למה יהודים רעים? על גוגל והתגברות השנאה
דו"ח מדאיג על האנטישמיות שמתחבאת בהשלמה האוטומטית של חלונית החיפוש שלחה אותי לעשות ניסוי וללמוד על עידוד שנאה באמצעות טכנולוגיה
לפני כמה חודשים פרסם ד"ר סת' סטיבנס דוידוביץ', לשעבר עובד גוגל וכיום בעל טור ב"ניו יורק טיימס", דו"ח מטריד שלא זכה להתייחסות משמעותית כאן אצלנו. למען האמת, לא מצאתי אף אזכור שלו בתקשורת הישראלית. כותרתו הייתה: "שנאה בסתר: מה חיפושי גוגל מספרים לנו על אנטישמיות בת זמננו".
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
בפתח המסמך מדגיש המחבר שחיפושי גוגל הם הפעולה הכנה ביותר שהגולשים מבצעים אונליין. הוא צודק וכולנו יודעים זאת. בחלונית הקופצנית של מנוע החיפוש אנחנו מרשים לעצמנו לשאול שאלות ולבטא תמיהות, מחשבות ורעיונות שלא היינו רוצים שאיש בעולם יידע שעברו לנו בראש. אנחנו סומכים על גוגל בעיניים עצומות, וכנות כזו נדירה ביותר בעולם של פוליטיקלי קורקט וצילומי סלפי מעושים.
עם התובנה הזו יצא הד"ר לבדוק אם בריטניה מגגלת ביטויים אנטישמיים, ועד כמה. בעזרת כלי ניתוח החיפושים Google Trends הוא מצא שמדי שנה מתבצעים כ-170 אלף חיפושים בעלי אופי אנטישמי, 10% מהם כוללים ביטויים אלימים. עוד נכתב בדו"ח שחדשות משמעותיות מכיוון ישראל מגבירות באופן חד את החיפושים האנטישמיים. גם הזכייה באירוויזיון עלתה לנו בקפיצה של 39% בחיפושים נוטפי שנאה ליהודים. תיאוריות קונספירציה אנטישמיות על משפחת רוטשילד פורחות גם הן בחיפושי הגוגל הבריטיים, ועוקפות אפילו יהודים מפורסמים בני זמננו המתגוררים בממלכה המאוחדת.
אבל התובנה המשמעותית ביותר במסמך המרתק הזה היא תרומתה האפשרית של גוגל להגברת החיפושים האנטישמיים הללו. סטיבנס-דוידוביץ מזכיר שעיתון "האובזרוור" הבריטי מצא ב-2016 שכאשר מקלידים את המילים why Jews are בחלונית החיפוש, גוגל משלימה את המשפט ל–why Jews are evil (למה יהודים רעים). כלומר, גם אם הגולש התכוון לחפש "למה יהודים טובים" או "למה יהודים אוהבים חגים", ההשלמה הציעה להם לבדוק גם את האפשרות האנטישמית.
בעקבות הפרסום הסירה גוגל את ההשלמה האוטומטית, ומאז לדברי החוקר נרשמה ירידה משמעותית במספר החיפושים על הביטוי "למה יהודים רעים". מכאן הוא מבקש להסיק שעצם הצגת ההשלמה האוטומטית היא שעודדה את החיפוש האנטישמי.
עם הדו"ח הזה והתובנה החשובה שנלווית אליו יצאתי למסע קטן משלי בחלונית החיפוש הישראלית של גוגל. כיוון שחיפושי עבר יכולים להשפיע על ההצעות להשלמה אוטומטית שגוגל תבחר עבורי, נעזרתי בדפדפן נקי מחיפושים קודמים. התוצאות לא נעימות למראה. כשביקשתי לבדוק "למה ערבים יורים בחתונות" – גוגל הציעה לי לאחר הקלדת המילים "למה ערבים" את ההשלמה האוטומטית "למה ערבים רעים". כמובן שגוגל שואבת את ההשלמות הללו מחיפושים אמיתיים שהתבצעו במנוע החיפוש, אבל כאמור בכוחה להסיר השלמות המעודדות אלימות ושנאה.
אבל לא רק הערבים סובלים מהשלמות אוטומטיות מרושעות. כשביקשתי לחפש "למה אנחנו שונאים ביקורת", גוגל הציעה לי את ההשלמה האוטומטית "למה אנחנו שונאים את הפולנים". הפעם מדובר בכותרת מאמר באתר "הארץ" שגוגל אימץ כהצעת השלמה לגיטימית.
הצעות השלמה אוטומטיות מפוקפקות ישנן גם בתחומים אחרים, בעייתיים לא פחות. נערה שתרצה לחפש את המשפט "אני שונאת שיעורי בית", תקבל כהצעה ראשונה ברשימה את ההשלמה "אני שונאת את עצמי". מי שמחפש לעצמו טיפים בדרכו הקלוקלת ויילך על הביטוי "איך לרמות" יגלה לא פחות מ-10 אופציות להשלמת השאלה ובהן "איך לרמות בגרות", "איך לרמות בדיקת שתן" וכמובן "איך לרמות פוליגרף".
גוגל לא באמת מעוניינת לעודד אלימות בעולם, או לפתח בעיות נפשיות בקרב נוער, זה ברור. אבל הנה משהו שאנחנו הגולשים יכולים לעשות, ערב יום הזיכרון לשואה ולגבורה, להפחתת האלימות בעולם: בכל חלונית חיפוש, תוך כדי הקלדת הביטוי, מופיע קישור: "דיווח על חיזויים בלתי הולמים" או באנגלית "report inappropriate predictions". תשתמשו בו, ותעזרו לעולם לחפש קצת יותר טוב.
- רוני ארזי הוא איש דיגיטל ומנכ"ל משרד הפרסום משרוקית דיגיטל
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com
רוני ארזי
צילום: דניאל בראון
מומלצים