שתף קטע נבחר

 

בלחץ אירופה: שווייץ נגמלת מכלי נשק

שיעור בעלות הנשק בשווייץ הוא מהגדולים באירופה - אך למרות זאת אישרו אזרחיה הגבלות על מכירתו, שאותן דרש האיחוד האירופי

אילוס אילוסטרציה נשק חייל שווייץ (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אזרחי שווייץ אימצו היום (ראשון) במשאל עם חוקי נשק נוקשים יותר - ומנעו בכך התנגשות עם האיחוד האירופי שדרש את השינוי. לפי מדגם של ערוץ השידור הציבורי SRF, כ-67% הצביעו בעד ההגבלות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

שווייץ, שלנשק יש חלק חשוב במסורת של תושביה, נאלצה לפתוח בדיון לאומי בנושא בעקבות דרישות בריסל להגביל את מכירות הנשק בה. אחרי מתקפת הטרור בפריז בנובמבר 2015, האיחוד שינה ב-2017 את חוקי הנשק שלו, הגביל מכירה של רובים חצי-אוטומטיים והקל על איתור כלי נשק במאגרים לאומיים. בבריסל דרשו ששווייץ, שאינה חברה באיחוד, תתאים עצמה לחוקים החדשים.

תערוכת נשק ב לוצרן שווייץ  (צילום: AFP)
תערוכת נשק בלוצרן שבשווייץ (צילום: AFP)

תמונת ארכיון של אישה יורה במטווח בשווייץ, שבה אימצו האזרחים במשאל עם הגבלות על כלי נשק (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

במדינה אישרו רפורמות שלפי בריסל היו משמעותיות, אך הממשלה השווייצרית נתקלה בהתנגדות עזה של פוליטיקאים ממפלגת העם השווייצרית ממחנה הימין. הם השיגו מספיק חתימות כדי לגרום למשאל העם – שכעת הפסידו בו.

 

אם היו דוחים האזרחים את הגבלות הנשק, הזהירו בממשלה השווייצרית, אירופה הייתה עלולה לסלקה מאמנת שנגן. האמנה מעניקה חופש תנועה ברחבי היבשת ללא צורך בוויזה, ולכן שווייץ חייבת לציית לשלל חוקים של הגוש האירופי. סילוקה מהאמנה עלול היה לגרום להשלכות הרסניות בתחומי התחבורה והתיירות.

תערוכת נשק ב לוצרן שווייץ  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תערוכת נשק ב לוצרן שווייץ  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

תערוכת נשק ב לוצרן שווייץ  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

החיבה הרבה לנשק בשווייץ, שמדורגת במקום ה-16 בשיעור בעלי הנשק בעולם, נובעת בחלקה מכך שבמדינה לא אירעו מקרי ירי המוניים. כ-48% ממשקי הבית מחזיקים בכלי נשק, אחד השיעורים הגבוהים באירופה. למרות זאת, סקרים שנערכו טרם המשאל הצביעו על תמיכה דווקא בהגבלות.

 

ההצעה המקורית של האיחוד האירופי עוררה תרעומת במדינה, שכן משמעותה הייתה מחיקת המסורת שבמסגרתה חיילים לשעבר שמרו על רובי הסער שלהם.

 

פקידי הממשל השווייצרי השיגו אמנם ויתורים מהאיחוד עבור תומכי הנשק הנלהבים, אך בימין גרסו כי כל "יבוא" של תקנה מגבילה מאירופה - משמעותו פגיעה בריבונות. לטענת תומכי הנשק, החוקים החדשים יגרמו לאזרחים שומרי חוק לאבד את נשקם ויפגעו בזהות הלאומית של שווייץ.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים