שתף קטע נבחר

 

חרוץ וכוחני: המועמד למבקר המדינה שהותיר סערה במל"ג

התנהלות כוחנית, סכסוכים עם עובדים וטענות שהיה למעשה שליחו של השר בנט - גורמים במל"ג מזהירים ממינויו של המנכ"ל מתניהו אנגלמן למבקר המדינה: "מילא תפקיד פוליטי בתוך גוף שאמור להיות לא פוליטי". עם זאת, גורמים אחרים במל"ג מספרים על בן אדם יסודי, חרוץ ורציני

 

מתניהו אנגלמן  ()
מתניהו אנגלמן

 

לאחר שאתמול (ב') נודע כי מועמד הקואליציה היחיד לתפקיד מבקר המדינה הוא מנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), מתניהו אנגלמן, מספרים חברי מל"ג על התנהלות כוחנית ובעייתית שלו, על נטילת סמכויות באופן עקבי ובהיקף נרחב, ועל קדנציה שמאופיינת בסכסוכים עם עובדים ועם חברי הוועדה לתכנון ותקצוב (ות"ת), שאף אילצו את אחת הבכירות במועצה לסיים את תפקידה בימים האחרונים.

 

מנגד, אחרים מסבירים טענות אלו בכך שאנגלמן דוגל ומאמין בישירות ובחר להוביל תהליכים משמעותיים במועצה - בניגוד לדעתם של רבים מחבריה ומעובדיה.

 

המועמד אשר מתמודד מול אנגלמן מטעם האופוזיציה הוא האלוף במיל' גיורא רום. מבקר המדינה הבא ייבחר מבין השניים על ידי מליאת הכנסת ב-3 ביוני, בהליך בחירה חשאי. לראשונה זה עשרות שנים לא מועמד לתפקיד שופט.

 

"השליח של נפתלי בנט"

אנגלמן שימש בין השנים 2014-2010 משנה למנכ"ל הטכניון, אז קיבל את תפקיד המנכ"ל שבו שימש עד שנכנס לתפקידו כמנכ"ל המל"ג בחודש יוני האחרון. הוא בוגר תואר ראשון בהצטיינות בכלכלה וחשבונאות, ובעל תואר שני בהצטיינות במינהל עסקים – שני התארים מהאוניברסיטה העברית בירושלים.

 

עם התקדמותו לתפקיד מנכ"ל הטכניון עלה גם שכרו. על פי דו"ח חריגות השכר של משרד האוצר לשנת 2014, שכרו של קודמו בתפקיד (פרופ' אמנון בנטור) בשנת 2013 עמד על 44,360 שקלים ברוטו בחודש. אנגלמן קיבל על אותו תפקיד שכר בגובה של כמעט 12 אלף שקלים יותר בחודש, שעמד על 56,037 שקלים. עם זאת, במשרד האוצר מבהירים כי לאחר הסדרת שכר הבכירים באוניברסיטאות בשנת 2015,  שכרו של אנגלמן לא חרג מהתקרה המותרת.

 

על רקע בחירתו לתפקיד מנכ"ל המל"ג עלו טענות מצד אנשי המועצה כי התפקיד למעשה "נתפר" לו על ידי שר החינוך היוצא ויו"ר המל"ג נפתלי בנט, ועל ידי פרופ' יפה זילברשץ, יו"ר הות"ת, באופן שנוגד את עקרונות המכרז. על כך נמסר מהמל"ג בתגובה כי "הוועדה לבדיקת מינויים בראשות השופטת בדימוס בילה בילאור אישרה את הליך המינוי של אנגלמן לתפקיד וקבעה שהיה ללא דופי. מינויו המקצועי של מתניהו אנגלמן זכה להערכה גורפת של כלל חברי ועדת האיתור".

 

נפתלי בנט ב טקסט פרסי פרס ישראל  (צילום: אוהד צויגנברג)
שר החינוך נפתלי בנט. קידם יחד עם אנגלמן את האוניברסיטה באריאל(צילום: אוהד צויגנברג)

כאמור, לפני כשנה החל אנגלמן לשמש מנכ"ל המל"ג, תפקיד בעל עוצמה, סמכויות ביצועיות רבות ובעיקר אפשרות להשפיע על מערכת ההשכלה הגבוהה כולה, הן אקדמית והן תקציבית. "הוא נכנס כרוח סערה כדי לעשות הרבה שינויים", מספר חבר מל"ג.

 

"אנגלמן לקח לעצמו סמכויות נוספות והחליט מה כן יהיה או לא יהיה, בלי לשתף חברי מל"ג רלוונטיים. ההתנהלות שלו מאופיינת בכוחניות יתר. מצד שני הוא עשה סדר בהרבה דברים, אבל המחיר הוא לא קל. הוא לקח לעצמו סמכויות שהן לא רלוונטיות למנכ"ל המל"ג, אבל איכשהו זה התקבל". מקורות נוספים מספרים כי אחת הדוגמאות לסמכות שלקח לעצמו הייתה בעניין ועדת הביקורת של המל"ג.

