העליון בארה"ב: טרנסג'נדרים יבחרו לאילו שירותים להיכנס
למרות הרוב השמרני, ועל רקע ניסיון ממשל טראמפ לפגוע בזכויות טרנסג'נדרים, השופטים קיבלו מדיניות שמתירה לתלמידים להשתמש בשירותים ובמלתחות לפי זהותם המגדרית. השופטים קיבלו במקביל הגבלות מסוימות על הפלות - אך התחמקו מליבת הסוגיה שמסעירה את ארה"ב
בית המשפט העליון בארה"ב השאיר הערב (ג') על כנה מדיניות שמתירה לתלמידים טרנסג'נדרים להשתמש בשירותים ובמלתחות לפי הזהות המגדרית שלהם. שופטי העליון נמנעו מלדון בעתירה נגד המדיניות הזו, ובכך למעשה אפשרו את המשך קיומה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
את הערעור שנדחה הגישו שישה תלמידי תיכון מפנסילבניה, שטענו כי המדיניות של בית הספר פוגעת בזכותם לפרטיות ומהווה "הטרדה מינית". אחד מהם טען בעתירה כי חש כה מובך מהצורך להחליף בגדים בשיעורי כושר גופני, עד שהפסיק להגיע אליהם ובסופו של דבר עזב את התיכון.
המוסד החינוכי, מנגד, גרס כי המדיניות שלו נועדה לאפשר את שילובם של התלמידים. לפי התיכון, האישור שניתן להם לעשות שימוש בשירותים ובמלתחות לפי זהותם המגדרית אינו אוטומטי, ומתקבל רק לאחר שיחות ממושכות עמם.
בתי המשפט דחו שוב ושוב את העתירה, ובפסיקה האחרונה של בית המשפט הפדרלי לערעורים באזור פנסילבניה, נקבע כי המדיניות משרתת צורך ציבורי - מניעת אפליה של תלמידים טרנסג'נדרים. העליון קיבל למעשה את הקביעה הזו, בכך שסירב לדון בערעור על ההחלטה. השופטים לא פירטו מדוע סירבו לדון בערעור.
"זהו ניצחון אדיר לתלמידים טרנסג'נדרים בכל רחבי המדינה", היללו את ההחלטה באיגוד האמריקני לחירויות אזרחיות (ACLU). "העתירה הזאת ביקשה להחזיר אחורנית את הקדמה שהושגה בעבודה קשה, באמצעות הפרדת טרנסג'נדרים ממתקנים בבתי ספר שבהם עושים שימוש תלמידים אחרים. הדבר היה מגביר את הסטיגמה והאפליה שהם חווים ממילא".
החלטת שופטי העליון מגיעה חרף העובדה שמאז מינה הנשיא דונלד טראמפ שני שופטים שמרנים לבית המשפט, נוטה הכף בו לטובת הצד השמרני – חמישה מול ארבעה.
טראמפ, שבמערכת הבחירות ב-2016 הציג עצמו כמי שתומך בקהילת הלהט"ב, ואף הצטלם עם דגל הגאווה באחת מעצרות הבחירות שלו, פועל מאז שנבחר לפגוע בזכויותיהם של טרנסג'נדרים. בין היתר, הנשיא אסר עליהם לשרת בצבא. ממשלו התערב גם בסוגיית השירותים והמלתחות, בכך שביטל המלצה למוסדות החינוך של קודמו, ברק אובמה, לאפשר לתלמידים טרנסג'נדרים להשתמש במתקנים הללו לפי זהותם המגדרית.
שופטי העליון פרסמו היום שורת החלטות בנוגע לדיון בערעורים שהוגשו אליו. אחד מהם קיבל גם הוא כותרות נרחבות בארה"ב, בכך שהצביע על כך ששופטי העליון מקבלים אמנם הגבלות מסוימות על הפלות, אך לעת עתה לא מוכנים לדון בסוגיה המהותית של פסק דין "רוו נגד ויי".
פסק הדין משנת 1973 התיר הפלות ברחבי ארה"ב, והשמרנים במדינה מקווים כבר עשרות שנים לביטולו. כעת, הם מאתגרים אותו באמצעות חוקים שאוסרים הפלות ומנוגדים מפורשות לפסק הדין – בתקווה להביא את הנושא לפתחו של בית המשפט העליון, שבו כאמור יש רוב שמרני בימים אלו.
למרות החוקים החדשים: רוב אמריקה בעד הפלות
השופטים השאירו על כנו, ברוב של שבעה מול שניים, חוק של מדינת אינדיאנה שמחייב מרפאות לקבור או לשרוף עוברים שהופלו – ולהתייחס אליהם כמו אל גופות בני אדם שמתו. על החוק, אגב, חתם מושל המדינה לשעבר מייק פנס, כיום סגן נשיא ארה"ב. השופטים, עם זאת, נמנעו מלדון בעתירה אחרת של אינדיאנה, לקבל חוק שהעביר הקונגרס שלה ובוטל בסופו של דבר, אשר מנע מנשים לבצע הפלות על בסיס מין, גזע או נכות של העובר.