שתף קטע נבחר

 

אחרי המלחמה: תיעוד מבליץ החתונות ליד ברגן בלזן

הלהט להביא חיים חדשים אחרי התופת: בית מכירות בירושלים יעמיד בקרוב למכירה פומבית ארבע מחברות ובהן פירוט רישום של 2,000 זוגות לנישואין באתר עקורים שהוקם אחרי המלחמה ליד מחנה הריכוז הגרמני

המסמכים המתעדים את בליץ החתונות במחנה ברגן בלזן בתום מלחמה ()
תיעוד בליץ החתונות בתום המלחמה ליד ברגן בלזן

רבים מכירים את המושג "דור הבייבי בום", שבא לתאר את אלה שנולדו מיד לאחר מלחמת העולם השנייה. הניצולים ששבו מן החזית היו להוטים להחליף את המוות והתופת שממנה באו בהבאתם של חיים חדשים לעולם, ושיעורי הילודה זינקו פלאים.

 

תופעה דומה, אך מוכרת פחות, התרחשה במחנות העקורים באירופה - שם התרכזו ניצולי השואה שעסקו בהקמת משפחות חדשות כפיצוי על אובדן הקרובים והמשפחות מחד, ויצירת תשתית לבניית חיים חדשים מאידך.

 

50 חתונות בשבוע

זוגות נישאו במחנות העקורים במהירות רבה. עד כמה התופעה הייתה רווחת? באתר העקורים שהוקם בסמוך לחורבות מחנה הריכוז ברגן-בלזן בגרמניה התקיימו 50 חתונות בשבוע, בין שש לשבע מדי יום.

 

בבית המכירות Winner's בירושלים יועמד בקרוב למכירה פומבית פריט ייחודי, שעד עתה לא היה ידוע על קיומו: ארבע מחברות מצהיבות ובהן מפורטים רישומי הנישואין של בית הדין המיוחד שהוקם במחנה העקורים ליד ברגן בלזן כדי להשיא את ההמונים.

 

בארבע המחברות פרטים של כ-2,000 זוגות, עם שמם המלא של החתן והכלה, מקום מוצאם, והוכחות או עדים להיותם "פנויים".

ארכיון (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
ארכיון(צילום: gettyimages)

מסמכי בית הדין מאתר העקורים רומזים מצד אחד על תהליך בנייתם של בתים יהודיים, שהיה כרוך בתעצומות נפש אדירות מצד אלו שזה עתה איבדו את משפחתם ולפעמים אף את בני זוגם וצאצאיהם, ומצד שני מלמד על הקשיים שעמדו בפני הזוגות ובפני רבנים בבתי הדין בשל חוסר הידע האם בני הזוג נרצחו או שמא חיים.

 

כל רישום נישואין היה כרוך בגביית עדות, האם בן הזוג פנוי או לאו, האם נדרש היתר עגינות, האם יש עדות שהיו נשואים לפני המלחמה, מתי וכיצד נישאו בעת המלחמה. כך לדוגמה, נישואין על ידי מרדכי חיים רומקובסקי, ששימש כראש היודנראט בגטו לודז', נדרשו להשלמה ותיקון.

 

כל זאת לאחר חורבן, במצב של תהיות וספקות לגבי קורות הניצולים, במצב שבו רוב העדים לא שרדו, וכל עדות שנתקבלה הייתה קשורה במאמצים רבים לאתר עדים, לעיתים מאמצים שחצו ארצות ולעיתים חצו יבשות.

 

הרבנים שורדי השואה, שעל כתפם הוטלה המשימה הכבדה, מילאו תפקיד מרכזי בשיבתו של עם ישראל להקמת בתים על פי ההלכה. בניגוד לנושא העגונות במחנות העקורים, שנחקר יחסית וזכה למאמרים אחדים, נושא הנישואין לאחר השואה טרם נחקר, והמסמכים שנחשפים ישמשו מאגר חשוב לידיעותינו על תופעות אלו.


פורסם לראשונה 01/05/2019 23:28

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיעוד בליץ החתונות בתום המלחמה
מומלצים