פטריות המדבר של לוב לא נכנעות לג'יהאד
פטריות כמהין לבנות הן הדבר היחיד חוץ מעשב-פרא שצומח תחת חולות המדבר הלובי. כדי לעשות מהן כסף צריכים מלקטים כמו מוחמד לצלוח מסעות ליליים קרים – ואת הכאוס של אחרי נפילת קדאפי
מילאד מוחמד קורא תיגר על המדבר הלובי הקר והעוין, ומגרד את הקרקע בתקווה לשלוף ממנה את מה שהוא מכנה "מתנה מאלוהים" – פטריות כמהין לבנות ונחשקות, הנחשבות למעדן בלוב עצמה ומעבר לים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הפטריות, המכונות בלוב "טרפאס", הן הדבר היחיד חוץ מעשב פרא שצומח תחת חולות המדבר, ב"אדיבות" הגשם והקור של הלילה. נוהגים לאכול אותן עוד מימי הרומאים, והן מפורסמות בטעמן המעודן ובסגולותיהן הרפואיות. במדינות המפרץ מוכרים אותן כמאכל יוקרתי של ממש.
מוחמד מלקט את הפטריות הלבנות כתחביב, ובכל שנה לפני בוא האביב הוא מטייל באזור המדברי של אל-חמאדה אל-חמרה, דרומית-מערבית לבירה טריפולי, כדי לחפש אותן.
"זה לא מה שמאפשר לי להתקיים, אני עושה את זה מתוך תשוקה", מסביר מוחמד, גמלאי בשנות ה-60 לחייו מהעיר זינתאן שבמערב לוב. "זה כמו תרפיה, דרך לטהר את עצמי מהכאוס של העיר", הוא אומר ולוקח שאיפה מסיגריה מחוץ לאוהל שהקים במדבר אחרי יום עבודה. "זה מקום יפהפה וקשה, אתה מרגיש מבודד כאן".
שעות על גבי שעות נודד מוחמד במדבר ברגל או במשאית הקטנה שלו, עובר עשרות קילומטרים ועוצר מעת לעת כדי לחטט בחול בידיו או במקל בחיפוש אחר פטריות לבנות. בדרך כלל הן קבורות עמוק מתחת לפני הקרקע. "אין דבר מספק יותר מלהשתמש בידיים החשופות שלך כדי לחפור בחול ולהוציא את הפטריות הנהדרות האלה", אומר מוחמד. "הן מתנה מאלוהים".
אלא שחיפוש אחר "הזהב הלבן" בלוב, מדינה צפון-אפריקנית ששקעה לאנרכיה אחרי נפילתו של הרודן מועמר קדאפי ב-2011, אינו משימה קלה. בשמונה השנים האחרונות נלחמים פלגים שונים על השליטה באוצרות הנפט של לוב ובערים שלה, והמדבר הפך בית גידול לג'יהאדיסטים וכנופיות פושעים.
עשירות בחלבון וטובות לעיניים
שלא כמו ציידי פטריות שחורות, המשתמשים בכלבים או בחזירים כדי לחפש את מבוקשם, מוחמד בוטח רק בעיניו שלו כשהוא תר אחר מקומות הגידול של הכמהין. הוא מספר כי לפטריות הלבנות, שהוכח מדעית כי הן עשירות בחלבון, יש סגולות רפואיות וכי המיץ שלהן משמש לטיפול במחלות עיניים.
הביקוש לפטריות הללו גדול במדינות המפרץ. סוחר מספר שבשנים האחרונות עלה מחירן פי שלושה והגיע ל-130 דינר (33 דולר) לקילו, על רקע הפיכת מלאכת הליקוט שלהן לקשה יותר בשל הכאוס בלוב ותנאי מזג אוויר קשים. השנה היה הקטיף מוצלח הודות לגשמים שירדו בשפע, ופירוש הדבר שהמחיר לקילו ירד ל-80 דינר.
המכירה בסיטונות מתבצעת במקרים רבים באוהל שמוקם ליד כביש סמוך לזינתאן המוביל לאל-חמאדה אל-חמרה. לשם הולכים מלקטים כמו מוחמד וחאלד עבד אל-וואהד כדי למכור את הפטריות שמצאו במדבר.
"צלחנו מזג אוויר קר מאוד, אבל הסוחר מציע לנו מחיר ממש נמוך", אומר עבד אל-וואהד, ומנסה לנהל משא ומתן על שמונה קילו פטריות שליקט במהלך ארבעה לילות במדבר. "הסוחר מרוויח יותר מאיתנו, ובמשך כל הזמן הזה חם ונעים לו באוהל, כשבינתיים קוטפי הפטריות עושים את כל העבודה הקשה".
הקונה חליפה אל-שרעאווי, סוחר מאלג'יריה השכנה שמגיע ללוב מדי שנה לעונת הפטריות, בין נובמבר למרץ, חולק עליו. "אנחנו קונים את הפטריות ומוכרים אותן לסוחרים אחרים", הוא אומר.
עבדאללה מילוד, עוד סוחר פטריות, אומר שהפטריות נמכרות למתווכים ואלה מוכרים אותן ללקוחות בחו"ל. הפטריות הלבנות מלוב, הוא אומר, הן באיכות מצוינת וזוכות לכבוד רב במדינות המפרץ.
אין נתונים רשמיים על ייצוא הפטריות מלוב, אבל מילוד טוען שההכנסות מהמכירות הצילו כמה משפחות ממצוקתן הכספית.