שתף קטע נבחר

 

רבבות יפגינו בעזה, צה"ל נערך: מתיחות שיא לקראת יום הנכבה

הפלסטינים יציינו היום את "יום האסון", ועשרות אלפים צפויים להגיע ל"צעדות השיבה" בגבול הרצועה. על אף ההערכה שחמאס ירסן את האלימות, בצה"ל נערכים בכוחות מתוגברים להסלמה אפשרית - הן בגבול הרצועה והן בירושלים. השליח הקטארי: "אם ההסלמה הייתה נמשכת - היינו עדים לאסון הומניטרי"

 

 

היערכות כוחות צה
היערכות כוחות צה"ל בגבול לקראת אירועי יום הנכבה(צילום: רועי עידן)

בצה"ל ובמערכת הביטחון נערכים בכוחות מתוגברים לקראת הפרות הסדר האלימות שצפויות היום (ד') בגבול רצועת עזה במסגרת אירועי יום הנכבה, שמציין את הפסדם במלחמת העצמאות ב-1948. על אף ההערכה שחמאס ירסן את המפגינים וימנע אירועים אלימים על הגדר, בצה"ל נערכים לאפשרות של הסלמה ברקע הפסקת האש השברירית, במהלך חודש הרמדאן וזמן קצר לפני גמר האירוויזיון בשבת.

 

עשרות אלפי מפגינים פלסטינים צפויים להגיע, ביוזמת חמאס, לאזור גדר המערכת לאחר תפילות הצהריים. בצה"ל, בדומה לימים מתוחים דומים בשנה האחרונה, יתגברו כוחות בגבול הרצועה ויציבו עשרות צלפים ומאות לוחמים על סוללות אדמה מול גדר המערכת, במוקדי החיכוך המרכזיים מול הגדר. מרבית הלוחמים יישארו בבסיסים סמוכים, ויוקפצו בהתאם למצב. סוללות כיפת ברזל שנפרסו בסבב ההסלמה האחרון נותרו בשטח.

 

ההפגנות הקטלניות בעזה ביום הנכבה אשתקד    (צילום: דובר צה''ל)

ההפגנות הקטלניות בעזה ביום הנכבה אשתקד    (צילום: דובר צה''ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

כוחות צה
כוחות צה"ל בעוטף עזה, ארכיון(צילום: רויטרס)

יום הנכבה ("האסון" בערבית) מאופיין בכל שנה בטקסים, בהפגנות ובעימותים אלימים. השנה, יהיה יום זה נפיץ במיוחד כיוון שהוא יהיה גם יום השנה הראשון לעימותים האלימים שהתקיימו ברצועת עזה במסגרת "צעדות השיבה" בשנה שעברה, אז נהרגו יותר מ-60 פלסטינים - ביום הקטלני ביותר ברצועה מאז "צוק איתן".

 

חמאס צפוי לרסן אלימות, חשש מירי צלפים

לאור הפסקת האש וההסכמות בין ממשלת ישראל לחמאס בדרך להסדרה, הצפי הוא שכוחותיו של ארגון הטרור ירסנו את המהומות ויעמדו כחוצץ בין גדר המערכת למפגינים, ורוב הפרות הסדר יתקיימו במרחק של כמה מאות מטרים מהגדר.

אינפוגרפיקה ימי חמאס ()

עם זאת, החשש מפיגוע בחסות ההפגנות עדיין נותר והכוחות תודרכו לנקוט במשנה זהירות מחשש לירי צלפים מהעבר השני. הן בצה"ל והן בחמאס מודעים לשקט הרגיש מאז הפסקת האש שסיימה את ההסלמה לפני כשבוע וחצי, שייתכן ותופר אם המהומות יסתיימו עם הרוגים בצד הפלסטיני.

 

גם בעוטף עזה מורגשת המתיחות לקראת ההפגנות והמהומות הצפויות, והכוחות ביישובים באזור תוגברו מחשש להידרדרות להסלמה. בחלק מהיישובים החל צה"ל לבצע שורה של פעולות מיגון ובאחרים ייסללו בימים הקרובים כבישי מילוט וסוללות עפר ובטון יוצבו באזורים חשופים לירי. בכניסה לקיבוץ ארז, שם נהרג מטיל נ"ט משה פדר ז"ל, הושלמה הצבתו של קיר הגנה מבטון.

קיר מגן ב שדרות נגד טילים מ רצועת עזה (צילום: AFP)
קיר מגן שהוצב בעוטף עזה להגנה מפני ירי מהרצועה(צילום: AFP)

קיר מגן ב שדרות נגד טילים מ רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

קיר מגן ב שדרות נגד טילים מ רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

קיר מגן ב שדרות נגד טילים מ רצועת עזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

במשטרה נערכים לאפשרות שהעימותים בעזה יזלגו לירושלים וליהודה ושומרון, ברקע קריאת הארגונים הפלסטיניים השונים לתושבים לצאת ולהפגין גם שם. מאות כוחות שיטור ומג"ב יתגברו את עיר הבירה בשלושה מוקדים - העיר העתיקה, כפרי מזרח ירושלים ובמעברים בין יו"ש לירושלים.

 

בין היתר, החשש הוא ניסיונות של מפגעים בודדים לבצע פיגועים. יחד עם זאת, אין איום קונקרטי או מודיעין בנושא. במשטרה נערכים במקביל לבואם של תיירים רבים שבאו לצפות באירוויזיון בתל אביב, ויבקרו מחר גם בעיר העתיקה בירושלים.

