שתף קטע נבחר

 

אחרי 30 שעות: הצומת שנחסם בעקבות דליפת גז בחיפה נפתח מחדש

בתום פעולות ממושכות והערכת מצב של גורמי החירום, נקבע כי ריכוז הגז בצומת "הום סנטר" ירד. "מיליון אנשים בסיכון, אסון הוא שאלה של זמן", אמר חבר מועצת חיפה לאולפן ynet. עשרות עסקים התאגדו לתביעה קבוצתית נגד מפעל "דור כימיקלים" והמשרד להגנת הסביבה

 
דליפת גז תעשייתי במפרץ חיפה    (צילום: אלי סגל, שמיר אלבז)

דליפת גז תעשייתי במפרץ חיפה    (צילום: אלי סגל, שמיר אלבז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
"אסון הוא רק שאלה של זמן": דליפת הגז שהחלה שלשום בין מפעלי דור ובתי הזיקוק במפרץ חיפה גרמה לבהלה בקרב התושבים, והציפה פחדים ישנים. "מיליון אנשים נמצאים בסיכון וחיים על מכלי נפץ", אמר היום (א') בשיחה עם אולפן ynet אביהו האן, חבר מועצת עיריית חיפה ויו"ר תנועת "הירוקים" בעיר.
 
בעקבות הערכת מצב נוספת של המשטרה, כיבוי האש והמשרד להגנת הסביבה, הוחלט לפתוח את צומת הרחובות יגאל ידין וחלוצי התעשייה ("הום סנטר") מחדש אחרי כמעט 30 שעות של חסימה. מהמשטרה נמסר כי "בתום פעולות ממושכות ירד ריכוז הגז בשוחות שמסביב לצומת".  הצומת נפתח לאחר שניטור הריכוזים הצביע על ירידה לרמה לא מסוכנת.
 
צומת הום סנטר נפתחה בחיפה (צילום: דוברות עיריית חיפה)
הצומת נפתח מחדש. היום(צילום: דוברות עיריית חיפה)

עומסי תנועה כבדים הורגשו הבוקר באזור. "אני בדרך כבר יותר מחצי שעה ולפי waze יש לי עוד חצי שעה", סיפר ל-ynet גיא, תושב קריית חיים שעובד בבית עסק סמוך לצומת החסום. "זו נסיעה שאורכת חמש דקות ביום רגיל, זה פשוט סיוט".

 

בתוך כך, עשרות עסקים באזור התאגדו לתביעה קבוצתית נגד מפעל דור כימיקלים והמשרד להגנת הסביבה שלא פיקח, לטענתם על מצב התשתיות התת-קרקעיות באזור. עורך הדין דוד מנע מסר כי "מהות התביעה היא פיצוי על אובדן הכנסות ומניעת רווח לכל בעלי העסקים באזור, קטנים וגדולים כאחד, אשר נאלצו לסגור עסקיהם על פי הוראה ממכבי האש והפסידו פדיון של סוף שבוע. סכום התביעה מוערך במינימום של 20 מיליון שקל לכל העסקים".

 

 

חשד לדליפת גז בצומת חלוצי התעשייה-יגאל ידין בחיפה (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
כוחות פועלים באזור הדליפה(צילום: המשרד להגנת הסביבה)
 

חשד לדליפת גז בצומת חלוצי התעשייה-יגאל ידין בחיפה (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: המשרד להגנת הסביבה)

חשד לדליפת גז בצומת חלוצי התעשייה-יגאל ידין בחיפה (צילום: המשרד להגנת הסביבה)
(צילום: המשרד להגנת הסביבה)

לדברי חבר המועצה האן, ההערכה היא כי למרות שהזרמת הגז נפסקה אתמול - הגז המסוכן עדיין נמצא בתעלות ולכן האזור כולו סגור לתנועת כלי רכב והולכי רגל. "המצב מסוכן ונפיץ", אמר.

 

"אירוע רודף אירוע", המשיך האן, "פעם אלה המכלים שנדלקים, פעם הלפידים, פעם ענייני גז. מה שקורה עכשיו הוא אירוע מאוד משמעותי, ואף רשות רגולטורית - הממשלה, המשרד להגנת הסביבה, איגוד ערים - לא נותנת את הדעת על כך שצריך להשקיע כדי לצמצם את הנזקים האפשריים בטווח הקצר".

 

עורכי הדין חיה ודוד מנע (צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)
עורכי הדין חיה ודוד מנע(צילום: ראובן קפוצ'ינסקי)

 

לתפיסתו של האן, הפיתרון לטווח הבינוני כולל את הוצאת כלל התעשיות המזהמות ממפרץ חיפה. "מחכים שהתושבים יגידו - 'אנחנו נושמים ריח גז' - ואז המערכת תיכנס לפעולה. זה כמו רפובליקת בננות", אמר. 

