופנים של זהב ויגישו את זה כאילו ההחלטה היא בשל ראייה כוללת ואין מספיק כח אדם. האם ידעתם שיש 49% נשירה בקרב בנות לוחמות? שאסור להן להרים יותר מ-15 קילו והבגאז' של הטנק זה 25 קילו? אני לא רוצה שנשים יעברו את מה שאני עברתי, זה מתוך חמלה".
משדולת הנשים נמסר כי "החלטת הצבא שלא לשלב נשים כלוחמות שריון למרות הפיילוט שהסתיים בהצלחה גדולה, מוכיחה כי השיקולים שמנחים את צה"ל בעניין זה אינם מקצועיים.
"הנימוק שנמסר מהצבא, שמתייחס לשיקולים כלכליים, כבר נפסל באמצע שנות התשעים בבג"ץ אליס מילר, שאותו הובלנו יחד עם האגודה לזכויות האזרח. צה"ל החליט להיכנע ללחצים שאינם רלוונטים לתפקודו, במקום להתעסק בחיזוק הכוח הלוחם".