גבאי: "הסעיף הראשון בהצעת הליכוד - ביטול פסקת ההתגברות, נתניהו הבטיח את האוצר"
יו"ר העבודה הגיב באולפן ynet להכחשות של השר לוין: "הוא משחק את משחק הבחירות". על סירובו: "חברי הסיעה חששו מהיום שאחרי". על האפשרות להתאחד עם כחול-לבן: "לא שוחחתי עם לפיד וגנץ, אבל הם אנשי עבודה". במפלגה כבר קוראים להדיח את גבאי. שפיר: "הוא סיים את דרכו"
בבוקר שאחרי הכישלון בהקמת הממשלה ופיזור הכנסת: יו"ר העבודה אבי גבאי התייחס הבוקר (יום ה') להצעות שקיבל מהליכוד לכניסה לממשלה, וטען כי בנימין נתניהו הבטיח לו את ביטול היוזמה לחקיקת פסקת ההתגברות וכן את משרד האוצר. בריאיון לאולפן ynet הוא אמר: "קשה לקבל משהו במו"מ עם נתניהו, לא היה ביטחון שזה יקרה". גבאי התייחס לחיבורים אפשריים לקראת הבחירות הבאות, ורמז כי חיבור עם כחול-לבן יהיה טבעי: "מה ההבדל בינינו?"
אטילה שומפלבי חשף באולפן ynet כי המגעים בין אנשי נתניהו לבין אבי גבאי החלו ביום שלישי ונמשכו אל תוך הלילה. גבאי אמר: "הייתה הצעה ב-24 השעות שלפני המועד האחרון להרכבת הממשלה, הצעה מאוד רצינית במובן זה שהיא ענתה לדרישה של 50 אלף האנשים שיצאו להפגין במוצאי שבת.
"במוצ"ש יצאו 50 אלף איש על העובדה שהם מפחדים מאובדן הדמוקרטיה בישראל. ההצעה שקיבלנו הייתה הצעה שנוגעת להפגנה. אמרתי להם, רבותיי, אם תיתנו הצעה שהיא מרגיעה אותנו, שמאפשרת לנו: אחת - לדעת שאנחנו יכולים לעצור את כל היוזמות המטורפות האלה; שתיים - שזה באמת יקרה, כי עם נתניהו קשה להגיע למו"מ שאתה באמת מקבל משהו; ושלוש - שאנחנו נציג את זה לפני הסיעה שלנו, אז נבדוק את העניין. אבל חובתי כשמגיעה הצעה כזו היא לשקול אותה, לחשוב, לא לקבל החלטות מיד, להציג את זה בפני הסיעה, וזה מה שעשיתי. קיבלנו החלטה שלא, זה הכול".
- השר יריב לוין, הממונה על המו"מ הקואליציוני מטעם הליכוד, אמר "לא הבטחנו לעבודה שנבטל את פסקת ההתגברות".
"אני מאוד מעריך את השר לוין. עכשיו כולם משחקים את משחק הבחירות. הוא ימין, הוא לא יספר שהוא הסכים לוותר על פסקת ההתגברות. הוא הסכים ואמר שכן. הסעיף הראשון בהצעה היה שאין פסקת התגברות, אין חוקי חסינות, אין חוקים פרסונליים, אין פגיעה ביועצים משפטיים ובשומרי הסף, אין את כל הדברים האלה. בנוסף, יש למפלגת העבודה זכות וטו על כל הצעת חוק שקשורה בנושא הדמוקרטיה".
- איך הצגת את זה לאנשי הסיעה שלך?
"חובתי לעשות את מה שאני חושב שנכון למדינה בסופו של דבר, ואם אנחנו כולנו באמת חוששים לאובדן הדמוקרטיה, ויש פה הצעה ששומרת על הדמוקרטיה, חובתי לשקול אותה".
- אז למה זה לא יצא לפועל?
"בסופו של דבר הגענו למסקנה שזה כמעט בלתי אפשרי. הוא היה יכול להכניס אותנו לממשלה ואחרי זה להוציא אותנו. הם היו מאוד רציניים, אבל מה היה קורה יום אחרי זה? לא היה לנו הביטחון שגם יום אחרי זה יקרה".
- איך הצגת את זה לאיציק שמולי או לשלי יחימוביץ'?
"הצגתי להם בעיקר את החלק של הדמוקרטיה, בוודאי. הצגתי גם אילו תפקידים יכולים לעזור בעניין כמו שר התקשורת, תפקיד שנתניהו לא נותן כבר שש שנים לאף אחד. במפלגה שלו הוא מפחד לתת את התפקיד, והוא היה מוכן לתת את זה לנו".
- מה הציעו לך?
"שר האוצר".
- הבטיחו לך את משרד האוצר בזמן שמוציאים הודעה במקביל שמשרד האוצר נשאר אצל כחלון?
"כן, זה מה שהבטיחו. אולי בגלל זה חששנו שמבטיחים דברים שלא מתכוונים לקיים. ההצעה הייתה בהחלט הצעה טובה, הבעיה הבסיסית עם ההצעה היא כמה באמת היינו מצליחים לממש אותה, זה הדבר המרכזי".
- אתה נטית יותר להסכים לזה, וחברי הסיעה האחרים נטו שלא?
"באופן טבעי, מי שמנהל את המשא ומתן רואה את התמונה הרחבה, הוא רואה את העובדות. האחרים באים, מספרים להם משהו, ואז הם יותר קפוצים. אני כבר שאלתי את השאלות, הבנתי את העניין. הם היו צריכים יותר זמן לעכל את זה, זה לא בשנייה אחת".
- יכולת להיות שר אוצר, ועכשיו יכול להיות שלא תהיה ברשימת העבודה, הם זוממים להחליף אותך.
"אנחנו צריכים לחשוב מה לעשות, אין לנו הרבה זמן. אם נשקיע במערכת הבחירות בלריב זה עם זה, לא נגיע לשום מקום. הסיפור האמיתי הוא לשקול מהן האפשרויות הנכונות, מהם החיבורים הנכונים בתוך המחנה הזה".
- מה תשובתך ליו"ר מרצ תמר זנדברג שקראה לכם לרוץ יחד?
"אני מסתכל על זה בצורה רחבה יותר. צריך לשקול לאיזה כיוון הולכים, מי הולך יחד עם מי, כולל כחול-לבן. בתוך כחול-לבן, כולם אנשי מפלגת העבודה. איזה הבדל יש בינינו לבין הקבוצה הזאת? הם אותם אנשים שיצאו מאיתנו והם שם. זה דברים שצריך לשקול".
- דיברת בימים האחרונים עם בני גנץ או עם יאיר לפיד?
"לא דיברנו. אני חייב להודות שעד אתמול בחצות, אנשים לא האמינו שהולכים לבחירות. בסוף אנשים לא מאמינים ש-40 יום אחרי יהיו עוד פעם בחירות. כל התהליך הזה בחוק שנותן את האפשרות להקים ממשלה הוא כל כך הגיוני, הוא אומר שהנשיא שוקל, מתייעץ ואם לא מצליח, הוא נותן למישהו אחר ולא הולכים לבחירות".
- אתה תתמודד? מי יהיה יו"ר מפלגת העבודה בבחירות?
"מי שחברי מפלגת העבודה יחליטו. השאלה הזאת פחות חשובה מאשר איך ייראה המחנה הזה".
ברקע דברי גבאי גוברים הקולות בעבודה הקוראים להחליפו בתפקיד יושב הראש של המפלגה, שהגיעה בבחירות האחרונות לשיא שלילי של שישה מנדטים. ח"כ סתיו שפיר אמרה היום: "אנחנו במפלגת העבודה צריכים לצאת לבחירות על ההנהגה. אבי גבאי סיים את דרכו הפוליטית. אירועי אמש מוכיחים זאת.
"את מפלגת העבודה צריך לבנות מחדש, ולפנות ממנה את העסקנות והדילים לטובת מפלגה שנחושה ומאמינה ביכולתה לנצח, ופתוחה לציבור. אנחנו צריכים לחבור יחד, לאחד שורות, לבחון חיבורים נוספים ולהקים הנהגה שיכולה לעמוד בחזית המאבק להצלת הדמוקרטיה הישראלית".
גם ח"כ עמיר פרץ ומזכ"ל מפלגת העבודה ערן חרמוני פנו בימים האחרונים לגבאי, בדרישה לקיים בחירות לראשות מפלגת העבודה תוך 30 יום בקרב 3,400 חברי ועידת המפלגה. מאחורי היוזמה עמד גם חבר הכנסת לשעבר איתן כבל, שהתברג במקום התשיעי ברשימת המפלגה ולא נכנס לכנסת ה-21, על רקע הביקורת הפומבית שמתח נגד גבאי.