יחימוביץ' לנשיא: בחר בח"כ אחר להרכבת הממשלה והצל את המדינה. ריבלין: לכנסת סמכות לפזרה
במכתב לנשיא ריבלין, קראה לו ח"כ שלי יחימוביץ' מהעבודה לממש את זכותו לפי חוק יסוד: הממשלה. לדבריה, "הרכבת הממשלה משועבדת לחילוץ חשוד אחד מהעמדה לדין". הנשיא ענה: "מקווה שלא ניקלע חלילה לעוד מערכת בחירות, אבל בסמכות הכנסת להחליט על פיזורה"
ח"כ שלי יחימוביץ' פנתה היום (ג') לנשיא המדינה ראובן ריבלין בקריאה לממש את זכותו לפי חוק יסוד: הממשלה, ולהטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על ח"כ אחר: "אני פונה אליך אפוא בבקשה כי מתוקף סמכותך ומעמדך המיוחד, תממש את הסמכויות הנתונות בידיך כדי להושיע את המדינה מתרחיש הרסני, ולהטיל על ח"כ אחר, על פי מיטב שיקול דעתך הענייני והממלכתי, לנסות ולהרכיב את הממשלה".
דבריה של יחימוביץ באים ברקע אישורה של הכנסת הלילה בקריאה ראשונה את הצעת החוק לפיזור הכנסת. 66 חברי כנסת הצביעו בעד ההצעה, 44 התנגדו לה וחמישה נמנעו. בשעות הקרובות צפויה להתכנס הוועדה המיוחדת שהוקמה כדי להכין את החוק לקראת קריאה שנייה ושלישית.
מבית הנשיא נמסר בתגובה כי "עד מחר בחצות נתון המנדט להרכבת הממשלה בידיו של ראש הממשלה, ח"כ בנימין נתניהו. הנשיא יאפשר לו למצות את הזמן שניתן לו בחוק כשהוא מקווה שלא נקלע, חלילה, למערכת בחירות נוספת. בסמכותה של הכנסת, על פי לשון אותו החוק ממש, להחליט על פיזורה. לאור זאת, הכנסת על חבריה, כנציגת הריבון, הוא העם, תשא בהשלכות ההחלטה בהמשך דרכה".
לפי יו"ר הוועדה המיוחדת, ח"כ מיקי זוהר מהליכוד נבחנים התאריכים הבאים לבחירות חוזרות: 27 באוגוסט, 3 בספטמבר, 10 בספטמבר, 17 בספטמבר או 29 באוקטובר. נציגת משרד האוצר אמרה בדיון הוועדה המיוחדת הבוקר כי עלות פיזור הכנסת נאמדת ב-475 מיליון שקלים לכל הפחות. עם זאת, ממשרד האוצר נמסר כי "אגף התקציבים לא מתערב בשאלה הפוליטית של הקדמת הבחירות וככל שיוקדמו יימצא להן המקור התקציבי".
שמולי התייחס גם לדבריו של יו"ר מפלגתו אבי גבאי, שטען כי קיבל פנייה מנתניהו להצטרף לממשלתו ולמנוע בחירות חוזרות: "כפי שפורסם אצלכם אתמול, אכן הועברה הצעה לגבאי ולא בפעם הראשונה. כנראה שזו גם לא הפעם האחרונה. אני אומר לכם בזמן שנותר לו נתניהו ימשיך לפנות לעוד ועוד גורמי אופוזיציה".
מכתבה המלא של יחימוביץ:
כבוד הנשיא,
כידוע, בכוונת ראש הממשלה ויו"ר הליכוד בנימין נתניהו להביא ב-24 השעות הקרובות לקריאה שניה ושלישית את חוק התפזרות הכנסת ה-21, התשע"ט-2019.
מדובר, לדעת הכל, באירוע תקדימי ומטלטל בתולדות המדינה, אשר כמוהו לא היה מעולם, והוא מטיל את המדינה כולה לכאוס שלטוני, לשיתוק כלל המערכות, ולהוצאות כספיות כבירות (כחצי מיליארד שקל לפי הערכת משרד האוצר).
