שתף קטע נבחר

 

האמריקנים על הדיווחים סביב עסקת המאה: "ספקולציות מזיקות"

שליחו של טראמפ ג'ייסון גרינבלט הגיב לפרסום שלפיו ההצעה שגובשה לא כוללת מדינה פלסטינית: "אנחנו מציעים בידידות להפסיק את הניחוש"

 

ארכיון. גרינבלט עם אבו מאזן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ארכיון. גרינבלט עם אבו מאזן(צילום: רויטרס)

על רקע הדיווחים שלפיהם תוכנית השלום האמריקנית לסכסוך, המכונה "עסקת המאה", לא צפויה לכלול הקמת מדינה פלסטינית ריבונית אלא רק אוטונומיה, ממהר צוות השלום של ארה"ב לתקן נזקים ולהפיח תקווה. שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למו"מ, ג'ייסון גרינבלט, מסר היום (ג'): "ספקולציות מתמשכות לא עוזרות לאף אחד ומזיקות למאמץ. אנו מציעים בידידות להפסיק את משחקי הניחוש. עבדנו קשה לנסח את מה שאנו מאמינים שהיא תוכנית הוגנת, ריאליסטית וישימה. הסכמים הוגנים דורשים פשרות. רק הצדדים עצמם יכולים לפתור את הסכסוך. אנו מאמינים שהתוכנית שלנו יכולה לעזור להם לעשות את זה".

 

 

דבריו של גרינבלט באים על רקע פרסום ב"וושינגטון פוסט". העיתון ציטט גורמים ששוחחו עם צוותו של ג'ארד קושנר, יועצו הבכיר של טראמפ וחתנו, שמוביל את התוכנית. לדבריהם, עסקת המאה תקשור בין שלום ופיתוח כלכלי לבין הכרה של מדינות ערביות בישראל וקבלת הסטטוס-קוו הקיים של הרשות הפלסטינית כ"אוטונומיה" – ולא כמדינה ריבונית. הדיווח חיזק פרסום דומה מוקדם יותר השנה בתקשורת הערבית.

 

ב"וושינגטון פוסט" דווח עוד כי התוכנית תפורסם באביב הנוכחי או בתחילת הקיץ. זאת בהמשך להערכה של גורמים אמריקנים בשבוע שעבר, שאמרו לסוכנות הידיעות רויטרס שהיא תפורסם רק לאחר שבנימין נתניהו ישלים את הקמת הממשלה בישראל.

 

במקביל, שורה ארוכה של גורמים מדיניים בכירים לשעבר באירופה פנו אתמול במכתב לאיחוד האירופי וקראו לדחות את התוכנית מאחר שהיא חד-צדדית ומוטה נגד הפלסטינים. על המכתב חתמו 25 שרי חוץ לשעבר, שישה ראשי ממשלה לשעבר ושני מזכירי נאט"ו לשעבר. הם קוראים להתנגד לכל תוכנית שלא תוביל ליצירת מדינה פלסטינית לצד ישראל, ושירושלים בירת שתיהן.

 

"הגיע הזמן שאירופה תעמוד על עקרונות היסוד של תהליך השלום הישראלי-פלסטיני", כתבו. "לצערנו, הממשל האמריקני הנוכחי התרחק מהמדיניות ארוכת השנים של ארה"ב". הם מתחו ביקורת בין היתר על החלטתו של טראמפ בשנת 2017 להכיר "רק בטענות של צד אחד בנוגע לירושלים".

 

טראמפ: ניצחון נתניהו - טוב לשלום    (צילום: רויטרס)

טראמפ: ניצחון נתניהו - טוב לשלום    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

דבריו של גרינבלט באים גם על רקע ביקורת בינלאומית שגררה החלטה אחרת של טראמפ – ההכרה בריבונות ישראל ברמת הגולן. המהלך גרם לפגיעה ביכולתו של הממשל האמריקני לשמש מתווך הוגן. על הרקע הזה, כך נראה, בחר צוות השלום האמריקני להזכיר שעסקת השלום תדרוש פשרות משני הצדדים.

 

מאידך, גרינבלט לא הכחיש במפורש את הפרסום ב"וושינגטון פוסט", שלפיו התוכנית לא תציע לפלסטינים מדינה פלסטינית ריבונית.

 

בעבר פורסמו ידיעות סותרות שלפיהן עסקת השלום דווקא תציע מדינה פלסטינית בכ-90% משטחי יהודה ושומרון (יותר מפי שניים מגודלם של שטחי A ו-B), התנחלויות מבודדות מחוץ לגושים לא יורחבו ורק מאחזים לא חוקיים יפונו. המקומות הקדושים יישארו בריבונות ישראל אך בניהול משותף.

 

אותו פרסום פירט גם עיקרון של חילופי שטחים, חלוקת ירושלים לשתי בירות מבחינת הריבונות, וריבונות ישראלית על האגן הקדוש - כולל את הר הבית, הכותל המערבי, העיר העתיקה, וכן אזורים צמודים כמו סילוואן או הר הזיתים – אך בניהול משותף עם הפלסטינים, ירדן ואולי עם מדינות נוספות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים