דאעש סולק, התושבים נשארו עם בעיות שמיעה
במשך חודשים ארוכים חיו תושבי מוסול ברעש בלתי פוסק של הפגזות ופיצוצים. שנתיים אחרי הניצחון על דאעש, אלפי עיראקים סובלים מבעיות שמיעה - חלקן בלתי הפיכות
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מוסול, העיר השנייה בגודלה בעיראק, שוחררה ביולי 2017. במשך תשעה חודשים סבלו תושבי העיר מתקיפות אוויריות, ירי מרגמות ופיצוץ מכוניות תופת ללא הפסקה. כמעט שנתיים אחרי סוף המלחמה אלפי תושבים סובלים מבעיות שמיעה, מטנטון באוזניים ועד להתחרשות.
"איבדתי את השמיעה לפני שנתיים", אומרת עליה. "מטוס קרב פגע בשכונה שלנו בקרב על החלק המערבי של העיר. בעלי מת מכוויות קשות". במשך שנתיים ניסתה עלי להתאושש, אבל היא לא הייתה יכולה להרשות לעצמה לקבל טיפול רפואי ולהציל את השמיעה שלה. "איבדנו את הבית ואת כל הרכוש. לא היה לנו מספיק כסף ללכת למרפאות פרטיות", היא אומרת.
פיצוצים באזורי קרבות יכולים לגרום נזק בלתי הפיך לאוזניים, לקרוע את עור התוף ולפגוע בעצבים בשבלול האוזן – האזור ששולח את הצלילים למוח. המוקשים בשדה הקרב מתפוצצים לעיתים בעוצמה של 170 דציבלים – כפול מהרעש שנדרש כדי לגרום לאוזניים נזק קבוע.
במלחמה ברחובות מוסול בין דאעש לצבא העיראקי נחשפו האזרחים שוב ושוב לפיצוצים חזקים. מדי יום הגיעו לבתי החולים בין 15 ל-20 אזרחים שהתלוננו על בעיות שמיעה. "הם דיממו מהאוזניים בגלל ההפגזות, אבל לא היה להם שום דבר שיעצור את הדימום", אומר מוחמד סאלח, שמטפל באזרחים עם בעיות שמיעה במוסול. "חלקם מעולם לא החלימו בגלל שתאי העצבים שלהם נקרעו מהרעשים החזקים".
הכיבוש של דאעש והמלחמה בארגון במוסול החריבו את מערכת הבריאות בעיר. לפני שדאעש כבש את העיר היו 6,000 מיטות בבתי החולים. אחרי המלחמה נשארו אלף בלבד. בסיוע ארגוני צדקה נפתחים כעת בתי חולים מחדש, אגף אחר אגף. בבית החולים ג'ומהורייה במערב מוסול נפתח בשנה שעברה מרכז מיוחד ללקויי שמיעה
חדר ההמתנה מלא באנשים, צעירים ומבוגרים, שמחכים שאיש מקצוע יבדוק את הנזק שגרמה להם המלחמה. "השמיעה שלי הידרדרה אחרי ששלוש מרגמות פגעו בבית שלי במערב מוסול", מספר פתחי חוסיין בן ה-65. "דחיתי את הטיפול כי אני עני. אין לי כסף לשלם על ייעוץ או על תרופות", הוא אומר.
מאז שהמרכז נפתח לפני פחות משנה הגיעו אליו אלפי מטופלים. מוחמד סעיד, אחד המומחים במרכז, מספר: "חילקנו עד כה אלפיים מכשירי שמיעה. תושבים עם מקרים מסובכים יותר מועברים לבתי חולים בבגדד". הוא מצפה שלמרכז במוסול יגיעו עוד אלפי תושבים. "חלק מהמאושפזים הלכו למרפאות פרטיות, אחרים הלכו למקומות אחרים בעיראק או אפילו עזבו את המדינה. השאר לא קיבלו טיפול בכלל".
עבור ילדים שסובלים מבעיות שמיעה הבעיה מורכבת יותר, מכיוון שאובדן השמיעה משפיע על יכולת הדיבור וההתפתחות שלהם. "מכשירי השמיעה שאנחנו מחלקים להם לא מספיקים", אומר סעיד. "הילדים האלה צריכים טיפול וסיוע בשיקום הדיבור – ואת זה אנחנו לא מעניקים כאן".
מוחמד בן החמש לא זוכר הרבה מהחיים תחת ההפצצות במוסול, אך נזקי המלחמה ילוו אותו עוד שנים רבות. הוא סובל גם מבעיות שמיעה וגם מקשיי דיבור. בשתי הבעיות האלה לא טיפלה משפחתו כראוי במשך זמן רב. "רק כמה שבועות אחרי שמוסול שוחררה שמתי לב כמה השמיעה שלו לקויה", מספרת אמו. היא אומרת שעכשיו היא נואשת למצוא טיפול בחינם, כדי שמוחמד יוכל ללכת לבית הספר. "אני רוצה ללכת לבית הספר, כמו הבן של השכנים שלנו, אחמד", ממלמל מוחמד בן החמש.