פעם ב-30 שנה: קיסר יפן ייפרד היום מהכתר
סוף עידן: הקיסר אקיהיטו הוא הראשון זה 200 שנה שמוותר על הכתר. היום יקיים טקס אחרון, ומחר ייכנס בנו נרוהיטו לתפקיד - עם תכשיטים וחרב
אחרי שלושה עשורים תיפרד היום (יום ג') יפן מהקיסר אקיהיטו בן ה-85, שהחליט לוותר על הכתר ולהעביר אותו ליורש העצר, בנו הנסיך נרוהיטו. אקיהיטו יהיה בכך לקיסר הראשון זה 200 שנה שמוותר על הכתר ומעביר אותו בעודו בחייו.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
על רקע דאגתו מגילו המתקדם ומבריאותו המידרדרת הודיע הקיסר אקיהיטו באוגוסט 2016 כי הוא מעוניין להעביר את הכתר לבנו כשהוא כשיר וכשמצבו טוב יחסית. הוא ביקש מהעם להבין ללבו, וזכה לתמיכה ציבורית גורפת. הממשלה אישרה את המהלך. כיוון שחוקי בית המלוכה היפני אינם כוללים סעיף העוסק בהעברת הכתר על-ידי קיסר חי ושולט, ולמעשה מאפשרים את העברתו רק כשהקיסר מת, הכניסה הממשלה לתוקף חוק חד-פעמי המאפשר לאקיהיטו להעביר את הכתר.
השגת האישור להעביר את הכתר לבנו כבר כעת הייתה עוד שינוי בשורה של שינויים שהקיסר אקיהיטו הביא לארמון: הוא היה גם הקיסר הראשון שהתחתן עם פשוטת עם, והוא גם החליט שגופתו תישרף אחרי מותו - בניגוד למסורת הקבורה שמתקיימת בארמון היפני זה מאות שנים. לקיסר ביפן, חשוב לציין, יש תפקיד טקסי וסמלי.
קיסר חדש ביפן - עוד כתבות:
"איך נעביר את הזמן?". יפן הוורקוהולית מודאגת מחופשה ארוכה
באג 2000 של יפן: יש שם לעידן הקיסרי החדש
ביפן מוכרים פחיות עם אוויר מ-2019 למזכרת
בנו הבכור של הקיסר, נרוהיטו בן ה-59, יהפוך לקיסר רק מחר. הוא מוזיקאי וטייל חובב, ואחרי שלמד באוניברסיטת גקושואין למד שנתיים באוקספורד וכתב שם על מערכת התחבורה בנהר התמזה במאה ה-18. רעייתו, מסאקו, היא דיפלומטית לשעבר בוגרת הרווארד. בשנים האחרונות היא מתמודדת עם בעיה רפואית הנובעת מלחץ וחרדה, בעיה שהחלה אחרי שילדה את בתם אאיקו כשברקע הציפייה ממנה שתביא לעולם בן זכר למען המשכיות בית המלוכה.
לפי חוקי ירושת הכתר של יפן רק גברים יכולים להפוך לקיסרים, ולכך אאיקו בת ה-17 אינה יכולה לרשת את הכתר. הבא בתור לרשת את הכתר הא אחיו היחיד של נרוהיטו, פומיהיטו, המוכר יותר בשם הילדות שלו אקישינו. הבא בתור אחריו הוא היסהיטו, בנו בן ה-12 של פומיהיטו.
בעבר עלתה לדיון ציבורי האפשרות לשנות את חוקי הירושה, אבל הדיון הזה הסתיים עם לידתו של היסהיטו. הוא צפוי להתחדש בשנים הקרובות. רוב היפנים תומכים בהעברת הכתר גם לנשים, אולם גורמים שמרנים בממשלה ואוהדיהם מתנגדים לכך נחרצות, ורוצים שמשפחת המלוכה תשמש דוגמה לחברה פטרנליסטית.
במסגרת הליכי העברת הכתר ייערך הערב (שעון יפן) טקס בארמון הנשיאות שבו יכריז אקיהיטו על פרישתו, אולם בפועל הוא יישאר הקיסר עד חצות הלילה. עם פרישתו יסתיים העידן הקיסרי ששמו הרשמי הוא "הייסי" ("השגת שלום"), וכשנרוהיטו ייכנס לתפקיד יחל העידן הקייסרי "רייווה" ("הרמוניה יפהפייה"). ביום רביעי בבוקר ישתתף נרוהיטו בטקס הראשון שלו כקיסר: הוא יקבל פריטי לבוש וחפצים קיסריים כגון חרב ותכשיטים. למעט גורמי ממשל, רק בני מלוכה גברים יורשו להשתתף בטקס - מסורת שהממשלה דבקה בה למרות הביקורת שנמתחת על כך בציבור.
העברת הכתר שלא בעקבות מוות של הקיסר מלווה באווירת חג ביפן, אף שהציבור אינו יכול להשתתף בטקסים ובאזור הארמון תהיה בקרה קפדנית של התנועה. באוקטובר ייערך לנרוהיטו טקס הכתרה נרחב יותר, בהשתתפות גורמי ממשל ואורחים מחו"ל.
אחרי פרישתו יחזיק הקיסר היוצא אקיהיטו בתואר חדש, קיסר אמריטוס, אבל הוא יהיה פטור לחלוטין מחובותיו הרשמיות ומעתה ואילך לא יחתום על מסמכים, לא יקבל את פניהם של נכבדים מחו"ל, לא ישתתף באירועים ממשלתיים ולא יקיים את טקסי הארמון. הוא לא ישתתף אפילו בטקס קבלת הכתר של בנו, ולמעשה - הוא ייעלם כמעט לחלוטין מעין הציבור. פעולותיו יישמרו פרטיות כדי לא להפריע להתנהלות הקיסר החדש. אקיהיטו צפוי ליהנות מ"צאתו לגמלאות", ובין השאר יבקר במוזיאונים ובקונצרטים. הוא ורעייתו מיצ'יקו יעברו למעון מלכותי זמני ולאחר מכן יחליפו ארמונות עם נרוהיטו.