מח"ש למשפחת ההרוג מבת ים: "אין חשד לעבירות נגד השוטר"
השוטר שירה למוות ביהודה ביאדגה בינואר לא יועמד לדין, כיוון שלפי מח"ש פעולתו "נבעה מתחושת סכנה מיידית". שלושה עדים תמכו בגרסתו: "אם היה מתמהמה עוד שנייה, הוא היה אוכל את הסכין". המשפחה זועמת ושוקלת לערער. "אם אני אהרוג שוטר, מה יהיה? כמה זמן נחיה בפחד?"
המחלקה לחקירות שוטרים הודיעה הבוקר (יום ג') כי לא נמצא חשד לביצוע עבירות פליליות על-ידי השוטר שירה למוות ביהודה ביאדגה סמוך לביתו בבית ים - לאחר שלפי המשטרה ועדי ראייה ביאדגה רץ לעברו עם סכין. את ההודעה מסרה למשפחתו של ביאדגה ראש מח"ש, קרן בר מנחם.
לפי ההחלטה, שהתקבלה על דעת פרקליט המדינה, אין חשד לפלילים נגד השוטר, שכבר שב לעבודתו, כיוון ש"נמצא כי פעולתו נבעה מתחושה של סכנת חיים קרובה ומיידית, בנסיבות שבהן קמה הצדקה חוקית לשימוש בנשק". במח"ש ציינו כי "הוחלט להעביר מספר עניינים לבחינת הגורמים המוסמכים במשטרת ישראל, לרבות בחינת פרק הזמן שחלף עד להגעת כוחות המשטרה לזירה, ובחינת סוגיית טיפול שוטרי סיור במקרים של קריאה הנוגעת לאדם הלוקה בנפשו".
אחיו של ביאדגה, דוד, הביע כעס על החלטת מח"ש. "למה אני כמלש"ב שאמור להתגייס אמור לחשוש ששוטר יעצור אותי ובמקרה הטוב יתפור לי תיק ובמקרה הרע יהרוג אותי", אמר עם יציאתו ממשרדי מח"ש בירושלים, שם נמסרה לבני המשפחה ההחלטה. "אני חושש לאחי הקטן שיעצרו אותו, אני חושש לעתיד שלו. עלינו למדינה הזו כיהודים ואנחנו צריכים להתנהל בפחד במקום שאמור להגן עליי. זה ביזיון. הם לא חקרו את מה שהיה שם".
האח הוסיף כי "נאמר לנו שלשוטר לא הייתה ברירה. למה אחי צריך לקבל כדורים בחזה בגלל שהוא היה שם. אני מתבייש בגוף הזה". עוד לפני שנכנסו למשרדי מח"ש, בני המשפחה צפו כי השוטר לא יועמד לדין. הגוס ווסיו, גיסו של ביאדגה, הצביע על הכיתוב "מחלקה לחקירות שוטרים" ואמר: "זה לא חקירת שוטרים אם לא מטפלים ב-13 אתיופים שנרצחו". דודתו של ביאדגה אמרה לאחר שיצאו מהמשרדים: "לא מכבדים אותנו, כלב וחתול מכבדים. מה אנחנו? אם אני אהרוג שוטר, מה יהיה? העור שלנו שחור, הלב שלנו יהודי, ערבים מכבדים ולנו אין זכויות. מה יהיה? כמה זמן אנחנו נפחד? זה באמת כואב".
עו"ד צחי לסרי, שמייצג את משפחת ביאדגה, האשים לאחר הפגישה עם חוקרי מח"ש כי הם מבצעים "טיוח ראיות". לדבריו, "במהלך הפגישה הבאתי הקלטה כדי שישמעו אם היה שיהוי בין היריות, הם סירבו להקשיב, העובדות לא מעניינות אותן". לסרי הוסיף כי "מחש שוב פעם מגבה אדם שהורג אזרח במדינת ישראל, האדם הזה הוא שוטר". עוד אמר כי בכוונתם ללמוד את ההחלטה ולהגיש ערעור: "נגיע לבג"ץ, אנחנו לא יכולים להשלים עם זה שיש פה דם צבוע".
במח"ש הסבירו כי מחומר הראיות בבדיקה שנערכה בעקבות אירוע הירי הקטלני, עולה כי ביום שישי, ב-18 בינואר, בשעת צהריים הוזעקה המשטרה לטפל באירוע, במסגרתו יצא ביאדגה מביתו, כשהוא עטוף בטלית ובידו סכין. בני משפחתו פנו אל מכריהם בבקשה לקרוא למשטרה, כדי שיטפלו באירוע. בפניות אל המשטרה נאמר, בין היתר, כי "הבחור משתולל עם סכין...אתם רוצים שהוא יפגע במישהו?". בפניה אחרת מתואר יהודה כשבידו "סכין מטבח ענקית, כמו חרב, בשלוף".
