שתף קטע נבחר

 

שבוע למו"מ הקואליציוני: פותחים ברגל שמאל

לנתניהו יש לכאורה קואליציה נוחה של 65 מנדטים, אך בממשלת ימין-ימין "השותפים הטבעיים" לא מוכנים לעגל פינות אידיאולוגיות - ומסוכסכים בעיקר בינם לבין עצמם. בליכוד מתחמם הקרב על התיקים, ביטן הציב "אולטימטום" לנתניהו

ביבי נתניהו אריה דרעי  בצאלאל סמוטריץ' אביגור ליברמן משה כחלון רפי פרץ יעקב ליצמן  (צילום: אלכס קולומויסקי, חיים צח)
(צילום: אלכס קולומויסקי, חיים צח)

שבוע עבר מאז קיבל ראש הממשלה בנימין נתניהו את המנדט מהנשיא להרכיב את ממשלתו החמישית – אבל לא נראה שהמשא ומתן הקואליציוני התקדם. במקום זאת, "השותפים הטבעיים" בעיקר מסוכסכים בינם לבין עצמם: סמוטריץ' נגד הליכוד בעניין תיק המשפטים; הרב רפי פרץ נגד סמוטריץ' בגלל מסמך הדרישות הקיצוני שהציג לליכוד; ליברמן נגד ליצמן בעניין חוק הגיוס; ודרעי נגד ליברמן בעניין תיק הקליטה.

 

לכאורה, לנתניהו יש קואליציה ימנית-חרדית נוחה של 65 מנדטים. אבל זה נכון רק על הנייר. בממשלת ימין-ימין לא אמורים לעגל פינות אידיאולוגיות כמו בהקמת ממשלת אחדות שבה שותפות מפלגות מימין ומשמאל. לחוסר ההתקדמות במו"מ, יצוין, יש נסיבות מקלות: בימי חול המועד של פסח המפלגות החרדיות והדתיות אינן מוכנות לקיים מו"מ קואליציוני רשמי.   

 

אביגדור ליברמן יעקב ליצמן (צילום: אוהד צויגנברג, עמית שאבי)
ליברמן דורש להעביר את חוק הגיוס - ליצמן מאיים להפיל את הממשלה שעדיין לא קמה(צילום: אוהד צויגנברג, עמית שאבי)

 

נתניהו מקבל את המנדט: "נרגש כמו בפעם הראשונה, אפילו יותר"    (צילום: משה מזרחי)

נתניהו מקבל את המנדט: "נרגש כמו בפעם הראשונה, אפילו יותר"    (צילום: משה מזרחי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אחת המפלגות שבלעדיה לא תהיה לנתניהו קואליציה היא ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן, אותו הספידו במערכת הבחירות ושהשיג בסופו של דבר חמישה מנדטים. "השותף הלא-צפוי", כפי שהגדירו בכיר בליכוד, מתכוון להיות הסמן הימני-חילוני בממשלה הבאה - שבה השותפים הבכירים יהיו דווקא החרדים.

 

בעניין הזה ליברמן הולך בכל הכוח - והכריז בנוקשות: אם חוק הגיוס לא יעבור כפי שהוא ("בלי לשנות פסיק או נקודה") – ישראל ביתנו תשב באופוזיציה או שישראל תלך לבחירות חדשות.

 

ביהדות התורה לא התרגשו מדבריו, והודיעו כי אם החוק יעבור – הם יפרשו. איך ייפתר פלונטר חוק הגיוס? קשה לדעת. אבל החוק הזה כבר גרם להפלת הממשלה האחרונה. וזה עוד לא הכול: ליברמן על חמשת המנדטים שלו דורש את תיק הביטחון וכן את תיק הפנים (במה שנראה כעקיצה לדרעי) או את תיק הקליטה.

בצלאל סמוטריץ' ויריב לוין (צילום: שאול גולן, רפי קוץ)
קרב על משרד המשפטים. סמוטריץ' ולוין(צילום: שאול גולן, רפי קוץ)

"מוקש" נוסף במו"מ הקואליציוני הוא יו"ר האיחוד הלאומי ומספר 2 באיחוד מפגלות הימין, ח"כ בצלאל סמוטריץ'. הח"כ הצעיר והנמרץ פתח חזית נגד הליכוד כאשר הוא דורש את תיק המשפטים – בעוד נתניהו מעוניין לתת את התיק בכיר והרגיש למקורבו יריב לוין.

 

סמוטריץ' פתח חזית נוספת – פנימית – נגד יו"ר הרשימה שלו, הרב רפי פרץ. אתמול נחשף ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" העימות הקשה בתוך הרשימה, בעקבות ביקורת על התנהלותו של סמוטריץ'. הרב פרץ איים לפרק את השותפות ולהשאיר את סמוטריץ' עם סיעה של שניים בלבד. אולם השניים שוחחו בניסיון למנוע פיצוץ והכריזו כי "יושרו ההדורים".

רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ' בתמונה מתוך הטוויטר של פרץ ()
חזית פנימית ב"איחוד מפלגות הימין". סמוטריץ' והרב פרץ

הרגיעה היא בעירבון מוגבל. בכירים בבית היהודי מאשימים את סמוטריץ' כי הוא פועל מאחורי גבו של הרב פרץ וכי הציג לליכוד "מסמך דרישות עם רעיונות הזויים", כלשון בכיר במפלגה. אפילו את "חוק החסינות" שסמוטריץ' נלחם עליו - עבור נתניהו - בבית היהודי מקבלים בהסתייגות.

 

כדי להוריד את מפלס המתח, פרסמו הרב פרץ וח"כ סמוטריץ' הודעות מפרגנות אחד כלפי רעהו. "הקשר ביני לבין ידידי ורעי בצלאל מצוין", כתב הרב פרץ. "אנחנו שותפים ועובדים ביחד". וסמוטריץ' השיב: "תודה רבה רפי. יחד נמשיך בעזרת השם לעבוד כתף אל כתף כדי למקסם את ההישגים".

משה כחלון (צילום: אלעד גרשגורן)
גם לו יש תנאי. כחלון(צילום: אלעד גרשגורן)

גם המו"מ עם יו"ר "כולנו", משה כחלון, נפתח ברגל שמאל. מבחינת כחלון הבחירות האלו הן טראומה. הוא ירד מעשרה לארבעה מנדטים ודורש להישאר עם שני תיקים: תיק האוצר עבורו ותיק הכלכלה למספר 2 אלי כהן. גם לכחלון יש תנאי: "בלי תיק האוצר לא אכנס לממשלה".

 

כחלון הוא היחיד שטרם נפגש עם נתניהו מאז הבחירות, ובליכוד האשימו אותו כי "ניתק קשר". הקשר התחדש מאז והפגישה נקבעה ליום חמישי. גורמים פוליטיים מעריכים כי המטרה של כחלון היא לסגור "דיל" עם נתניהו - על חזרתו לשורות הליכוד. הבחירות האחרונות היו יותר מדי בשבילו.

 

דרעי: "רוב חברי הכנסת רוצים לשמור על השבת"    (צילום: משה מזרחי)

דרעי: "רוב חברי הכנסת רוצים לשמור על השבת"    (צילום: משה מזרחי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עם המפלגות החרדיות הסיפור פשוט יותר, או שכפי שהגדיר זאת אחד מחברי הכנסת של ש"ס: "אפשר לעשות 'העתק הדבק' מהקדנציה הקודמת". ש"ס תקבל לפחות שלושה תיקים, ובהם הפנים (עם סמכויות מורחבות) ודתות. גם יהדות התורה צפויה להישאר עם מה שיש לה כעת: בריאות וראשות ועדת הכספים.

 

אחרי שייגמר כאב הראש של נתניהו על הרכבת הממשלה - אם וכאשר ייגמר - יתפנה נתניהו לכאב ראש מסוג אחר: חלוקת התיקים בתוך הליכוד. ישנן שלוש קבוצות בליכוד שלוטשות עיניים לשולחן הממשלה: שרים, כמעט כולם, שמצפים לשדרוג; בכירים חדשים-ישנים שדורשים תיק מיניסטריאלי (גדעון סער, ניר ברקת, יואב גלנט, אבי דיכטר ועוד) וכן ח"כים ש"התייבשו" יותר מדי בכנסת ורוצים לשבת סוף-סוף בשולחן הממשלה (אמיר אוחנה, ציפי חוטובלי ועוד).

דוד ביטן (צילום: ירון ברנר )
"נתניהו הבטיח לי" - ביטן רוצה להיות שר(צילום: ירון ברנר )
 

רה
רבים בליכוד רוצים תיק בממשלה או שדרוג(צילום: mct)

אחד מאותם ח"כים שמתקשים לחכות עוד הוא יו"ר הקואליציה לשעבר דוד ביטן – שהציב אתמול "אולטימטום" לנתניהו. לביטן הייתה הבטחה מראש הממשלה בקדנציה הקודמת להתמנות לשר, והוא החליט לסמוך עליה בהצהרה שעימה יצא לתקשורת: "ראש הממשלה צריך לקיים את ההבטחות שלו. אם הוא לא ימנה אותי לשר – לא אקח על עצמי שום תפקיד אחר. אשאר חבר כנסת מן השורה". ביטן, יצוין, אמר אתמול להארץ בשיחה שכנראה לא הבין שתצוטט, כי כדי לנסות ולהעביר מסרים לראש הממשלה על שדרוג או קבלת תיקים, אפשר בין היתר לפנות לרעייתו שרה או לבנו.

 

בכיר בליכוד, שעבר דרך ארוכה עם נתניהו, משוכנע שמדובר בהתאבדות פוליטית. "נתניהו לא אוהב תנאים או אולטימטום", אמר הבכיר. "בבחירות האחרונות נתניהו הרגיע את הח"כים והזכיר להם שהם נבחרו על הגב שלו. שהם בכנסת בזכותו. השיטות האלו לא עובדות על ביבי. להיפך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לע"מ
נתניהו, אתמול בגולן
צילום: לע"מ
מומלצים