קריסה הומניטרית בעזה: "זנות בהסכמת הבעלים"
תוחלת חיים של 61 שנה בלבד, עלייה בשיעור המתאבדים ועזיבת צעירים: קצין בצה"ל חשף בשיחה עם רכזי הביטחון בעוטף עזה את נתוני המשבר ברצועה. "נשים מוכרות את גופן בעבור כסף, לצעירים אין אופק - וצעדות השיבה לא השיגו כלום"
בימים אלו שקט יחסית בגבול עזה, ונדמה כי לפחות בינתיים ההבנות שהושגו בין ישראל לחמאס, בתיווך מצרים, מחזיקות מעמד. אבל תמונת המצב ההומניטרית העגומה בתוך רצועת עזה נותרה בעינה. למרות הסיוע שמועבר לרצועה, ושאותו מאפשרת ישראל, מצבה של האוכלוסייה הולך ומידרדר.
על תמונת המצב העדכנית ברצועה שמעו אמש רכזי הביטחון של יישובי עוטף עזה מסא"ל אכרם מנצור, ראש ענף לענייני פלסטינים בעזה במפקדת תיאום פעולות הממשלה בשטחים. הוא סיפר להם על זנות ברצועה, על עלייה בשיעור המתאבדים וגם על עזיבת צעירים.
בהרצאה חשף סא"ל מנצור נתונים מדאיגים והתריע כי המצב המידרדר יגיע בסופו של דבר לפתחה של ישראל, בדמות טרור. "הבעיה הגדולה בעזה היא הכלכלה", אמר הקצין. "אין לצעירים בעזה אופק. רק בשנה האחרונה נרשמה הגירה של 35 אלף צעירים, שיצאו דרך מעבר רפיח אל העולם הגדול - אירופה וטורקיה. נכון להיום חיים בעזה 2.136 מיליון פלסטינים. תוחלת החיים בעזה היא 61 שנה, ואנחנו מעריכים שעד 2035 יהיו ברצועה 3 מיליון פלסטינים".
לדברי סא"ל מנצור, "שיעור האבטלה כיום עומד על 50%. כשהצעירים מסיים את הלימודים ברצועה אין להם עבודה והם מתוסכלים, ואת התסכול הזה מנצלים ארגוני הטרור. צעדות השיבה בשנה האחרונה הם פיקציה. הן לא השיגו שום דבר והפלסטינים לא יודעים איך לצאת מזה. המצב לא השתנה. אין להם תקווה".
הקצין ציין כי בשנה האחרונה שיעור המתאבדים בעזה עלה באופן משמעותי, אך לא ציין מספרים. "שמנו לב, וגם עשינו מחקר על זה, שיש תופעת זנות בעזה", הוסיף סא"ל מנצור. "תופעה חסרת תקדים בעזה שנשים מוכרות את גופן בעבור כסף ובידיעת והסכמת הבעלים, כי אין להם כסף".
הוא אמר בשיחה עם רכזי הביטחון כי "בעזה יש 56 אלף לידות בשנה, אבל בגלל המצב ההומניטרי מדי שנה מתים תינוקות רבים. 97% מהמים בעזה אינם ראויים לשתייה והמים זורמים בברזים רק פעמיים בשבוע. כיום ישנן רק שמונה שעות חשמל ביום".
לדבריו, "הבחנו בתופעה שהתפתחה השנה במסגרת ההפגנות על הגדר - הצעירים שמפגינים רצים אל הגדר תחת השפעת סמים וכדורים. תופעת הסמים בעזה היא בלתי נתפסת. הלהיט שם הם כדורי הרגעה שגורמים להם לעשות כל מיני דברים תחת השפעת סמים". הוא אמר כי "בני הנוער ברצועה לא מכירים עולם אחר. הם מעולם לא יצאו מעזה ורק שומעים במסגדים ובבתי הספר שהמצוקה שלהם היא בגלל ישראל. זו הסתה שנמשכת שנים". ההרצאה נערכה במסגרת טקס הרמת כוסית לרכזי הביטחון של המועצה האזורית שער הנגב, שיזם קצין הביטחון של הרשות אייל חג'בי.