עוד נמסר כי הבדיקה העלתה שכאשר השוטרים זיהו את החשוד - אחד מהם קרא לו לזרוק את הסכין, אך ביאדגה רץ לעברו עם סכין "מונפת מעלה ומכוונת אל השוטר". בתגובה, נכתב בהודעת מח"ש, השוטר ירה פעמיים, מטווח קצר ביותר. הוא טען כי חש סכנת חיים ברורה ומיידית.
לאירוע הירי היו לפי מח"ש עדים שלושה "אזרחים אובייקטיבים", שתמכו "חד-משמעית" בגרסת השוטר. אחד מהם, עובר אורח שהיה במקום, תיאר את המנוח כמי שרץ לכיוון השוטר היורה עם סכין שלופה מושטת קדימה, במהירות, כדי לפגוע. בתיאוריו מסר העד כי להערכתו, "אם השוטר היה מתמהמה עוד שנייה, הוא היה אוכל את הסכין". כשנשאל העד אם לדעתו השוטר היה בסכנה, השיב: "כן, חד משמעית".
בתו של עובר האורח, שהיתה אף היא עדה לאירוע, סיפרה כי ראתה את "המנוח רץ עם הסכין מונפת לעבר השוטר, "בשיא המהירות, כשהוא בא לדקור אותו". היא הבהירה בעדותה כי לדעתה לא הייתה לשוטר ברירה אלא לירות בביאדגה.
בעקבות תקרית הירי, שהובילה להפגנות בקרב יוצאי אתיופיה, פתחו במח"ש בבדיקת האירוע - שבמסגרתה השוטר שגרם למותו של ביאדגה לא נחקר תחת אזהרה.
במהלך הבדיקה, פורסם תיעוד ברשתות החברתיות המתאר את השניות שאחרי הירי הקטלני. בסרטון נראה ביאדגה כשהוא שוכב על הכביש ואז מתקרב אליו שוטר נוסף. ברקע נשמע רעש נוסף - שהיו שטענו כי מדובר בעדות לכך שביאדגה נורה בעודו שכוב על הקרקע. במח"ש סבורים שאין כל ראיה מגובשת שביאדגה אכן נורה לאחר שכבר שכב על הרצפה. "יובהר כי טענות מסוימות שפורסמו במהלך החקירה, כגון הטענה כי המנוח נורה בראשו או הטענה כי בוצע בו וידוא הריגה, הופרכו לחלוטין לאחר שנבדקו ביסודיות", ציינו במח"ש.
יצוין כי בני משפחתו של ביאדגה טענו כי הוא הסתובב במשך זמן רב עם הסכין בידו, אך לא איים על איש ברחוב. "הוא הסתובב 52 דקות עם סכין והוא לא חיפש אף אחד ברחוב. אף אזרח לא התקשר למשטרה. מה עשה השוטר? מה הוא ראה? אדם אתיופי שחור עם סכין. הוא לא חשב פעמיים ונתן בו שני כדורים. הוא לא עבד לפי החוקים. אם היינו יודעים ככה לא היינו מתקשרים למשטרה", אמר במסיבת עיתונאים שבוע לאחר התקרית גיסו של ביאדגה, הגוס ווסיו.
עורך הדין שגיא בלומנפלד, שמייצג את השוטר המעורב בתקרית, מסר בעקבות החלטת מח"ש: "מדובר בהחלטה מתבקשת נוכח מכלול נסיבות האירוע, וזאת מבלי לגרוע חלילה מצערה של המשפחה".
ח"כ פנינה תמנו שטה (כחול לבן), שליוותה את משפחה ביאדגה, מסרה כי "החלטת מח"ש היא שערורייתית ומקוממת. ולצערי ובכאב אומר, שנגמרו הציפיות מהגוף שהיה אמור להוות הגנה עיקרית לאזרחים". היא הוסיפה כי בכוונתה לפנות "באופן דחוף ליועץ המשפטי לממשלה להקים ועדת חקירה למקרה בשל האינטרס והעניין הציבורי בפרשה".
ח"כ נוסף מכחול לבן, גדי יברקן, תקף בחריפות את הפרקליטות בעקבות ההחלטה. "גורמים בכירים בפרקליטות מקבלים החלטות חורצות גורל מתוך בורות ועם סממנים מובהקים של גזענות. שוטרים שלא ממלאים את תפקידם כראוי ואף מנצלים את סמכותם ונוהגים באלימות כלפי אזרחים, הם עבריינים על מדים ובסמכות החוק", מסר.
לדבריו, "בכירים בפרקליטות האומרים לנציגי המשפחות 'לכו לחברי הכנסת שלכם'- הינם בושה וכלימה לאנשים העובדים בשם הציבור ובשמי".