מחאה נגד השתתפות נתן אשל במו"מ; המשנה ליועמ"ש: אין מניעה
בימים האחרונים התעוררה מחאה נגד שיתופו של ראש הסגל לשעבר בלשכת נתניהו במשא ומתן שנפתח הבוקר. יו"ר מרצ פנתה בנושא ליועמ"ש ונדחתה בטענה כי "הסדר הטיעון בעניינו של אשל לא התייחס לתפקידים ציבוריים או בעלי גוון ציבורי"
מאות אזרחים שלחו בימים האחרונים מיילים ללשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו בדרישה להוציא באופן מיידי מצוות המו"מ של מפלגת הליכוד את נתן אשל, שהורחק ב-2012 מתפקידו כראש הסגל בלשכת ראש הממשלה, לאחר שהטריד את אחת העובדות בלשכה. אשל אף נאלץ לפרוש משירות המדינה ולהתחייב שלא לשוב אליו, לאחר שהורשע בדין משמעתי.
"מינויו של אשל הוא יריקה בפרצוף של 50% מהאוכלוסייה ומתן לגיטימציה לאלימות מינית", נכתב במייל שנשלח עד כה יותר מ-550 פעמים. "העולם שבו אין מחיר על אלימות מינית נגמר".
בשדולת הנשים, שיזמה את המחאה, אמרו כי "כשנתניהו אמר שהוא 'מתכוון להיות ראש הממשלה של כל אזרחי ישראל' הוא כנראה לא התכוון גם לאזרחיות. איזה הסבר אחר יש להחלטה שלו למנות שוב את נתן אשל לצוות המו"מ הקואליציוני שלו? זה הצוות שיקבע מי יישב בעמדות הכוח, מה יהיו הנושאים המרכזיים שהממשלה החדשה תקדם ואיך ייראו החיים שלנו כאן בשנים הקרובות. למרבה הבושה, לא פורסם בינתיים שם של אישה אחת שתהיה חברה בצוות החשוב הזה, אבל נתן אשל? עליו אי אפשר לוותר".
"פנינו היום לראש הממשלה והבהרנו לו שגם אם הוא שכח את #Me-Too או את עשרות אלפי הנשים שיצאו לרחובות לפני כמה חודשים, אנחנו לא שכחנו ונמשיך להיות כאן כדי להזכיר", הוסיפו בשדולת הנשים. "אנו קוראות לו לעצור את המשחק המביש הזה שבו אשל יוצא מהדלת ואז נכנס מהחלון ולוודא שלאנשים כמוהו אין מקום בציבוריות הישראלית".
יו"ר מרצ, תמר זנדברג, פנתה בנושא ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט וכתבה: "אני פונה אליך על מנת שתאכוף את הסדר הטיעון ותורה לראש הממשלה לא לשלב את אשל בכל תפקיד ציבורי באשר הוא. שלח מסר ברור כי הטרדות מיניות ואלימות נגד נשים הן עבירות חמורות ופסולות וכי לא תאפשר לאדם שהורחק מהשירות הציבורי בגין עבירות אלו לחזור לתפקיד משפיע על חיי הציבור, כאילו שלא אירע דבר".
המשנה ליועמ"ש, עו"ד דינה זילבר, השיבה לפנייתה של זנדברג וטענה כי הסדר הטיעון בעניינו של אשל לא התייחס לתפקידים ציבוריים או בעלי גוון ציבורי - ולכן חברותו בצוות המשא ומתן אינה עומדת בניגוד לפסק הדין של בית הדין. "חברותו בצוות המו"מ הקואליציוני היא בגדר תפקיד פוליטי הנעשה מטעם מפלגת הליכוד, גוף פוליטי החיצוני לשירות המדינה", כתבה זילבר.
בשיחה עם ynet התייחס אשל לטענות שהושמעו נגדו ואמר כי אין מניעה שיהיה חלק מצוות המשא ומתן כיוון שלא עמד לדין ולא הורשע.
גם במהלך המו"מ הקואליציוני הקודם, בשנת 2015, נמתחה ביקורת ציבורית לאחר שאשל נצפה באחת מהפגישות החשאיות. בשנת 2013 אף פורסמה הודעת דואר אלקטרוני שאשל שלח בטעות לח"כ שלי יחימוביץ', ובה ביקש מהיועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, שלומית ברנע פרגו, לברר האם מותר לו לעמוד בראש צוות המו"מ להרכבת הממשלה.
מנכ"לית שדולת הנשים בישראל, עו"ד מיכל גרא מרגליות ומנהלת קידום מדיניות וחקיקה בארגון, עו"ד מרים זלקינד, שלחו גם הן מכתב לנתניהו, שבו הפצירו בו לשנות את החלטתו לשלב את אשל: "המשך שיתוף פעולה צמוד של ראש ממשלת ישראל עם אדם שהודה כי הטריד מינית והורחק בבושת פנים מהשירות הציבורי בנושאים הרגישים והעקרוניים ביותר של הרכבת הממשלה הבאה - שולח מסר מזיק ביותר שלפיו פגיעות מיניות הן עניין של מה בכך וכי ניתן לעבור על מעשים מעין אלה לסדר היום הציבורי".