 

"לא אאבד תקווה לשוב ליפו - גם אם יקברו אותי"

כהכנה להפגנות ולפעילויות מקומיות נוספות לציון הנכבה, בעזה הודיעו על שביתה כללית. גם מערכת החינוך ברצועה צפויה לשבות, על מנת לאפשר לצעירים להשתתף באירועים השונים. בנוסף לכך, במשרד הבריאות ברצועה הודיעו על כוננות מוגברת, כפי שהם נוהגים לעשות לקראת הפגנות "צעדות השיבה" בימי שישי האחרונים.

הדייג מחמוד אל-עאסי יושב על ספסל בטון בחוף בעזה ועליו הכיתוב
הדייג מחמוד אל-עאסי יושב על ספסל בטון בחוף בעזה ועליו הכיתוב "יפו". לטענתו, הוא גדל ביפו וגורש ממנה ב-1948(צילום: רויטרס)

הדייג מחמוד אל-עאסי יושב על ספסל בטון בחוף בעזה ועליו הכיתוב
(צילום: רויטרס)

בכיר הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני, חאלד אל-בטש, אמר כי בהפגנות הנכבה "ישתתפו המוני אנשים" והביע את תקוותו כי לא ייהרגו במהלכן פלסטינים. הוא קרא לצאת ולהשתתף בעימותים, "כדי להדגיש את זכות השיבה, את דחיית השטחים החלופיים למולדת הפלסטינית וכן את ההתנגדות לנורמליזציה עם הכיבוש". אל-בטש הוסיף כי "המאבק עם ישראל לא הסתיים וכי צעדות השיבה חינכו את הדור הנוכחי לשמור על זכות השיבה לפלסטין".

 

מחמוד אל-עאסי, דייג פלסטיני בן 73, התראיין לקראת יום הנכבה לסוכנות הידיעות "רויטרס" והביע את תקוות הפלסטינים למימוש "זכות השיבה". הוא טען כי נולד ביפו וגורש ממנה ב-1948. כשהוא יושב על ספסל בטון בחוף של עזה ועליו כתוב בערבית "יפו", אמר אל-עאסי כי על אף שהיה אז פעוט, הוא עדיין מגדיר את יפו כ"בית" - ודורש לחזור אליה. "מעולם לא איבדתי תקווה, ולעולם לא אאבד אותה, אפילו אם אהיה מת וקבור".

הפגנות בעזה לקראת יום הנכבה (צילום: AFP)
הפגנות בעזה לקראת יום הנכבה(צילום: AFP)

הפגנות בעזה לקראת יום הנכבה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הפגנות בעזה לקראת יום הנכבה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הופעה של להקת דוואווין בהריסות בית שהופצץ בעזה במחאה על האירוויזיון בישראל (צילום: רויטרס)
הופעה של הלהקה הפלסטינית "דוואווין" בהריסות בית שהופצץ בהסלמה האחרונה בעזה, במחאה על האירוויזיון בישראל(צילום: רויטרס)

הופעה של להקת דוואווין בהריסות בית שהופצץ בעזה במחאה על האירוויזיון בישראל (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

השגריר הקטארי: "אם ההסלמה הייתה נמשכת - היינו עדים לאסונות הומניטריים"

אירועי יום הנכבה ייערכו ברקע המאמצים של שליח האו"ם ניקולאי מלאדנוב והשליח הקטארי האחראי על שיקום רצועת עזה, מוחמד אל-עמאדי, להביא להסדרה בעזה. אל-עמאדי נכנס השבוע לרצועה, כדי להעביר חבילת סיוע כספית בסך 30 מיליון דולר למשפחות פלסטיניות נזקקות.

 

אל-עמאדי, שטרם עזב את עזה, אמר הערב במסיבת עיתונאים כי "שני הצדדים לא רוצים בהסלמה". הוא הוסיף כי "העימות האחרון שהתפתח כתוצאה מבעיות שאחד הפלגים הפלסטינים יצר" ברמזו לג'יהאד האיסלאמי. "השקענו מאמצים רבים כדי לעצור את סבב ההסלמה האחרון ברצועת עזה וכדי ליישם את ההבנות שהושגו. אם ההסלמה האחרונה הייתה נמשכת עוד מספר שעות - היינו עדים לאסונות הומניטריים במלוא מובן המילה".

חלוקת הכסף הקטארי בעזה ()
חלוקת הכסף הקטארי בעזה

חלוקת הכסף הקטארי בעזה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

אל-עמאדי הסביר כי "סוגיית המשכורות לפקידי עזה נמצאת עדיין בבדיקה, ומטרת המענק כעת היא למשפחות העניות, לחשמל ולסוגיות הומניטריות". חלוקת כספי הסיוע לנזקקים בעזה, אמר, תימשך בששת החודשים הקרובים. קטאר, הזכיר, הקצתה גם 300 מיליון דולר לסייע לרשות הפלסטינית. 180 מיליון דולר נוספים יועברו לסיוע הומניטרי, לסיוע לתוכניות האו"ם ולשיפור ותחזוקה של רשת החשמל - ככל הנראה ברצועת עזה.

 

לדברי השגריר הקטארי, "הדלק לתחנת הכוח בעזה יסופק עד סוף השנה הנוכחית, בנוסף לתמיכה בקו 161 (חיבור החשמל הישיר מישראל) במסגרת התוכנית לפיתוח ושיפור אספקת החשמל של רצועת עזה. נדון עם ישראל על הרחבת הקו ב-100 מגה וואט". הוא הוסיף כי 60 מיליון דולר יוקצו לסוגיית החשמל וכי קטאר מתכננת לבנות בית חולים שדה בגבול צפון הרצועה שיתפרש על פני 40 דונם.


פורסם לראשונה 14/05/2019 22:54

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רועי עידן
הפגנות בגבול עזה, ארכיון
צילום: רועי עידן
מומלצים