אוסטרליה פתחה משרד מסחרי-ביטחוני בירושלים
המשרד, שלו אין מעמד דיפלומטי, נפתח ברחוב המלך ג'ורג' בבירה לאחר שהממשלה האוסטרלית הכירה במערב ירושלים כבירת ישראל. בשלב הראשון יוצבו בו שלושה נציגים
אוסטרליה פתחה אתמול (יום ג') משרד מסחרי וביטחוני ברחוב המלך ג'ורג' בירושלים. עם זאת, למשרד אין מעמד דיפלומטי, ובימים אלה עוסקת קת'רין אוריין, ממשרד הסחר המקושר למשרד החוץ בקנברה, בהקמת המשרד ובגיוס עובדים להפעלתו. בשלב הראשון יוצבו במשרד, שהתבסס בחדר אחד בלבד במתחם המשרדים של חברת WeWork בבירה, שלושה נציגים אוסטרלים.
אוריין אירחה אתמול את גלעד כהן, סמנכ"ל אגף אסיה והפסיפיק במשרד החוץ במשכן האוסטרלי החדש. הוא מצדו בירך את האוסטרלים לרגל בואם לירושלים, ואמר: "שמחתי לברך את הידידים האוסטרלים במשרדים החדשים שלהם. אני בטוח שזה יסייע לקדם את היחסים המסחריים והביטחוניים בין שתי המדינות".
ההחלטה האוסטרלית על הקמת הנציגות התקבלה בחודש דצמבר שעבר, אחרי שהממשלה האוסטרלית החליטה להכיר רשמית במערב ירושלים כבירת ישראל, מבלי להעביר את השגרירות אליה. ההחלטה התקבלה באכזבה מסוימת בישראל, כיוון שמדובר בנסיגה מההבטחה שהשמיע ראש הממשלה האוסטרלי, סקוט מוריסון, במהלך קמפיין הבחירות שלו.
אוסטרליה נכנעה ככל הנראה ללחץ ערבי ומוסלמי, בעיקר מצד שכנותיה - מלזיה ואינדונזיה. ההכרה הובילה לעימות דיפלומטי בין מלזיה ואוסטרליה, לאחר שראש הממשלה המלזי מאהאטיר מוחמד הזהיר את אוסטרליה כי העברת השגרירות לירושלים עלולה להגביר את הטרור באזור. שר האוצר האוסטרלי, ג'וש פריידנברג, תקף את דבריו וכינה אותם אנטישמיים. "קנברה תשמור לעצמה את הזכות לקבל החלטות לבד", אמר אז.
לפי דיווח ברשת ABC, משרד החוץ באוסטרליה אף הורה להגביר את הכוננות בשגרירויות בעולם ערב לפני ההכרה במערב ירושלים, בשל החששות מתקריות ביטחוניות. סגן שר החוץ האוסטרלי טוני שיהאן, שעמד בעבר בראש שירותי הביטחון וכיהן כמתאם הפעולות ללוחמה בטרור, ביקש מהדיפלומטים האוסטרלים לוודא שסידורי האבטחה בנציגויות מנוהלים היטב ולבחון את רמת האיומים על אנשיהם.
עם הקמת המשרד מצטרפת אוסטרליה להונגריה, שהקימה גם היא משרד סחר דיפלומטי בירושלים, לצ'כיה שהקימה את "בית צ'כיה" חסר המעמד הדיפלומטי בסינמטק בירושלים, לגואטמלה שהעבירה את השגרירות לירושלים, ולארצות הברית שהעבירה באופן פורמלי את השגרירות לירושלים, מבלי להעביר את העובדים שנותרו בתל אביב. זאת, למעט השגריר דיוויד פרידמן שמחלק את זמנו בין ירושלים לתל אביב.
בתוך כך, במהלך ביקורו האחרון של נשיא ברזיל בישראל לפני כשבועיים, הודיע משרד החוץ של המדינה הדרום אמריקנית על הקמת נציגות סחר דיפלומטית בירושלים, שישמש חלק מהשגרירות בתל אביב. טרם ברור מתי ייפתח.