מומחה לרעידות אדמה: "מתקרבים לרעש הרסני"
הרעש שהורגש אמש כמעט בכל הארץ הוגדר "קל". לפי הסטטיסטיקה, רעשים קטלניים פוקדים את ישראל בכל 90 שנה - מה שאומר שכל יום שעובר מקרב אותנו לאסון. המומחה ד"ר אבני הזהיר באולפן ynet: "אנחנו בהחלט מתקדמים למועד והטיפול בנושא פשוט לא מספיק טוב"
רעידת האדמה בעוצמה 4.4 שהורגשה אמש (ד') ברחבי הארץ הוגדרה "קלה", אך לדברי מומחה לנושא, ד"ר רון אבני, הסטטיסטיקה ההיסטורית מראה שלא רחוק היום שבו ישראל עלולה לחוות בשטחה רעש עוצמתי ואף הרסני. "בכל 90 שנים לערך מתעוררות רעידות קטלניות שמקורן בשבר הסורי-אפריקני", הסביר בריאיון לאולפן ynet. "האחרונה הייתה בשנת 1927, כך שאנחנו בהחלט מתקרבים למועד".
על פי התרחישים, ברעידת אדמה חזקה בישראל ייהרגו 7,000 בני אדם, עשרות אלפים יזדקקו לטיפול רפואי, ו-170 אלף ישראלים יישארו ללא קורת גג.
ד"ר אבני הסביר שהרעש שהורגש אמש מאוד לא אופייני לארץ: "כל רעידות האדמה ההרסניות שהיו במהלך ההיסטוריה - מקורן בשבר הסורי-אפריקני. הרעידות בים התיכון רחוקות מאיתנו, במיוחד באזור קפריסין ויוון. לכן הן לא גורמות כאן לנזקים".
לדבריו, לא אלה רעידות האדמה שמהן עלינו לחשוש. ב-1927 פקד את הארץ רעש שגבה את חייהם של כ-300 בני אדם. 90 שנה קודם לכן נהרגו 180 בני אדם ברעש האדמה שהרס את העיר צפת. "יש לנו קפיצות של 90 שנים, לכן אפשר לומר שאנחנו מתקרבים למועד", אמר.
לדברי ד"ר אבני, שנתמך בממצאי דו"ח מבקר המדינה, הנושא החדש-ישן של רעידות אדמה לא מטופל מספיק טוב: "ב-2008 הממשלה החליטה להקציב לתחום הזה 3.5 מיליארד שקל על פני 25 שנים. התקציב יועד לחיזוק מבני ציבור, בתי חולים ובתי ספר. בפועל זה התחיל רק ב-2010 ופסק לאחר כשלוש שנים בעקבות מריבות בין משרד האוצר למשרדי החינוך והבריאות. האוצר דרש שהמשרדים הנוספים יישאו בחצי מהעלות, ולהם לא היה מימון. בשורה התחתונה, ככל שהטיפול בנושא מתעכב יותר, הסכנה שנחווה רעידת אדמה לפני שהמבנים יחוזקו וההיערכות תושלם - גדולה".
ביולי שעבר פרסם מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, דו"ח מיוחד שבדק את מוכנות ישראל לרעש בעוצמה משמעותית. בדו"ח נקבע שהמדינה לא ערוכה כנדרש לאירוע של רעידת אדמה.
הוא הצביע על שורה ארוכה של ליקויים, ובראשם בגוף הראשי שהוקם לצורך הטיפול בנושא: "ועדת ההיגוי". ועדת שרים הטילה עליה לקדם את היערכותה של המדינה לרעידת אדמה, ואולם הממשלה לא העניקה לה סמכויות ביצועיות שיאפשרו לה להשיג את המטרה שלשמה הוקמה, ולכן אין לוועדה סמכות חוקית לחייב את משרדי הממשלה, את גופי התשתית ואת הרשויות המקומיות להיערך לרעידת אדמה.
המבקר כתב אז כי על ועדת ההיגוי בנושא רעידות אדמה לוודא כי הגופים הנוגעים בדבר נערכים באופן מלא ולפעול להגברת המודעות הציבורית לחשיבות ההיערכות לרעידת אדמה, שאף כי יש ספק לגבי מיקומה, עוצמתה והעיתוי שלה - ברור כי תבוא.
המבקר מצא גם שבמקרה של רעידת אדמה חזקה ייתכנו שיבושים קשים מאוד באספקת החשמל, וקיים חשש שצינור הגז הימי היחיד שמוביל גז לישראל ייפגע.