ברצוני לצטט בהקשר זה את נתניהו עצמו, אמש, אשר כך אמר: "אין שום סיבה בעולם לשתק את המדינה ולבזבז מיליארדים. כולם מבינים זאת. ישנם אתגרים ביטחוניים, אתגרים כלכליים, אתגרים חברתיים, חיזוק ההתיישבות, הביטחון, הברית עם ארה"ב ועוד. הפכנו למה שפעם הייתה איטליה, שאנחנו נמצאים במשבר אלקטורלי קבוע? אנחנו מדינת ישראל, מדינה חזקה ודמוקרטית".
דומה שעד כה, לא מוצו כל הדרכים הקיימות בחוק כדי להרכיב ממשלה. בפועל, נוסה אך ורק תרחיש אחד, הטלת הרכבתה של הממשלה על יו"ר הליכוד, ראש הממשלה, מר בנימין נתניהו.
מתברר כי תרחיש זה משועבד כולו לרצונו של ראש הממשלה לייצר טבעת הגנה משולבת, כדי לעצור את ההליכים המשפטיים המתנהלים נגדו. שאם לא כן, היה מרחב האפשרויות העומדות בפניו נרחב הרבה יותר.
כעת, משהדבר לא עלה בידו, מחייבת טובת המדינה לשקול תרחישים נוספים, והכל על יסוד בחירתו הדמוקרטית של העם כפי שזו באה לידי ביטוי בבחירות שהתקיימו ביום 9 באפריל 2019, וכמובן, כעולה מן החוק.
כך למשל, בחוק יסוד: הממשלה, אפשרויות נוספות להקמת ממשלה. סעיף 9(א) לחוק קובע כי משעברה התקופה להרכבת ממשלה וחבר הכנסת שעליו הוטל התפקיד לא הצליח להרכיבה, יוכל הנשיא להטיל את התפקיד על חבר אחר של הכנסת.
בנוסף אציין כי משיחות רבות שקיימתי אתמול עם חבריי מכלל סיעות הבית עולה כי אין בנמצא ולו חבר כנסת אחד שבאמת ובתמים מעוניין בהטלתה של המדינה כולה, בתוך כשמונה שבועות בלבד מיום הבחירות, לתקופת בחירות נוספת.
יתרה מזה, לפחות יו"ר מפלגה אופוזיציונית גדולה אחד הודיע בפומבי כי אינו שולל הקמתה של ממשלה רחבה בראשות הליכוד. אציין במאמר מוסגר כי הדבר אינו עולה בקנה אחד עם השקפתי שלי, אך בוודאי ראוי להילקח בחשבון, והוא מדגיש ביתר שאת את העובדה כי היעדר הנכונות לכך כרגע, אינו תוצאה של פסילתה של מפלגה כזאת או אחרת, אלא תוצאה של העיקרון שלא לתת יד לכך שהרכבת הממשלה תשועבד כדי לחלץ חשוד אחד מהעמדה לדין.
בהתחשב בכל אלה, אני פונה אליך אפוא בבקשה כי מתוקף סמכותך ומעמדך המיוחד, תקרא לחברי הכנסת לשקול שוב את הצבעתם בחוק התפזרות הכנסת ה-21, התשע"ט-2019, וכמו כן לממש את הסמכויות הנתונות בידיך כדי להושיע את המדינה מתרחיש הרסני, ולהטיל על ח"כ אחר, על פי מיטב שיקול דעתך הענייני והממלכתי, לנסות ולהרכיב את הממשלה.
אני מבקשת להתנצל בפניך על כך שלא בקשתי את הסכמתך מראש לשגר אליך פניה זאת. הדבר נעשה כדי למנוע לזות שפתיים, ואני מדגישה כי פנייתי זו נעשתה בלא כל "גישוש", או פניה, או שיחה עמך או עם מי מטעמך.