 

על פי מקורות במל"ג, אנגלמן החליט שוועדת הביקורת תתכנס רק באישורו, וגם הנושאים שעליהם תדון הוועדה ייבחרו בתיאום איתו. עם זאת, גורמים אחרים המכירים את פרטי המקרה מספרים כי המהלך נעשה ברוח טובה, ובכל מקרה הוועדה תדון בכל נושא אשר תראה לנכון.

 

בנט מגיב להחלטת המל"ג על הקמת הפקולטה לרפואה באריאל

בנט מגיב להחלטת המל"ג על הקמת הפקולטה לרפואה באריאל

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מהמל"ג נמסר בתגובה לטענות לגבי ועדת הביקורת כי "מיד עם כניסתו לתפקיד מתניהו אנגלמן קידם את כינוסה של ועדת הביקורת במל"ג (לאחר זמן רב שלא התכנסה). ועדת הביקורת דנה בדו"ח מעקב אחר יישום המלצות שהוכן על ידי מבקרת הפנים של המל"ג והעלה כי מרבית ההמלצות יושמו. הוועדה אישרה את תוכנית הביקורת לשנים 2019-2018, ונוהל כינוס ועדת הביקורת אשר גובש על ידי הלשכה המשפטית של המל"ג עתיד לבוא בפני הוועדה בישיבתה הקרובה. כמו בנושא זה, אנגלמן פעל לקדם שורה של נושאים רגולטוריים ומנהליים שנמשכו זמן ממושך תוך עמידה בכללי ניהול תקין ושקיפות מלאה".

 

טענות להתנהלות כוחנית וסכסוכים עם עובדים

"חלק מעובדי המל"ג נתקלו ביחס קשה ממנו", מוסיף החבר. "בקרב חברי ות"ת התחושה היא קשה יותר, כי שם עובדים איתו יותר באינטנסיביות. הגיעו אליי מפה ומשם תחושות קשות של אנשים שעובדים במל"ג על יחס קשה. אני מאוד אשמח שהוא יהיה מבקר המדינה, כי ככה הוא ישחרר אותנו. יכול להיות שלתפקיד הזה הוא מתאים, כי הוא נועץ את שיניו בתפוח ולא מוותר".

 

מקורות נוספים, ובהם חברי מל"ג ועובדיה, מספרים גם הם על התנהלות כוחנית מצידו, בתיאורים שחוזרים על עצמם מצד כמעט כל אחד מהמרואיינים בכתבה. חלקם אף בוחרים במילים קשות במיוחד, אומרים כי הוא לא מתאים לשמש מבקר המדינה ומדגישים כי הסיבה לכך שהסכימו לדבר עליו היא דאגה אמיתית לתפקיד, שאמור לשמש אחד משומרי הסף החשובים של הדמוקרטיה הישראלית.

 

מתניהו אנגלמן הוא בין המתמודדים לתפקיד מבקר המדינה ()

טענה נוספת שחוזרת על עצמה מצד המרואיינים היא בדבר תמיכתו המובהקת והבלתי מסתייגת בפתיחת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת אריאל – מהלך שבסופו של דבר הושלם. לאנגלמן, לטענת חלק מחברי המל"ג, היה חשוב מאוד לרצות את בנט ולהוציא לפועל את אחד המהלכים המזוהים ביותר עם כהונתו, וגם השנויים ביותר במחלוקת.

 

מקורות במל"ג מספרים שבאחת הישיבות בנושא כעס אנגלמן על חברי ות"ת שהתנגדו לפתיחת הפקולטה, ולא רצה לתת להם את האפשרות להשמיע את דעתם בעניין. בהמשך סירב להעביר את פרוטוקול הישיבה הזו עד אשר סיים לעבור עליו בעצמו.

 

"האיש הוא מאוד בעייתי", אומרים מקורות אחרים במל"ג. "הוא מונה בברכת שר החינוך בנט והיה פשוט נציגו במועצה, דבר שהוא חמור לכשעצמו. זה קרה בצורה מאוד ברורה. הוא מילא תפקיד פוליטי בתוך גוף שאמור להיות לא פוליטי. הוא היה אמור להיות משרת הציבור, ומה שהוא עשה זה שהוא דחף אג'נדות, וזה לא תפקידו. בנוסף, הוא עשה את זה בסגנון מאוד בוטה. את אחת המתנגדות למהלך הוא ממש דרס, ולא נתן לה לדבר. הוא עשה הכול כדי לסלק אותה, והינה, היא עוזבת בימים אלו. היא העלתה נקודות שעוסקות בבעייתיות האקדמית של פתיחת הפקולטה. היא הייתה אופוזיציה".

