חיבקה 34 מיליון איש: הגורו מהודו בדרך לישראל
מאטה אמריטננדמאיי ההודית, הידועה בכינוי "אמה", הקימה את מפעל הצדקה הגדול בעולם וזכתה לפרסים והוקרה בכל רחבי תבל. העוזר שלה, המבקר בישראל, סיפר כי תגיע בשנה הבאה לביקור ראשון בארץ בהזמנת משרד החוץ
רק בשביל לקבל חיבוק: מאטה אמריטננדמאיי ההודית, הידועה בכינויים "אמה" (Amma), "האם המחבקת" או "הגורו המחבקת" - מנהיגה רוחנית למיליוני בני אדם הידועה בפעילותה ההומניטרית ובחיבוקיה - תגיע בשנה הבאה לביקור ראשון בישראל בהזמנת משרד החוץ הישראלי.
גלעד כהן, סמנכ"ל אסיה והפסיפיק במשרד החוץ, נועד במשרד החוץ בירושלים עם סוואמי שובאמריטה, אחד האנשים הקרובים לאמה והגיש לה דרכו הזמנה רשמית לבקר בארץ . שובארמיטה הודיע שאמה רוצה מאוד לבקר בישראל ותגיע לארץ בשנה הבאה.
שובארמיטה הגיע לביקור בישראל במהלכו הוא קיים מפגשים עם קהל בהם סיפר על חוויותיו לצידה של אמה וערך מדיטציה משותפת. גלעד כהן: "רצונה לבקר בישראל מעיד על ההתקרבות העצומה שחלה ביחסי שתי המדינות ובין שני העמים. אנו נשמח לקבל את אמה בחיבוק גדול!".
אמריטננדמאיי נולדה ב-1953 בכפר דייגים במדינת קראלה שבדרום הודו. לימודיה הופסקו כשהייתה בת 9 והיא החלה לטפל באחיה הקטנים ובמשק הבית המשפחתי. החל מ-1981 משמשת אמה כמורה רוחנית. היא נודעת בחיבוק שאותו היא מעניקה לכל הבאים לראותה, שמטרתו לתת תחושת חיבוק אם ו"לראות" (דארשן במסורת ההודית) את המורה הרוחני. מדובר בתופעה ייחודית בעיקר משום שבהודו נשים אינן נוגעות בגברים בפומבי. מדי יום מגיעים אלפים לקבל את חיבוקה והוא ניתן לכל אדם. אמה עושה זאת למעלה מ-30 שנה ועד היום חיבקה מעל ל-34 מיליון איש.
אמה הקימה ארגון צדקה בשם "מאטה אמריטננדמאיי מאת'", ארגון לא ממשלתי שיש לו מעמד של יועץ במועצה הכלכלית חברתית של האומות המאוחדות. הארגון מפקח על פעילות הצדקה של אמה בהודו ובחו"ל. מטה הארגון ממוקם בקראלה שבהודו. במסגרתו נעשות פעילויות הומניטריות נרחבות, שהמפורסמת שבהן – גיוס 23 מיליון דולר לשיקום נפגעי אסון הצונאמי ב-2004. מעל למאה אלף בתי קבע נמסרו לנפגעי הצונאמי ונעשות עד היום פעולות שונות עבורם.
ביקרה במעל 30 מדינות
באוגוסט 2000, היא הופיעה בוועידת המילניום לשלום עולמי של האו"ם. ב-2002 זכתה אמה בפרס מטעם האו"ם על שם מהטמה גנדי ומרטין לותר קינג לאי-אלימות, על פועלה לכינון שלום עולמי. אמה גם הקימה רשת אוניברסיטאות ברחבי הודו.
אמה מסיירת בהודו ובעולם במשך שבעה חודשים בשנה. בכל מקום אליו מגיעה היא עורכת ערבים פתוחים לקהל, בהם היא שרה, מדברת, וגם מחבקת את כל הנוכחים. בעשר השנים האחרונות ביקרה במעל ל-30 מדינות. ביתר הזמן היא נמצאת באשראם שהקימה בכפר הולדתה.
אמה מעודדת התבוננות פנימה באומרה כי בכל אדם יש את הניצוץ האלוהי. היא מציינת שישנם נתיבים להתפתחות רוחנית: נתיב אינטלקטואלי, נתיב של מסירות ונתיב של נתינה. היא מציינת את נתיב הנתינה כמתאים לרוב האנשים. דגש חשוב בתורתה הוא הנתינה ללא תמורה. אמה מציינת שאדם רוחני נמדד ביכולות לעמוד בפני מצבים שהחיים מזמנים לפניו באופן שווה ומאוזן, לנהוג בצורה אוהבת לכל אדם ובנתינה שלו לנזקקים. בנוסף, אמה מדגישה את חשיבות המדיטציה.
הסרט "דארשן – החיבוק" מתאר את מסעה ברחבי הודו ובעולם. הסרט נבחר להופיע בפסטיבל קאן. משרד החוץ והקונסוליה בבנגלור סייעו בעבר לאוניברסיטה שייסדה בשני תחומים; סיוע הומניטרי בזמן ההצפות הגדולות, בהן ישראל סיפקה מערכות טיהור מים וקורס העצמת נשים באזורים כפריים בקראלה.
ישראלים רבים מגיעים לאשראם של אמה. הם נוטלים חלק בפעולות התנדבות וישנם אף מספר ישראלים שחיים לצד אמה שנים רבות. בישראל נערכות פעילויות התנדבותיות בשמה של אמה, שהיא עצמה מעולם לא ביקרה בישראל אולם מדי שנה נשלח נציג בשמה. לאמה יש אפילו אתר אינטרנט רשמי בישראל. עדי אלטשולר, מייסדת "כנפיים של קרמבו" ו"זיכרון בסלון", מעריצה את אמה ונפגשת עימה תדירות.
אלטשולר כתבה בעבר במאמר ב"ידיעות אחרונות": "אמה לימדה אותי שחיבוק חם ומבט מכיל ואוהב יכולים לשנות את העולם. האישה הזו, היא ללא ספק ההשראה הגדולה של חיי. אמה ההודית עומדת בראש מפעל הצדקה הגדול ביותר בעולם. היא מורה ומנהיגה רוחנית שמקדשת את החמלה, הנתינה ואהבת הזולת, והפעילות ההומניטרית שלה מעניקה למיליוני הודים ארוחה חמה ביום, שירותים ומים נקיים ותקווה לעתיד טוב קצת יותר. 24 שעות ביממה היא מוכנה ונכונה לפגוש ולחבק עוד ועוד אנשים".