הסלולרי והאקדח: תועד רצח עיתונאית בצפון אירלנד
לירה מקי, עיתונאית מוערכת בת 29, נורתה למוות בהתפרעויות של "המחתרת האירית החדשה" בעיר דרי הסמוכה לגבול אירלנד. שני צעירים נעצרו, היורה תועד עם האקדח. ביל קלינטון הספיד: "לא לוותר על 21 שנות שלום"
שני צעירים בני 18 ו-19 נעצרו נעצרו אתמול (שבת) בחשד למעורבות ברצח עיתונאית במהלך מהומות של מפגינים לאומנים שלשום בעיר דרי בצפון אירלנד, הסמוכה לגבול אירלנד. לירה מקי, עיתונאית מוערכת בת 29 ופעילה למען זכויות הקהילה הגאה, נורתה למוות בזמן שעמדה ליד ניידת משטרה ותיעדה את המתרחש. לפי החשד, אש נפתחה לעבר השוטרים שהיו באזור - והיא נהרגה. צפו בסרטון שמתעד את רגעיה האחרונים של מקי בחיים.
עוד סיפורים מעניינים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בסרטון נראית העיתונאית מרימה את הטלפון שלה במטרה לצלם את העימותים, ומתועד בו גם אדם החמוש באקדח - ככל הנראה הגבר שירה למוות במקי. המשטרה, שפרסמה את הסרטון במטרה לנסות ולהגיע אל אותו רוצח, מאשימה ברצח העיתונאית את "המחתרת האירית החדשה", שנטען בעבר כי היא אחראית להטמנת מטען חבלה מחוץ לבית המשפט בעיר בתחילת השנה. מקי, שנולדה בבירת צפון אירלנד בלפסט, היא העיתונאית הראשונה שנרצחה בבריטניה מאז שנת 2001.
ההתפרעויות החלו בשבוע שעבר לאחר שהמשטרה פשטה על בתים באזור, אחרי שעלה חשד להטמנת כלי נשק ומטעני חבלה לקראת התקוממות אפשרית לציון הסכם "יום שישי הטוב" בצפון אירלנד שנחתם לפני 21 שנים. במהלך ההתפרעויות הושלכו יותר מ-50 בקבוקי תבערה לעבר שוטרים, ושני כלי רכב חונים נגנבו והוצתו על-ידי המתפרעים.
מנהיגים מרחבי העולם גינו את רצח העיתונאית, בהם גם נשיא ארצות הברית לשעבר ביל קלינטון שלקח חלק בגיבוש הסכם השלום ב-1998. בציוץ בחשבון הטוויטר שלו כתב קלינטון כי הוא שבור לב והוסיף: "אנחנו לא יכולים לוותר על 21 שנים של שלום שהושג בתהליך ממושך". אותו הסכם לפני 21 שנה סיים עשרות שנים של מהומות אלימות, שבמהלכן נהרגו כ-3,600 בני אדם.
בהופעה משותפת נדירה, גינו מנהיגת מפלגת DUP הדמוקרטית יוניוניסטית ארלין פוסטר ומנהיגת מפלגת השין פיין הרפובליקנית מרי לו מקדונלד את הרצח. "הרצח של לירה הוא מתקפה על כל תושבי העיר. זו מתקפה על השלום ועל ההליך הדמוקרטי", מסרו מנהיגי ששת המפלגות בצפון אירלנד בהצהרה משותפת. "הגיע הזמן להירגע".
רבים חוששים שפרישת בריטניה מהאיחוד האירופי תוביל להצבה מחדש של מעברי גבול בין צפון אירלנד, המהווה חלק מבריטניה, לבין אירלנד, החברה באיחוד האירופי. באותן שנים של עימותים בצפון אירלנד המחרתית האירית פגעה לא פעם בתשתיות הגבול. מישל ברנייה, ראש צוות המשא ומתן מטעם האיחוד האירופי לענייני הברקזיט, אמר כי "המהומות מזכירות כמה נפיץ הסכם השלום בצפון אירלנד".