העליון קבע: טיוטות מגילת העצמאות יישארו בידי המדינה
בית המשפט קיבל את ערעור המדינה והיועמ"ש ואסר את מכירתן של הטיוטות במכירה פומבית. השופטים נימקו: "הן חלק מהנכסים התרבותיים של מדינת ישראל, עדות לעברנו, חלק מהזהות הקולקטיבית שלנו"
טיוטות מגילת העצמאות יישארו בידי המדינה - כך קבע היום (ב') בית המשפט העליון שקיבל פה-אחד את ערעור המדינה והיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט, ואסר על מכירתן במכירה פומבית לכל המרבה במחיר.
השופטים ניל הנדל, דוד מינץ, ויעל וילנר ציינו בפסק הדין כי הטיוטות של הכרזת העצמאות "הן חלק מהנכסים התרבותיים של מדינת ישראל, עדות לעברנו, חלק מהזהות הקולקטיבית שלנו. על-כן, אין ספק כי קיים אינטרס ציבורי משמעותי בהשבת המסמכים לחזקת המדינה".
תחילתו של ההליך המשפטי בנובמבר 2015, אז נודע כי טיוטות מוקדמות של הכרזת העצמאות בגנזך המדינה, מוצעות למכירה פומבית ע"י משפחתו של עו"ד מרדכי בעהם ז"ל, באמצעות בית המכירות הפומביות "קדם". טיוטות אלו הן תעודות מקוריות משנת 1948, שנערכו ע"י עו"ד בעהם ז"ל ערב התכנסות מועצת העם לשם הכרזה על הקמת מדינת ישראל, ושימשו כבסיס לנוסח הסופי של ההכרזה. הטיוטות של בעהם נשתמרו בידיו ובידי בני משפחתו לאורך השנים. חמשת הטיוטות כללו את "טיוטת הפסוקים", אליה העתיק בעהם מקורות, "הטיוטות האנגלית והעברית" של מגילת העצמאות, ועוד.
המדינה ביקשה לאסור את מכירת הטיוטות, וטענה בתביעה שהוגשה לבית המשפט המחוזי בירושלים כי הטיוטות חוברו במסגרת עבודתו של בעהם עבור המחלקה המשפטית שפעלה תחת מינהלת העם, שעם קום המדינה הפכה למשרד המשפטים.
ילדיו של בעהם טענו כי אביהם החל לעבוד במשרד המשפטים רק לאחר קום המדינה ועבודתו במסגרת המחלקה המשפטית במינהלת העם נעשתה בהתנדבות, כאדם פרטי.
בית המשפט המחוזי קיבל את טענות משפחת בעהם. פרקליטות המדינה ערערה על פסק הדין וכעת שופטי העליון קיבלו את הערעור והכריעו כי הטיוטות יישארו בידי המדינה.
הכרזת העצמאות
צילום: לע"מ
מומלצים