מפקד היחידה שפיענחה את רצח נועה אייל: "לא היה תיק בסדר גודל כזה"
בסוף שנות ה-90, כשנועה אייל נרצחה ביער רמות, היה אילן גרנות בלש בימ"ר ירושלים. לימים הוא עמד בראש הצח"מ שהביא לפענוח: "לקחנו דגימות מיותר מ-1,000 איש, התיק עבר מראש ימ"ר לראש ימ"ר. זו סגירת מעגל"
שלשום (ב') זכתה היחידה המרכזית (ימ"ר) של משטרת ירושלים בפרס המפכ"ל ל-2018 לאחר שפיענחה שני תיקי רצח מורכבים שבמשך שנים ארוכות נותרו פתוחים ללא כל קצה חוט: הראשון של ורדית בקרקנוט מ-1993 והשני של נועה אייל מ-1998. שבועיים לפני גזר הדין של מי שהורשע לבסוף ברצח אייל, דניאל נחמני, ראש צוות החקירה המיוחד (צח"מ) רב-פקד אילן גרנות מדבר לראשונה.
ב-1998 עלתה אייל בת ה-16 לטרמפ בכיכר הדוידקה בירושלים. נהג הרכב נסע ליער רמות, שם אנס אותה ורצח אותה. "לאורך השנים לקחנו דגימות DNA ליותר מ-1,000 אנשים ובמקביל זומנו לחקירה ולתשאול מאות חשודים", אומר גרנות. "אני לא זוכר תיק בסדר גודל כזה".
אף שבמשך 17 שנים התיק נותר ללא פיענוח, החקירה לא נזנחה. "התיק עבר מראש ימ"ר לראש ימ"ר חדש", הוא מוסיף. "לרוב תיקים כאלו עוברים לפעילות במישור המודיעיני אבל בתיק הזה נשמרה הפעילות ברמה המבצעית. נעשו אין ספור פעולות חקירה. אני יכול להגיד שעשינו את כל השיטות עד 2015 שבה פוענח התיק".
ב-2015 הוכנסה לשירות טכנולוגית המאפשרת איתור קרובי משפחה הקיימים במאגר ה-DNA. דגימה שנלקחה מזירת הרצח הוכנסה לחיפוש, ונמצא קשר מסוים לאביו של נחמני. במשטרה החלו לעקוב דווקא אחרי הבן, ואספו דגימות מכוס שממנה שתה וכן אחרי שירק על הרצפה. ה-DNA שנאסף היה זהה לחלוטין לדגימה שנלקחה מזירת הרצח.
רפ"ק גרנות, שהתחיל את התיק כבלש בימ"ר לפני כ-20 שנה, משמש כיום סגן ראש מפלג תשאול בימ"ר ירושלים. "התיק מלווה אותי ואת ימ"ר ירושלים יותר מ-20 שנה ואין שוטר שעבר בימ"ר ולא נגע בו", הוא אומר. "ב-98' הייתי במפלג המיעוטים ונקראתי לסייע לצח"מ כמה שבועות לאחר הרצח כדי לבדוק את הרצח מבחינה לאומנית. כל כך הרבה שנים, כל כך הרבה שיטות ופעולות חקירה, וההרשעה שלו זו סגירת מעגל".