הבחירות הסתיימו - ועכשיו נזכרו בישראל שרמאללה קורסת | פרשנות
בקדנציה הקודמת של הממשלה הוחלט כי הכספים שהרשות משלמת למשפחות מחבלים יקוזזו מהמיסים שלה. אנשי הביטחון בגדה מתוסכלים מהקיצוץ במשכורות, חמאס מנצל את המצב - ובישראל מנסים לצאת מהפלונטר
בשבוע שעבר פרסם שליח האו"ם למזרח התיכון ניקולאי מלדנוב דו"ח על מצב הפלסטינים. בהתייחסו לרשות הפלסטינית הזהיר מלדנוב כי המשבר הפיננסי הגדול שאליו היא נקלעה מאיים על היציבות בגדה המערבית ועל מאמצי בניית מוסדות המדינה בה.
מלדנוב כתב את הדו"ח לקראת כינוס המדינות התורמות לרשות הפלסטינית בבריסל מחר (שלישי). בימים כתיקונם היה הדבר נחשב לעוד קריאת ''זאב, זאב'', אבל הימים אינם כתיקונם - לפחות לא ברמאללה. לפני שמסתכלים קדימה לעתיד צריך להבין איך הגענו לכאן: ביולי 2018 התקבל בכנסת חוק שלפיו ישראל תקזז מכספי המיסים שהיא גובה עבור הרשות הפלסטינית את הסכום שאותו שילמה הרשות למשפחות מחבלים.
החוק קבע כי בתחילת כל שנה ימסור שר הביטחון את הסכום שאותו שילמה הרשות בשנה שלפניה, וסכום זה יקוזז מהכספים במתכונת של 1/12 בכל חודש לאורך כל השנה. אלא ששנת 2019 החלה, ואף אחד בממשלה לא מיהר ליישם את החוק, משום שהיה ברור שהוא יגרור השלכות העלולות לערער את יציבות הרשות הפלסטינית.
אז מה קרה פתאום? בפברואר נרצחה בירושלים הנערה אורי אנסבכר בידי מחבל פלסטיני מחברון. בעקבות הרצח החלה בימין ביקורת נוקבת על כך שהחוק לא מיושם. השילוב בין הביקורת על ראש הממשלה ושר הביטחון בנימין נתניהו לבין הבחירות המתקרבות והצורך לספק את הבייס עשה את שלו, והקבינט אישר את יישום החוק עשרה ימים אחר כך.
אבו מאזן החליט להטביע לאט את הספינה
ישראל מעבירה לרמאללה בכל חודש בממוצע 600 מיליון שקל עבור המיסים שהיא גובה בעבור הרשות הפלסטינית. בעקבות יישום החוק הוחלט שסכום הקיזוז יעמוד על 42 מיליון שקל בחודש. בתגובה יצא אבו מאזן בשתי הכרזות: האחת – הרשות הפלסטינית תסרב לקבל מישראל את כל כספי המיסים כל עוד היא מקזזת מהם את סכום התשלום למחבלים. השנייה – הרשות הפלסטינית תמשיך לשלם את מלוא המענק למשפחות המחבלים עד השקל האחרון – יהיו ההשלכות הפיננסיות אשר יהיו. ההחלטה על כך התקבלה כשברקע ארצות הברית הפסיקה את כל הסיוע העקיף והישיר שלה לרשות הפלסטינית, שעמד על סכום שנתי של מיליארד דולר בשנה.
למעשה, אבו מאזן החליט להטביע לאט את הספינה, מתוך תקווה שהחשש מפני קריסת הרשות הפלסטינית יוביל לביטול החוק ולהשבת הכספים. ובזמן שהספינה החלה לשקוע, בישראל היו עסוקים בבחירות ובתחרות מי מאגף את מי מימין. חוץ מהזרועות הרלוונטיות במערכת הביטחון – שראו לאן מובילה ההחלטה הפופוליסטית – כולם בחרו להתעלם מהבעיה, כי מי יעזור לפלסטינים בשעה שחלק ניכר מתעמולת הבחירות היתה בסימן "להיכנס בערבים בכל הכוח".
ומה עכשיו? הבחירות הסתיימו, והחיים עצמם התדפקו על הדלת. משם ועד לדיונים קדחתניים במשרד ראש הממשלה על איך מתמודדים עם הפלונטר הזה, הדרך הייתה קצרה. ההדלפות לתקשורת על המצב החלו אמש, אבל הדגלים האדומים על הצפוי להתרחש כבר הורמו מזמן. שר האוצר משה כחלון אף נפגש שלשום עם השר לעניינים אזרחיים ברשות הפלסטינית, חוסיין א-שייח, וניסה לשכנע אותו לקבל את כספי המיסים המקוזזים. א-שייח הודיע לו כי הם מסרבים לקבל את הכספים כל עוד ישראל מקזזת מהם את התשלום למשפחות המחבלים.
בינתיים שוכבים להם 1.2 מיליארד שקל מקוזזים של הפלסטינים בקופת האוצר בירושלים, בשבוע הבא יצורפו אליהם עוד 600 מיליון שקל של כספי המיסים מחודש אפריל, ובמקביל יחל חודש הרמדאן שעמוס בהוצאות עבור משק הבית הפלסטיני. אבו מאזן עומד במילתו וממשיך לשלם את המענק המלא לכל משפחות המחבלים.
מי שמשלמים את המחיר על זה, תרתי משמע, הם הפקידים ברשות הפלסטינית, ובהם גם 30 אלף אנשי מנגנוני הביטחון הפלסטיניים, שאחראים על היציבות בה ועל התיאום הביטחוני עם ישראל. בשבוע הבא זה יהיה החודש השלישי שבו הם מקבלים רק חצי ממשכורתם בעקבות הקיצוץ. התסכול והמרמור כבר ניכרים אצלם, וחמאס מנצל את המצב כדי לגייס את חלקם לשורותיו כשתולים תמורת שוחד כספי שמן, כפי שנחשף ב-ynet בשבוע שעבר.
ואם זה לא מספיק, בעוד חודש וחצי צפויה להתפרסם תוכנית השלום של טראמפ, שברמאללה כבר הודיעו מראש כי יתנגדו לה. התנגדות זו עלולה גם היא להגביר את ערעור היציבות בגדה המערבית. אגב, אם מישהו סבר שהחלת החוק תביא לירידה בגרף הטרור – הוא טעה. מנתוני שירות הביטחון הכללי עולה כי מספר הפיגועים במרץ הוכפל בהשוואה לפברואר: במרץ בוצעו 308 פיגועים, לעומת 162 פיגועים בפברואר.
בישראל מסרבים בינתיים לרדת מהסולם ולהקפיא את ההחלטה על הקיזוז. אבו מאזן מצידו מקצץ את השכר לכל פקידיו, אך לא ממש משמש דוגמה ומופת לאחרים וממשיך בסיוריו בעולם במטוסו הפרטי והמפנק מדגם בואינג 737. מדינות ערב הבטיחו לו רשת ביטחון פיננסית בסך 100 מיליון דולר בכל חודש. אז הבטיחו. הבטחות לא עולות כסף.
מי שייאלץ להתמודד עם האדמה החרוכה שנותרה ברמאללה הוא מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף כמיל אבו רוקון. שיהיה לו בהצלחה עם זה.