שתף קטע נבחר

 

כדי להעניש: סין מרגלת אחרי מוסלמים באפליקציה

ארגון זכויות אדם טוען: משטרת סין משתמשת ביישומון כדי לסווג מיעוטים בחבל המוסלמי האוטונומי שינג'יאנג לפי התנהגותם. מי שמתויג כחשוד עלול להיענש ואף להישלח למחנה לחינוך מחדש

סין משתמשת באפליקציה כדי לאסוף מידע, לחקור ולעצור מוסלמים בחבל המוסלמי האוטונומי שינג'יאנג שבמערב המדינה. כך טוען ארגון זכויות האדם Human Rights Watch. לדברי הארגון, היישומון שבו משתמשת המשטרה מתייג התנהגות "חוקית לגמרי" של משתמשים כחשודה, והם עלולים להיענש או להישלח למחנות לחינוך מחדש.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

סין עוקבת אחרי אויגורים מיעוט מוסלמי מוסלמים (צילום: AFP)
"המשטרה אוספת מידע באופן בלתי חוקי על אנשים - והשתמשת בו נגדם"(צילום: AFP)

ארגון Human Rights Watch כבר דיווח בעבר כי הרשויות בשינג'יאנג משתמשות במערכת מעקב המוני כדי לאסוף מידע ממקורות רבים, כגון מצלמות זיהוי פנים, מחסומי משטרה, רשומות בנקאיות וביקורי בית. בחודש שעבר, מאמר ב"ניו יורק טיימס" חשף שהממשלה הסינית משתמשת במערכת עצומה של מצלמות לזיהוי פנים כדי לעקוב אחר המיעוט המוסלמי האויגורי ברחבי המדינה.

 

מחקר חדש שכותרתו "אלגוריתם הדיכוי של סין", ונערך עם חברת אבטחה שבסיסה בברלין כדי לנתח את היישומון, מציג פעולות ספציפיות שהמערכת מתמקדת בהן. הרשויות עוקבות אחר 36 קטגוריות של התנהגות בקרב המיעוטים המוסלמים. כך למשל, מי שאינם מתרועעים עם שכניהם, מי שנמנע משימוש בדלת הקדמית לעיתים קרובות, מי שאינו משתמש בטלפון חכם, מי שתורם למסגדים "בהתלהבות" ומי שמשתמש בכמות "חריגה" של חשמל מתויג כחשוד.

סין עוקבת אחרי אויגורים מיעוט מוסלמי מוסלמים (צילום: AFP)
האפליקציה עוקבת אחר הנתונים של כולם בשינג'יאנג(צילום: AFP)

האפליקציה גם מנחה שוטרים לחקור אנשים הקשורים לאדם שקיבל מספר טלפון חדש, או שיש להם קשר לאנשים שעזבו את הארץ ולא חזרו אחרי 30 יום. "המחקר שלנו מראה, בפעם הראשונה, שמשטרת שינג'יאנג אוספת מידע באופן בלתי חוקי על התנהגות חוקית לחלוטין של אנשים - והשתמשת בו נגדם", אמרה מאיה וואנג, חוקרת בכירה בארגון Human Rights Watch. "הממשלה הסינית עוקבת אחר כל היבט של חייהם של אנשים בשינג'יאנג, בוחרת את אלה שהיא לא סומכת עליהם, ומעבירה אותם בדיקה קפדנית במיוחד".

 

מלבד איסוף מידע אישי, היישומון מבקש מגורמים רשמיים להגיש דיווחים על אנשים, כלי רכב ואירועים שהם מוצאים חשודים - ושולח "משימות חקירה" למשטרה למעקב. שוטרים מתבקשים גם לבדוק אם חשודים משתמשים באחד מ-51 כלי אינטרנט הנחשבים חשודים, כולל פלטפורמות זרות להעברת הודעות שפופולריות מחוץ לסין כמו "ווטסאפ", "ליין" ו"טלגרם".

סין עוקבת אחרי אויגורים מיעוט מוסלמי מוסלמים (צילום: AFP)
"מפלגת השלטון מחליטה מהי התנהגות חוקית ומה לא"(צילום: AFP)

כמה אנשים העידו שהם או בני משפחתם נעצרו אחרי שהתברר שהם משתמשים ב"ווטסאפ" או שיש להם רשת אינטרנט פרטית (VPN) המותקנת בטלפון שלהם במהלך בדיקות של הרשויות, כך על פי הדו"ח. ארגון זכויות האדם מסר כי ממצאי המחקר מצביעים על כך שמערכת האפליקציה עוקבת אחר הנתונים של כולם בשינג'יאנג על ידי ניטור נתוני המיקום מהטלפונים שלהם, תעודות הזהות וכלי הרכב שלהם, וכן שימוש בתחנות חשמל ותחנות דלק.

 

"אין שלטון חוק בסין, מפלגת השלטון בסופו של דבר מחליטה מהי התנהגות חוקית ומה לא", אמרה סמנתה הופמן מהמכון האוסטרלי למדיניות אסטרטגית.

סין מוסלמים מחנות חינוך מ חדש ארכיון (צילום: gettyimages)
מי שמתויג כחשוד עלול להיענש ואף להישלח למחנה לחינוך מחדש(צילום: gettyimages)

המחנות לחינוך מחדש בשינג'יאנג עוררו סערה בינלאומית כשאסירים לשעבר תיארו את התנאים הקשים שבהם הוחזקו במחנות, כולל עינויים. ארגוני זכויות אדם, חוקרים וממשל ארה"ב מעריכים שכמיליון אויגורים ובני מיעוטים מוסלמים אחרים מוחזקים ברשת מורכבת של מחנות, שמתנהלת בחשאיות ותחת אבטחה כבדה.

 

העמדה של השלטון הסיני בבייג'ינג היא שחבל שינג'יאנג המוסלמי ניצב בפני איום קשה של מורדים איסלאמיסטים ובדלנים. הם מבצעים פיגועים (מאות נרצחו בשנים האחרונות) ומגבירים את המתיחות בין המוסלמים האויגורים לרוב הסינים, בני ההאן.

 

מאז 2017 עצרו שלטונות סין בחבל שינג'יאנג המוסלמי מוסלמים סינים ואזרחים זרים וכלאו אותם במחנות. עוד ועוד מחנות כאלה צצו ברחבי שינג'יאנג, חבל שגודלו כמחצית מגודלה של הודו. ועדה אמריקנית העוקבת אחרי המתרחש בסין קבעה באפריל 2018 כי מדובר ב"כליאה ההמונית הגדולה ביותר כיום של בני מיעוט כלשהו בעולם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בעבר דווח על שימוש במערכת מעקב המוני
צילום: AFP
מומלצים