"משבר שאיבד שליטה": נתניהו אל מול הדד-ליין
החרדים אישרו את מתווה רה"מ, ליברמן מתבצר בעמדתו - ולנתניהו נותרו פחות מ-72 שעות. הוא מוביל שני מהלכים מקבילים: הצבעות על החוק לפיזור הכנסת, לצד המשך המו"מ הקואליציוני. אחד מראשי סיעות הקואליציה: "לאיש אין מושג איך מונעים בחירות"
פחות מ-72 שעות נותרו לדד-ליין, והתרחיש המופרך של בחירות חוזרות נעשה יותר ויותר מציאותי: בכירים בקואליציה וראשי מפלגות העריכו אמש (יום א') כי ככל שעובר הזמן הולך וגדל הסיכוי לבחירות חדשות. "זה משבר שאיבד שליטה ולאף אחד אין כרגע מושג איך מונעים את מה שאף אחד לא רוצה באמת - בחירות", אמר אחד מראשי סיעות הקואליציה.
אמש נפגש ראש הממשלה בנימין נתניהו ביחידות עם יו"ר כולנו משה כחלון, ראשי יהדות התורה יעקב ליצמן ומשה גפני וכן עם ראשי איחוד מפלגות הימין הרב רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ'. הבוקר צפוי נתניהו להשלים את סבב הפגישות עם יו"ר ש"ס אריה דרעי. אבל לסבב הפגישות הזה סירב להגיע יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן. "אגיע לפגישה עם נתניהו אם יסכימו להצעת הפשרה שלי, שהחרדים לא יצביעו בכנסת על חוק הגיוס. במקרה כזה, יש על מה לדבר", אמר.
מועצת גדולי התורה אמנם אישרה את פשרת השר לשעבר אריאל אטיאס - מתווה שאומץ על ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו - אבל ליברמן הבהיר: "לא אוותר על עמדותיי העקרוניות". על פי ההצעה שאושרה, הרבנים יסכימו לכלול מכסות וייעדים שיגבילו את הפטור משרות של בני הישיבות ויגבירו את שילובם בצבא ובשירות האזרחי, אך בתנאי שהדברים ייקבעו בהחלטת ממשלה, שאותה קל יותר לשנות במידת הצורך, ולא בחוק עצמו.
בהודעת ישראל ביתנו נאמר כי "ההזמנות למפגשים אישיים אצל ראש הממשלה, כמו גם הודעה ממועצת גדולי התורה 10 דקות לפני מהדורות הערב - אלו שני צדדים של מהלך אחד הנועד להפעיל לחץ על ליברמן. תכליתו של המהלך הוא הוא להאשים את ליברמן וישראל ביתנו בבחירות חוזרות לכנסת. האמת שכל האשמה על בחירות חוזרות היא על הליכוד ועל העומד בראשו. ההצעה שלנו מונחת על השולחן. פרסמנו אותה ברבים ואין בכוונתנו לוותר על עמדתנו העקרונית".
נתניהו עצמו אמר בשיחות עם גורמים פוליטיים כי אינו מבין את התנהלותו של ליברמן. "אני מתקשה להאמין שזה חוק הגיוס", אמר נתניהו בשיחות סגורות ורמז כי ליברמן מנסה להפיל אותו. בכיר בקואליציה טען כי גם יו"ר ש"ס אריה דרעי, שניסה לתווך בין נתניהו, ליברמן והחרדים - נכשל. "דרעי הרים ידיים. הוא הבין שאין כבר פרופורציות בין גודל האירוע לבין התוצאה של בחירות חוזרות. אף אחד לא מבין את הראש של איווט", אמר. ליצמן עצמו הגיב להתפתחויות באומרו: "לא חושש מבחירות חדשות, אקבל 9-10 מנדטים".
ההערכה היא שאם ליברמן לא ייפגש עם נתניהו במהלך היום או שלא תהיה פריצת דרך דרמטית, לא יהיה מנוס מהכרזה על בחירות חוזרות. נתניהו כבר הורה לח"כ מיקי זוהר מהליכוד להגיש הצעת חוק לפיזור הכנסת. הוא מתכוון להוביל שני מהלכים מקבילים: לקיים הצבעות בכנסת על החוק לפיזור הכנסת, אבל להמשיך במקביל את המשא ומתן הקואליציוני עד הרגע האחרון.
נתניהו מסרב להחזיר את המנדט לנשיא המדינה ולכן הוא יוזם מהלך לפיזור הכנסת - כדי שהנשיא ראובן ריבלין לא יעניק לחבר כנסת אחר שאינו נתניהו את המנדט להרכיב את הממשלה. כך הוא גם "קונה זמן" להשגת הסכם עם ליברמן. הסיבה: רוב חברי הכנסת רשאים לבקש מהנשיא בכתב להטיל את התפקיד על חבר כנסת מסוים, גם אם נכשל בכך לפני כן, ויינתנו לו 14 יום נוספים להרכבת ממשלה.
לצורך העברת החוק לפיזור הכנסת נדרשים 61 קולות. אם אכן הוא יעלה להצבעה היום במליאת הכנסת בקריאה טרומית, יתמכו בו פרט לליכוד גם כולנו, ש"ס ויהדות התורה. למרות העימות בין נתניהו לליברמן, גם בישראל ביתנו יצביעו בעד החוק. במפלגות איחוד הימין ציינו כי יקבלו החלטה היום בישיבת הסיעה.
היום בשעה 13:00 יקיימו ראשי סיעות האופוזיציה פגישה וידונו בסוגיה, כשהמטרה היא לנסות להגיע להחלטה משותפת. נכון לעכשיו סיעת כחול לבן צפויה להצביע נגד הצעת החוק וזו גם הכוונה של מפלגת העבודה, אך החלטה סופית תתקבל היום בפגישה.
גם במרצ הודיעו כי החלטה סופית תתקבל היום, וגורם במפלגה אמר ל-ynet: "גנץ רוצה שנתנגד בתמיכת גבאי, ואנחנו לא בכיס של אף אחד. אם זה ממשלת ימין או אחדות בלעדינו, נעדיף בחירות. לא ניתן לנתניהו מה שהוא רוצה ומצד שני אנחנו לא בכיס של גנץ". גם בחד"ש-תע"ל יקבלו החלטה סופית היום, ואילו ברע"מ-בל"ד יצביעו בעד פיזור הכנסת.