מורה נבוכים: איך התחיל המשבר ומתי נתייצב שוב בקלפי?
המשימה הפשוטה של הקמת ממשלת ימין הפכה להתגוששות פוליטית אדירה שמאיימת להוביל אותנו לבחירות. איך בחירות נוספות ישפיעו על תיקי נתניהו? מתי נחזור שוב לקלפי? וגם: איך ייראו הרשימות לכנסת? התשובות לכל השאלות הבוערות
המשבר הפוליטי שפוקד את ישראל בשבועות האחרונים הוא אמיתי וחסר תקדים. לאורך שבעים שנותיה של המדינה מעולם לא התקיימו בחירות נוספות מפני שהמועמד שניצח לא הצליח להרכיב ממשלה. על הנייר נראה היה שמדובר במשימה פשוטה - שכפול הקואליציה הקודמת. בפועל - משבר פוליטי מאיים לגרור את ישראל שוב לקלפיות.
איך התחיל המשבר?
יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן הכריז יום אחרי הבחירות כי יש נושא עקרוני אחד שהוא לא מתכוון להתפשר או להתגמש בו - חוק הגיוס. "לא אסכים לשנות אות או נקודה בחוק", איים ליברמן. אלא שבפועל ניהל הליכוד משא ומתן עם החרדים כדי לנסות להגיע לפשרה על חוק הגיוס, מבלי לקחת בחשבון את ישראל ביתנו.
נתניהו העריך שליברמן יתפשר על החוק בסופו של דבר ושניתן יהיה להגיע להסכמות. "נתניהו חשב שיהיה בסדר", סיפר בכיר בישראל ביתנו. "הוא לא לקח את ליברמן ברצינות וחשב שיוכל, כהרגלו, לפתור כל דבר בדקה ה-90. במקום לטפל בחוק הגיוס, ביבי שיגע את המערכת הפוליטית עם חוק החסינות".
איך זה יסתיים?
ליברמן לא מוכן לשנות אות, והחרדים טוענים שהתפשרו כבר יותר מדי. הפתרונות האפשריים: פשרה של הרגע האחרון, ממשלה בלי ישראל ביתנו או בחירות.
מה משמעות הדד-ליין של מחר בחצות?
נתניהו קיבל מנשיא המדינה שתי תקופות זמן להרכבת הממשלה: 28 ימים ואחר כך הארכה של 14 נוספים, כך שהמועד האחרון והסופי הוא 29 במאי, כלומר מחר בחצות.
הדד-ליין הזה מלחיץ את נתניהו, מכיוון שעד לאותו הזמן הוא צריך להודיע לנשיא אם הוא הצליח להרכיב ממשלה. לפי החוק, אם נתניהו לא הצליח להרכיב ממשלה - נשיא המדינה יכול להטיל את המשימה על חבר כנסת אחר, שאינו נתניהו.
למה נתניהו מעדיף לפזר את הכנסת ולא להחזיר את המנדט?
נתניהו אינו מוכן שהנשיא יטיל את הרכבת הממשלה על חבר כנסת אחר (לצורך העניין זה יכול להיות גדעון סער מהליכוד או יו"ר כחול-לבן בני גנץ). נתניהו חושש שמועמד אחר יצליח להרכיב ממשלה, או אפילו ממשלת אחדות לאומית בין כחול-לבן לליכוד, וכך הוא יאבד את השלטון.
כדי למנוע את האופציה הזאת, גם אם אינה נראית כל כך סבירה, נתניהו "עיקם" את כללי הפרוטוקול והגיש באמצעות ח"כ מיקי זוהר הצעת חוק פרטית לפיזור הכנסת והקדמת הבחירות - כדי להקדים את הנשיא ריבלין. מאותה סיבה נתניהו מתעקש שהחוק לפיזור הכנסת יועבר בקריאה שנייה ושלישית לפני שיגיע הדד-ליין.
האם זה תואם לחוק? כן. "חוק יסוד: הממשלה" קובע מפורשות שאם התקבל חוק לפיזור הכנסת - ייפסקו ההליכים להרכבת ממשלה. כך לא יהיה צורך להחזיר את המנדט לנשיא, ונלך לבחירות.
האם בחירות נוספות ישפיעו על תיקי נתניהו?
אם הכנסת אכן תפוזר, מסתמן כי הבחירות ייערכו במהלך חודש ספטמבר, כך שההליכים המשפטיים נגד נתניהו יימשכו כמתוכנן, בהם גם השימוע ב-2 באוקטובר. עם זאת, ההערכה במערכת המשפט היא שנתניהו ינסה לדחות שוב את מועד השימוע, בטענה שהיה עסוק במערכת בחירות ולכן לא התפנה להתכונן לשימוע כראוי.