 

המקור מתייחס בדבריו לבכירה במל"ג שאישרה בפני ynet כי אכן תסיים את תפקידה בקרוב, אך לא התייחסה לטענות שבגינן בחרה לסיים את תפקידה. "האג'נדה העיקרית שלו הייתה בית הספר לרפואה באוניברסיטת אריאל, וזו סאגה שנמשכה הרבה זמן. צורת ההתנהלות שלו בתוך הדיונים הבהירה מה רצונו. אנשים חכמים, והוא כנראה לא, עושים דברים כאלו בצורה דיסקרטית, אבל הוא התנהל בכוחניות וזה לא מראה על חוכמה יתרה.

 

 

אוניברסיטת אריאל. ארכיון (צילום: יצחק שליסל) (צילום: יצחק שליסל)
אוניברסיטת אריאל. ארכיון(צילום: יצחק שליסל)

  

"במל"ג ובות"ת יש לו צוות מעולה שמתחיל בשורה שלמה של סמנכ"ליות, ויחסי העבודה שם היו גרועים. הם היו מלווים בהתנצחויות עם חברי המל"ג. אני לא יודע של מי הרעיון המשונה הזה למנות אותו למבקר המדינה, אבל אני בטוח שאנשים ישמחו שהוא יעזוב את המל"ג".

 

מהמל"ג נמסר בתגובה כי הבכירה "הודיעה להנהלת מל"ג על סיום עבודתה לרגל יציאה לשנת מחקר, כעמיתת מחקר באוניברסיטה מובילה בארה"ב".

 

"אין אדם בלי אג'נדה"

עם זאת, יש לציין כי גורמים אחרים במל"ג מספרים על בן אדם יסודי, חרוץ ורציני. "אני חושב שהוא אדם רציני מאוד, אקטיבי מאוד ולא מטייח", מספר חבר מל"ג אחר. "הוא עושה את הדברים כפי שצריך, וגם בסוגיות הקשות הוא עושה את זה 'בפרצוף'. הוא אדם שמקבל אחריות, והוא מתמודד עם הסוגיות באשר הן. אני חושב שהוא נכנס לעניינים תוך זמן מאוד קצר, ולקח את המושכות לידיים בצורה מאוד רצינית ואחראית. הוא לא התבייש להגיד שאינו מבין בנושא מסוים, וביקש לפעמים ללמוד את הסוגיות יותר לעומק, ואני מאוד הערכתי את זה".

 

על הטענה שהיה "שליחו" של בנט אומר החבר כי "לדעתי זה לא נכון. ללא ספק, הסוגיה של אריאל הייתה פוליטית, וכשמדינת ישראל מתמודדת עם מחסור עצום של רופאים זה מחייב פתרון. האוניברסיטאות סירבו לקליטת סטודנטים נוספים במשך שנים, ופתאום הסכימו להוסיף אחרי שצץ העניין עם אריאל – שינו את החלטתן. זה מראה שזה לא ענייני.

 

"אני לא מאמין שיש אדם יהודי או ישראלי שאין לו אג'נדה אישית, אז גם לאיש הזה יש אג'נדה, אבל הוא עשה תפקידים שלא תמיד תאמו את האג'נדה האישית שלו. במשך שנים במל"ג הייתה אג'נדה מסוימת. היום יותר מגוון שם, וטוב שיש מנגנון של רוב ומיעוט שקובע בסופו של דבר מהי ההחלטה. הוא בן אדם שעומד על דעתו, אבל להגיד שהוא כוחני? את זה אני לא מקבל. הוא מתמודד עם הסוגיות בזמן אמת ללא משוא פנים. באופן אישי לא נתקלתי בכוחניות מצידו".

 

תגובת המל"ג: "פתיחת הפקולטה לרפואה באריאל והגדלת מספר הסטודנטים לרפואה הוא צורך לאומי ממדרגה ראשונה. משרד הבריאות המליץ על פתיחת הפקולטה לרפואה באריאל לצד הגדלה מיידית של מאות סטודנטים לרפואה מדי שנה. חברי מל"ג סברו שאכן מדובר בנושא בעל חשיבות ציבורית ולאומית והצביעו ברוב מכריע בעד הקמת הפקולטה לרפואה. אנגלמן כמנכ"ל פעל על מנת שכלל החומרים של הצוות המקצועי יוצגו, בהתאם לכללי הנוהל בפני חברי מל"ג וות"ת, בעת עריכת הדיונים בנושא. כמו כן הוא אף מינה עם מנכ"ל משרד הבריאות צוות אשר כלל את יו"ר פורום דיקני הרפואה בישראל ונציג מנהלי בתי החולים, אשר גיבשו המלצות להגדלת מספר הסטודנטים לרפואה בישראל. בג"ץ שנדרש לנושא קבע כי מל"ג פעלה בהתאם להנחיות היועמ"ש, ואישר את החלטת המל"ג".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים