אוסטריה: הקנצלר סבסטיאן קורץ הודח
מנהיג המדינה הצעיר בעולם הודח בהצבעת אי-אמון - ובמקומו ינהיגו פקידים את המדינה עד לבחירות הבזק בספטמבר. ממשלתו קרסה עם חשיפת "השוחד הרוסי" למנהיג מפלגת הימין הקיצוני - שסולקה מהקואליציה ותמיכתה אפשרה את ההדחה. "העם יהיה זה שיחליט בסוף", הגיב קורץ
הפרלמנט באוסטריה הדיח הערב (יום ב') את הקנצלר סבסטיאן קורץ, על רקע הטלטלה שפוקדת את המדינה בעקבות פרשת "השוחד הרוסי" למנהיג הימין הקיצוני, היינץ כריסטיאן-שטראכה. בעקבות הפרשה, פירק קורץ את השותפות עימו והכריז על בחירות בזק. קורץ, מדווחים בתקשורת האירופית, הוא המנהיג הראשון באוסטריה שמודח באופן זה מאז מלחמת העולם השנייה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
נראה שכעת, בימין הקיצוני השיגו את נקמתם. הצעת האי-אמון בממשלתו של קורץ, אותה הגישו הסוציאל-דמוקרטים, עברה ברוב קולות בבית התחתון של הפרלמנט האוסטרי, בזכות תמיכת חברי מפלגת החירות של כריסטיאן-שטראכה.
בעקבות אישור ההצעה, נשיא אוסטריה אלכסנדר ואן דר בלן יצטרך למנות ממשלת מעבר עד לבחירות הקרובות, שמתוכננות להיערך בחודש ספטמבר. הוא יכול תיאורטית למנות את קורץ להוביל את הממשלה הזמנית - אך תרחיש כזה אינו סביר. ב"גרדיאן" ציינו כי היא צפויה להיות ממשלת טכנוקרטים שתובל על-ידי מומחים ופקידי ציבור.
הדחתו של קורץ, שבגיל 32 הוא מנהיג המדינה המכהן הצעיר בעולם, מגיעה יום לאחר שמפלגת העם בראשותו זכתה להצלחה גדולה בבחירות לפרלמנט האירופי. מפלגתו זכתה ב-35.4% מהקולות, ומפלגת החירות של סגן הקנצלר המתפטר הגיעה למקום השלישי עם 18.1% - פחות מאשר זכתה לו בבחירות הכלליות באוסטריה ב-2017.
ממשלת אוסטריה, נזכיר, קרסה בעקבות הסרטון שבו נראה מנהיג מפלגת החירות כריסטיאן-שטראכה נפגש בווילה באי הספרדי איביזה שבים התיכון, עם אישה שהציגה את עצמה כאחייניתו של אוליגרך רוסי. הוא נשמע מציע לה לכאורה חוזים ממשלתיים תמורת תמיכה כספית במפלגתו. שטראכה הכחיש שעבר על החוק, אבל הודה שמדובר בסרטון "קטסטרופלי", ופרש מתפקידו כסגן הקנצלר. התביעה בווינה אמרה כי היא בוחנת את הסרטון מ"כמה היבטים", אך לא פירטה מעבר לכך.
קורץ עצמו קרא למחוקקים לדחות את ההצעה, ואמר לפני שהחלה כי "הפלת הממשלה חודשים ספורים לפני הבחירות היא דבר שמעטים יכולים להבין". בפוסט בפייסבוק הוסיף כי "הפרלמנט יאמר את דברו היום, אך בסופו של דבר העם יחליט בספטמבר".
הקנצלר המודח ניסה להציג את עצמו ככוח של יציבות על רקע הטלטלה באוסטריה, אך הסוציאל-דמוקרטים, שהגישו כאמור את הצעת האי-אמון, טענו שקורץ היה צריך ליטול על עצמו אחריות לפרשה - בכך שאפשר לימין הקיצוני להגיע לשלטון בשותפות עמו (אם כי הסרטון המדובר צולם טרם הבחירות ב-2017). "קורץ הימר על הסיכויים שלו ויש לו אחריות מלאה", הכריז בדיון המיוחד בפרלמנט ראש סיעת הסוציאל-דמוקרטים יורג לייכטפריד.