 

"מיליון תושבים בסיכון"

בהתייחסו להיבטים הבריאותיים של הימצאות המפעלים התעשייתיים באזור, אמר האן כי "דו"חות התחלואה של משרד הבריאות אומרים במפורש - תושבי חיפה חולים בסרטן יותר מכל תושב אחר במדינה בפער של עשרות אחוזים. הילדים שלנו חולים באסטמה, גם כן בפער עצום יותר מילדים ממקומות אחרים. הפכו את תושבי חיפה לקורבנות וחייבים לשים לזה סוף".

 

הכוחות באזור דליפת הגז    (המשרד להגנת הסביבה, נועם שטיינברג)

הכוחות באזור דליפת הגז    (המשרד להגנת הסביבה, נועם שטיינברג)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
הסדרי תנועה עקב דליפת הגז בחיפה ()
הסדרי התנועה עקב דליפת הגז בחיפה
 
תמונה של עינת קליש רותם על רקע נמל העיר חיפה (צילום: יובל חן)
"נדל"ן ולא בז"ן". ראש העיר חיפה, עינת קליש רותם(צילום: יובל חן)

בתוך כך, ראש העיר חיפה עינת קליש אמרה הבוקר כי "הפתרון הוא לא לשקם את הצנרת הדולפת והתשתיות הרקובות במפרץ חיפה, אלא להפוך את העיר למטרופולין של מיליון איש לפי תוכנית המפרץ של רמ"י, על ידי הקמת 80 אלף יחידות דיור". קליש טבעה את הסיסמה החדשה "נדל"ן ולא בז"ן", והצהירה כי "תשתית שאינה תקינה לא תשוקם - אלא תושבת".

 

ראש עיריית קריית ביאליק, אלי דוקורסקי, קרא הבוקר להכניס את תוכנית פינוי המפעלים המזהמים ממפרץ חיפה לקווי היסוד של הממשלה הנכנסת. "פניתי לראשי המפלגות וקראתי להם להכניס לקווי היסוד את תוכנית 'צפון ירוק', שמקדם שר האוצר עם רשות מקרקעי ישראל, להוציא אותה אל הפועל וליצור כאן מציאות חדשה". התוכנית, שהוצגה לפני מספר חודשים ואומצה בחום גם על ידי עיריית חיפה, כוללת את פינוי מתחם המפעלים הפטרוכימיים, והקמת שכונות מגורים במקומם.

 

באירוע דליפת הגז התעשייתי בצנרת שבין מפעלי דור ובתי הזיקוק מעורבים צוותי כיבוי והצלה, המשטרה, המשרד להגנת הסביבה, איגוד ערים לאיכות סביבה חיפה, ועיריית חיפה. מבדיקות שנעשו עולה כי הגז שדלף הוא גז כבד מן האוויר, הדומה בתכונותיו לגפ"מ (גז פחממני מעובה - גז בישול מסוג בוטאן). מהמשרד להגנת הסביבה נמסר כי עיקר הסכנה טמונה בכך שמדובר בגז דליק, ועל כן כל הפעולות מבוצעות בפיקוח קפדני של כוחות הכיבוי.

 

בעקבות דליפת הגז במפרץ, פנתה ח"כ מיקי חיימוביץ (כחול לבן) לשר להגנת הסביבה זאב אלקין, וקראה לסגירת מפעל דור כימיקלים, לו שייכת הצנרת. היא סקרה את שרשרת הדליפות והתקלות במפעל - החל משנת 2012, כולל מקרה בו ניסו במפעל לטייח את הדליפה, מה שהביא לסגירתו הזמנית על ידי המשרד להגנת הסביבה.

 

"מדובר בבעיה חוזרת ונשנית, של דליפות חומרים מסוכנים ממפעל 'דור כימיקלים' המזהם. הקנסות והאיומים בצווי סגירה למפעל זה לאורך השנים לא הוכיחו את עצמם", כתבה ח"כ יחימוביץ' לשר אלקין. "מאות אלפי אזרחים חיים במפרץ חיפה תחת איום בלתי נסבל, סכנה שעלולה גם להפוך לאסון לאומי בטחוני. מה עוד צריך לקרות כדי שהנושא יטופל בחומרה".


פורסם לראשונה 19/05/2019 13:40

 

אטילה שומפלבי ואלכסנדרה לוקש השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המשרד להגנת הסביבה
דליפת גז במפרץ חיפה
צילום: המשרד להגנת הסביבה
מומלצים