מצרים לא מצליחה לבנות את עיר הבירה החדשה
א-סיסי שאף שכבר בשנה הבאה יעברו משרדי הממשלה והעסקים הגדולים מקהיר הצפופה לעיר מודרנית במדבר, "הבירה המנהלית החדשה". שנה לפני הדד ליין המצב בשטח לא מעודד: המשקיעים נוטשים ולמצרים אין כסף
ממשלת מצרים רוצה להתחיל לנהל כבר בשנה הבאה את ענייני המדינה מעיר בירה חדשה, במדבר. אלא ששנה לפני הדד ליין הפרויקט השאפתני, שעולה 58 מיליארד דולר, מתקשה להתרומם. המצרים לא מצליחים לגייס מימון והמשקיעים פורשים.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הפועלים עובדים מסביב לשעון כדי להקים את התשתיות לעיר החדשה, שתחליף את קהיר הצפופה – שבה חיים יותר מ-20 מיליון תושבים. הפרויקט הגרנדיוזי, שאותו השיק הנשיא א-סיסי ב-2015, נועד להיות פתרון נוח עבור המשרדים הממשלתיים, ובנוסף מוקד כלכלי שבו יגורו לפחות 6.5 מיליון תושבים.
העיר החדשה נקראת כרגע "הבירה המנהלית החדשה". המדינה מקווה שהעיר תסייע לכלכלה המצרית, שמתקשה להשתקם מאז מהפכת האביב הערבי ב-2011. בינתיים מצרים איבדה משקיעה מובילה בפרויקט - את איחוד האמירויות.
כרגע מי שאחראים על המיזם הם משרד השיכון ורשות ההנדסה של צבא מצרים. "להנהגה הפוליטית יש אינטרס גדול מאוד בפרויקט הזה", אומר אחמד זאכי עבדין, גנרל לשעבר שעומד בראש חברת הבנייה שמקימה את העיר החדשה. עבדין אומר ש"ההיקף הגדול של העבודה מוביל גם לבעיות בהיקף גדול", כמו קושי למצוא עובדים מיומנים שירשתו את העיר ויהפכו אותה ל"עיר חכמה".
קושי אחר הוא גיוס של 58 מיליארד דולר בשנים הקרובות ממכירת קרקעות או השקעות אחרות. "אנחנו צריכים מימון נרחב ולמדינה אין את הכסף לתת לי אותו", מספר עבדין. הוא מוסיף שעד כה 20% מהמימון לפרויקט הגיע מחו"ל. סין, למשל, העבירה 4.5 מיליארד אירו לבירה החדשה.
בסרטון התדמית מציגה מצרים עיר ירוקה, שבשירותים הרבים שהיא מציעה לתושבים היא לא משתמשת כלל בכסף מזומן. "הבירה המנהלית החדשה" אמורה להשתרע על שטח של 700 קמ"ר. בשלב הראשון של הפרויקט אמורה מצרים לבנות בין השאר משרדים ממשלתיים, שכונות מגורים, רובע דיפלומטי ורובע כלכלי. עד כה נבנו בשטח מסגד גדול, קתדרלה, בית מלון ומרכז כנסים.
בשטח העיר החדשה, 45 ק"מ ממזרח לקהיר, המנופים והדחפורים עובדים ללא הפסקה בין מגרשים שוממים ובניינים שבנייתם לא הושלמה. העובדים של חברת הבנייה הסינית CSCEC מקימים את התשתיות ברובע העסקים של העיר, שבו אמורים לקום 21 גורדי שחקים – כולל מגדל בן 85 קומות אמור להיות הגבוה באפריקה.
מצרים אמנם משקיעה את המאמצים בסיום השלב הראשון, אך לא ברור מתי השלב השני והשלב השלישי ייצאו לדרך. השלבים האלה כוללים עסקה שנחתמה ב-2016 עם תאגיד סיני, בעלות 20 מיליארד דולר. מאז אותה עסקה נקלעה לקשיים. עבדין אומר שכרגע השלבים האלה "מושהים".
למרות המצב בשטח א-סיסי עדיין נלהב לגבי הפרויקט השאפתני. בחודש ינואר הוא לקח את נשיא צרפת עמנואל מקרון לסיור במסוק באזור. דיוויד סימס, שחיבר ספר על פרויקטים גרנדיוזיים בארץ הנילוס, אומר שהתמיכה האדירה של הנשיא והצבא הופכים את הפרויקט ל"גדול מדי בשביל להיכשל".
האם מישהו ירצה לחיות שם? סימס לא בטוח. "צבא של פועלים ומכונות שמובילות עפר זה דבר אחד. לראות איך כל זה מתחבר ביחד זה דבר אחר", מסביר סימס.