בכירה אמריקנית על רוסיה: "ברגע האמת, אי אפשר לסמוך עליה"
עוזרת שר ההגנה מתחה ביקורת חריפה על מוסקבה, והאשימה אותה בניסיון לזרוע הרס במזרח התיכון. "היחסים עם איראן - הוכחה לצביעות", אמרה הבכירה. במקביל דווח כי פוטין דחה בקשה איראנית לרכישת מערכת S-400 מתקדמת שמסוגלת ליירט מטוסי F-35
ארה"ב עוקבת בדריכות בתקופה האחרונה אחר שיתוף הפעולה המתהדק בין איראן לרוסיה, ובפנטגון מעריכים כי מערכת היחסים בין המדינות עלולה להגביר את חוסר היציבות המזרח התיכון. "אנחנו עוקבים מקרוב אחר הקשר בין המדינות", אמרה שלשום (חמישי) עוזרת שר ההגנה לענייני ביטחון בינלאומי קתרין ווילברגר במהלך כנס בוושינגטון.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
לדבריה, "חרף חוסר האמון ששורר בין מוסקבה לטהרן לאורך ההיסטוריה, ארצות הברית ומדינות האזור חייבות להיות ערניות למתרחש כששתי מעצמות עם השקפות רוויזיוניסטיות משתפות פעולה".
ווילברגר מתחה ביקורת חריפה גם על הנשיא ולדימיר פוטין באופן אישי, ותיארה את רוסיה כ"שותפה לא אמינה" - ושיחסיה עם איראן הם ההוכחה לצביעותה. "הניסיונות הרוסיים לשתף פעולה עם כל השחקנים באזור מבלי להתחשב באיבה השוררת בין המדינות - הם חלק מאסטרטגיה שמטרתה לזרוע הרס וחוסר אמון. הרוסים יודעים שאי אפשר לסמוך עליהם ברגע האמת", אמרה הבכירה.
"רוסיה מחפשת איך לנצל את חולשותיהם של בעלות בריתה במזרח התיכון לטובתה האישית", הוסיפה. הבכירה האמריקנית הדגישה כי למרות שרבבות חיילים עדיין נמצאים באזור, הרוסים נמנעים מלהיכנס לעימותים צבאיים - ולצורך ההדגמה ציינה את התקיפות הישראליות בסוריה נגד יעדים איראניים והתקיפות האמריקניות בתגובה לשימוש בנשק כימי מצד משטר אסד.
במקביל לדבריה של ווילברגר, סוכנות הידיעות "בלומברג" דיווחה כי מוסקבה דחתה בקשה של טהרן לרכישת את מערכת הנ"מ המתקדמת S-400, המסוגלת ליירט מטוסי F-35 ("אדיר"). לפי שני גורמים המעורים בפרטים, בהם בכיר רוסי, פוטין עצמו סירב לבקשה.
"בואו נשים את הדברים על השולחן", אמרה ווילברגר. "הרוסים פיתחו את מערכת ה-S-400 כדי לפגוע במטוסי F-35, ואי אפשר שלא לדמיין את רוסיה מנצלת את ההזדמנות". ברמיזה לטורקיה, ווילברגר הזהירה את בעלות בריתה של ארה"ב שלא לרכוש אמצעי לחימה מרוסיה, ואמרה כי בניגוד לוושינגטון, הרוסים לא מתחייבים לסייע בתחזוקה ובאימונים של המערכות הנמכרות.
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר אמש כי ארצו תקדם בברכה מהלכי פיוס בין איראן למדינות המפרץ על-מנת למנוע הסלמה באזור. השר ציין כי כמה מדינות כבר הסכימו לשקול את השתתפותן בתהליך - וכי רוסיה מוכנה להניע אותו. לברוב תקף את הלחץ האמריקני על איראן בעקבות פרישתו של הנשיא דונלד טראמפ מהסכם הגרעין, ואמר כי המאמצים האמריקניים לא משאירים מקום למשא ומתן - וכי מוסקבה לא תתמוך בסנקציות על טהרן.
אמש, בכינוס החירום של הארגון לשיתוף פעולה מוסלמי, הסעודים הודיעו כי המדינות עסקו באיומים מצד טהרן, וקראו לאיראן להפסיק לממן מיליציות וארגוני טרור באזור. סלמאן, מלך סעודיה, אמר כי "פיתוח היכולות הבליסטיות והגרעיניות של איראן מסכן את ביטחון האזור והעולם כולו".
הוא הוסיף כי איראן מסכנת את הסחר הימי ואת ספקי הנפט תוך "הפרה בוטה של אמנות האו"ם", וקרא למנהיגי העולם הערבי לנקוט פעולות תקיפות נגד טהרן. גם מזכיר המדינה האמריקני, מייק פומפאו, האשים את האיראנים בזעזוע האזור והטיל עליהם את האחריות על המתקפה נגד מכליות הנפט ליד מצר הורמוז. לדבריו, האיראנים תקפו את המכליות בעקבות העלאת מחיר הנפט הגולמי בעולם. פומפאו לא הציג הוכחות לטענותיו, אך היועץ לביטחון לאומי ג'ון בולטון ציין כי יוכיח זאת באו"ם בשבוע הבא.