בנוסף, המערכת המשפטית והמשטרה אינן נוהגות לקבל החלטות שעשויות להשפיע על תוצאות הבחירות העתידיות. ההערכה היא שהיועץ המשפטי לממשלה ופרקליט המדינה יימנעו בחודשי הבחירות מהצהרות ומעשים שעלולים להיחשב כנקיטת עמדה בעלת השלכות על המועמדים לכנסת או על הזירה הפוליטית.
מתי יתקיימו הבחירות?
מועד הבחירות כבר מעורר ויכוח בין הליכוד והחרדים לבין ליברמן. בליכוד הציעו שני תאריכים – 27 באוגוסט או 3 בספטמבר. ליברמן התנגד לתאריכים ודרש לקיים את הבחירות ב-10, 17 או 24 בספטמבר.
ליברמן טוען שהליכוד "נכנע לחרדים גם בתאריך הבחירות", ואיים שאם הבחירות תתקיימנה בסוף אוגוסט או בתחילת ספטמבר, מפלגתו תתנגד לפיזור הכנסת.
לטענת ישראל ביתנו, התאריכים שהציעו הליכוד והחרדים פוגעים במצביעים החילונים, שבסוף אוגוסט עדיין נמצאים בחופשת הקיץ ובתחילת ספטמבר עסוקים בפתיחת שנת הלימודים.
הוועדה שהכינה את החוק לפיזור הכנסת קבעה תאריך ראשוני לבחירות – 17 בספטמבר – אך במקביל הגישה הקואליציה התנגדויות עם תאריכים נוספים כדי לאפשר בחירה מוסכמת על ידי כל הצדדים.
השינויים האפשריים ברשימות המפלגות
הליכוד וכולנו
ככלל, רוב הרשימות שהתמודדו לכנסת ה-21 יתמודדו גם לכנסת הבאה באותו ההרכב. מזכירות הליכוד תתכנס היום, לבקשת נתניהו, כדי לקבל החלטה על ביטול הפריימריז לראשות המפלגה והפריימריז לרשימה.
עם זאת, צפוי שינוי משמעותי אחד ברשימת הליכוד. במפלגה מובילים מהלך לאיחוד רשימות עם כולנו, שזוכה לביקורת חריפה בקרב פעילי הליכוד. על פי ההערכה, משה כחלון ואנשיו צפויים לקבל ארבעה שריונים ברשימת הליכוד לכנסת – אחד בכל עשירייה.
כחול-לבן
סימן השאלה הגדול מרחף מעל אחת הרשימות הגדולות בכנסת – כחול-לבן. עדיין לא ידוע אם הרשימה תתמודד שוב במסגרת איחוד של שלוש מפלגות, או שהרשימה תתפרק וכל מפלגה תתמודד באופן עצמאי בבחירות לכנסת.
אם הרשימה תשמור על אחדותה, עולה השאלה מי יוביל אותה. מספר 2 במפלגה, יאיר לפיד, סירב להבטיח או להתייחס לכך שבני גנץ ימשיך להוביל את הרשימה המשותפת, וההערכות הן שהוא ידרוש לעצמו את הבכורה.
העבודה
במפלגת העבודה צפוי שינוי משמעותי, בעיקר בכל הנוגע למי שיוביל את המפלגה בבחירות הבאות. רשימת העבודה צפויה להישאר כמו שהיא, אך במפלגה יוזמים בחירות מקדימות לראשות המפלגה.
ח"כ עמיר פרץ ומזכ"ל המפלגה ערן חרמוני שלחו הבוקר מכתב ליו"ר הנוכחי, אבי גבאי, שבו דרשו לקיים בחירות מקדימות לראשות המפלגה בקרב חברי ועידת העבודה בתוך 30 יום. זאת, בניגוד להצעה הקיימת של גבאי לקיים פריימריז בקרב חברי כל המפלגה בנובמבר. מאחורי היוזמה עומד גם חבר הכנסת לשעבר איתן כבל. ח"כ איציק שמולי אמר באולפן ynet כי ישקול להתמודד על ראשות המפלגה.
הימין החדש
יו"ר הימין החדש נפתלי בנט החליט שהוא יתמודד שוב לכנסת, אך לדבריו הוא יעשה זאת רק אם יתאחד עם רשימות אחרות כדי לא לבזבז קולות, כפי שהיה בבחירות האחרונות.
שותפתו להקמת המפלגה ולחיים הפוליטיים, שרת המשפטים איילת שקד, נמצאת בדילמה. היא החליטה כבר להתפקד לליכוד, ולכן לא ברור אם תחזור להתמודד עם בנט במסגרת "הימין החדש".