שתף קטע נבחר

 

מתקרבים לרגע האמת: נתניהו בדיון לילי לפתרון המשבר

לראש הממשלה נותר עד ליום רביעי לפתור את משבר חוק הגיוס ולהציג את ממשלתו החדשה - אך בינתיים כל הצדדים מתבצרים בעמדותיהם. נתניהו זימן את השר לוין לדיון לילי, אך לא נראה שנמצא פתרון. החרדים שוללים את הצעת הפשרה של ליברמן, ולפיה ייעדרו מההצבעה על החוק

אביגדור ליברמן בנימין נתניהו יעקב ליצמן (צילום: אוהד צויגנברג, EPA, עמית שאבי)
נתניהו, ליברמן וליצמן. הצדדים מתבצרים בעמדותיהם(צילום: אוהד צויגנברג, EPA, עמית שאבי)

פשרה של הרגע האחרון מצד החרדים בעניין חוק הגיוס , התגמשות סמלית של ליברמן , קואליציה צרה של 60 ח"כים או הליכה לבחירות חדשות? חצות שבין רביעי לחמישי הוא המועד האחרון - והסופי - להרכבת הממשלה, וגורלה של ממשלת נתניהו החמישית, שרק לפני חודש נראה מובטח, מוטל בספק.

 

בניסיון למצוא פשרה למשבר במשא ומתן הקואליציוני, כינס הלילה (יום א') ראש הממשלה בנימין נתניהו את השר יריב לוין, ראש צוות המו"מ של הליכוד. אך נכון לשעות הלילה המאוחרות, נראה כי מאמצי התיווך לא רשמו הצלחה. ליברמן תקף בסוף השבוע בחריפות את הליכוד והחרדים בעקבות המבוי הסתום במגעים.

 

עם זאת, הוא הציע פשרה: חוק הגיוס יבוא להצבעה בכנסת כמו שהוא - אולם החרדים יכולים להיעדר מההצבעה. "אנו לא מנהלים מו"מ עם החרדים, אנו מנהלים מו"מ עם הליכוד", כתב ליברמן בפוסט שהעלה לפייסבוק. "הדרישה שלנו היא שבהסכם בינינו יופיע סעיף, שחוק הגיוס בנוסח המקורי יעבור בקריאה שנייה ושלישית. מצידנו הח"כים החרדים יכולים לצאת מן האולם בזמן ההצבעה בדיוק כפי שעשו בהצבעה בקריאה הראשונה, אבל כל שאר מרכיבי הקואליציה חייבים להתחייב לתמוך בנוסח המקורי. באותו הרגע שזה יוסדר תקום ממשלת ימין אמיתית ולא ממשלה חרדית".

יריב כץ באולפן ynet (צילום: עידן ארבל)
השר לוין, זומן לדיון לילי אצל נתניהו. לא נראה שהושגה בו פשרה(צילום: עידן ארבל)

ליברמן הדגיש כי אינו חושש מבחירות: "אנחנו בעד מדינה יהודית ונגד מדינת הלכה. לכן, קבלו את הצעתנו. במידה ולא, נלך לבחירות חוזרות. העם יכריע אם הוא רוצה ממשלת ימין או ממשלת חרדים". אף שהבהיר כי לכל אורך הדרך תמך במועמדותו של נתניהו לראשות הממשלה, מצא לנכון ליברמן לעקוץ את רה"מ על הסכמתו לדרישות החרדים: "ימין זה לא פולחן אישיות, ימין אלו ערכים. שירות צבאי תמיד היה ערך עליון בתפיסת העולם של המחנה הלאומי".

 

בכירים ביהדות התורה התבצרו בעמדותיהם: אמש הודיעו כי אינם מוכנים לפשרה של ליברמן והבהירו שלא יסכימו שיעדי הגיוס אפילו יהיו כלולים בהסכם קואליציוני. "זה עניין עקרוני אצלנו ולא עניין פוליטי", אמר בכיר במפלגה. "זו החלטה של ההנהגה הרוחנית שלנו ולא נושא שאנחנו יכולים לקיים עליו הצבעה בסיעה בכנסת".

 

ליברמן: היו פניות מתוך הליכוד לקואליציה בלי נתניהו    (צילום: רועי עידן )

ליברמן: היו פניות מתוך הליכוד לקואליציה בלי נתניהו    (צילום: רועי עידן )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

רק לפני כמה שבועות התסריט של בחירות חוזרות נשמע בדיוני, אך לאור המשבר הנוכחי הוא הופך ליותר ויותר ריאלי. נקודת המחלוקת העיקרית היא סירובו של יו"ר ישראל ביתנו "להתפשר במילימטר" מנוסח חוק הגיוס שעבר בקריאה ראשונה בכנסת, בעוד נציגי יהדות התורה, הנענים להוראות האדמו"ר מגור, דורשים לתקן את החוק.

 

קיימים מספר תרחישים לגבי מה יולידו הימים הקרובים. התרחיש האופטימי, מבחינת הליכוד: החרדים יסכימו להתקפל ברגע האחרון ולא יתנגדו בהצבעה על חוק הגיוס. אפשרות שהועלתה על הפרק: תושג "הסכמה שקטה" בין נתניהו לחרדים שתאפשר לממשלה לפעול מאחורי הקלעים לשנות את יעדי הגיוס שלא באמצעות חקיקה.

 

תרחיש שני הוא שליברמן יתגמש ויסכים לשינויים סמליים על מנת לאפשר לחרדים לרדת מהעץ. מאחורי תרחיש זה החשש מכך שנתניהו יצייר אותו כמי שסיכל את הקמת ממשלת ימין.

הצבעה ראשונה חוק יסוד ביטול הגבלת השרים בממשלה (צילום: יואב דודקביץ')
אחת האפשרויות של נתניהו: "קואליציית 60"(צילום: יואב דודקביץ')

 

אם לא יצליחו ליברמן והחרדים להתפשר, עשוי נתניהו לפעול להקמת קואליציית 60 ח"כים. זה אמנם תסריט מרחיק לכת שיקשה על ממשלתו החמישית של נתניהו להחזיק מעמד הרבה זמן, אולם נתניהו בוחן אופציה זאת, בעיקר כאמצעי למשוך זמן כדי ללחוץ על ליברמן להצטרף לממשלה. לחלופין, עשויים בליכוד לגייס שניים או שלושה ח"כים מהאופוזיציה שיערקו לשורות הקואליציה.

 

הסיכויים אמנם קלושים, אך גם שני תרחישים קיצוניים עומדים על הפרק. הראשון: הכרזה על בחירות חדשות - אופציה כמעט חסרת תקדים שאף אחד באמת, בעיקר ראש הממשלה, אינו מעוניין בו. תרחיש זה עשוי לצאת אל הפועל בשל העובדה שנתניהו הצליח כבר לקבץ "בלוק 60 ממליצים", מה שלמעשה מוכיח לנשיא שאין מועמד אחר מלבדו להרכבת הממשלה.

 

התרחישים לבחירות חוזרות – מה יקרה אם לא תורכב קואליציה    (צילום: שמוליק דודפור)

התרחישים לבחירות חוזרות – מה יקרה אם לא תורכב קואליציה    (צילום: שמוליק דודפור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

התרחיש האחרון הוא זה שבו מטיל הנשיא על חבר כנסת אחר את מלאכת ההרכבה. גם אם זה לא נראה מעשי, זה עדיין אפשרי מבחינת החוק: אם המועמד הראשון לא הצליח להרכיב ממשלה בזמן שנקבע, רשאי הנשיא להטיל את האחריות על מועמד אחר. בשבוע שעבר כבר סיכל נתניהו אפשרות זו כשכינס את ראשי מפלגות הקואליציה וקיבל מהם התחייבות כי הוא היחיד שעליו ימליצו - בכל סיטואציה.

 

עם זאת, עדיין קיימת האפשרות, לפחות תיאורטית, שהנשיא יטיל על מועמד אחר מהליכוד את הרכבת הממשלה. ביום שישי רמז ליברמן כי מאחורי הקלעים יש בליכוד מי שכבר בוחן אפשרות זאת: "פנו אליי מתוך הליכוד ללכת למסלול של ממשלה אחרת", אך הוא סירב לחשוף שמות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אוהד צויגנברג, EPA, עמית שאבי
ליברמן, נתניהו וליצמן
צילום: אוהד צויגנברג, EPA, עמית שאבי
מומלצים