שתף קטע נבחר

 

חשש מטלטלה אזורית: ירי כבד והרוגים בסודן

חודשיים אחרי הדחת הרודן עומאר אל-באשיר: כוחות הביטחון פשטו על אתר המחאה שבו התבצרו אלפי פעילים הדורשים מהצבא להעביר את השלטון לממשלה אזרחית. לפחות 9 הרוגים, דיווחים על פצועים רבים, בהם באורח קשה: "זה טבח, בואו לעזור". החשש: כאוס יגביר את הטרור בצפון אפריקה

חודשיים אחרי ההפיכה בסודן, שבה הודח הרודן עומאר אל-באשיר בתום שלושה עשורים בשלטון, הסתערו הבוקר (יום ב') כוחות הביטחון הסודניים על האתר במרכז הבירה חרטום שבו מקיימים פעילי המחאה נגד המשטר שביתת שבת זה שבועות ארוכים. עדי ראייה וערוצי טלוויזיה ערביים מדווחים על ירי כבד שם, והפעילים טוענים כי מדובר בניסיון לפזר בכוח את המפגינים הדורשים מעבר לשלטון אזרחי.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

הירי הכבד בבירת סודן, הבוקר

הירי הכבד בבירת סודן, הבוקר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

סודן התנגשויות חרטום צבא מפגינים חודשיים אחרי הפיכה ()
אש בבירה חרטום, הבוקר

סודן התנגשויות חרטום צבא מפגינים חודשיים אחרי הפיכה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

באתר המחאה, מול המטה הכללי של צבא סודן, מכונסים זה שבועות ארוכים פעילים המתנגדים למשטר הצבאי שכונן במדינה אחרי הדחת אל-באשיר. התאחדות רופאים הנמנית עם מובילי המחאה דיווחה שלפחות תשעה בני אדם נהרגו ושעוד עשרות נפצעו באירועים הבוקר. לפי הדיווחים, מצבם של רבים מהפצועים קשה. "המפגינים שמקיימים שביתת שבת מול המטה הכללי ניצבים בפני טבח וניסיון בוגדני לפזר את המחאה", מסרה ההתאחדות, וקראה לעם הסודני לבוא לעזור לפעילים.

 

ההתנגשות הבוקר באה כשברקע המבוי הסתום במגעים בין המפגינים לבין המשטר הצבאי השולט כעת בסודן. המפגינים אינם מסתפקים בהדחת הרודן וכמה מבכירי משטרו, ודורשים שהשלטון במדינה יועבר כולו לידי ממשלה אזרחית, שתביא דמוקרטיה למדינה הצפון אפריקנית.

סודן התנגשויות חרטום צבא מפגינים חודשיים אחרי הפיכה ()
"ניסיון בוגדני". תיעוד מההתנגשויות בבירה

סודן התנגשויות חרטום צבא מפגינים חודשיים אחרי הפיכה ()
מפגינים בורחים מזירת הירי

"מועצת המעבר הצבאית הזמנית", שנטלה לעצמה את השלטון באפריל אחרי הדחת אל-באשיר, הציעה בשבועות שעברו מאז לאפשר למפגינים להקים ממשלה שתנהל את המדינה, אבל היא מתעקשת לשמור לעצמה את הסמכות העליונה במהלך תקופת המעבר. בשבועות האחרונים טענה שוב ושוב שלא תשתמש בכוח כדי לפזר את המפגינים.

 

סוגיית יציבותה של סודן היא סוגיה בעלת משמעות ביטחונית גדולה ליבשת אפריקה: מדינות מקרן אפריקה ועד ללוב סובלות ממלחמות אזרחים ומפעילות ענפה של ארגוני טרור, והחשש ביבשת הוא שאנרכיה בסודן עלולה לערער עוד יותר את היציבות באזור.

הרודן המודח אל-באשיר. הצבא שמר לעצמו את השלטון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הרודן המודח אל-באשיר. הצבא שמר לעצמו את השלטון(צילום: רויטרס)

מפה סודן ()

הפיכה צבאית סודן דיווחים על סילוק הרודן עומאר אל באשיר (צילום: AFP)
בימים אופטימיים, אחרי הדחת הרודן. מפגין וחייל(צילום: AFP)

שגריר בריטניה בחרטום פרסם הבוקר הודעה בטוויטר שבה הביע "דאגה עמוקה" מהירי הכבד ששמע במהלך השעה שלפני כן ממקום מושבו בבית השגריר. הוא הביע דאגה גם מהדיווחים שכוחות הביטחון הסודניים תוקפים את המפגינים וגורמים לאבידות: "אין תירוץ לשום התקפה כזאת. זה. חייב. להיפסק. עכשיו", כתב.

 

בערוצי טלוויזיה ערביים שודרו הבוקר תמונות של כאוס מאזור העימותים, ובהן נראו מפגינים בורחים בריצה. עשן שחור נראה מיתמר מאוהלים, שכנראה הועלו באש על-ידי הכוחות הפושטים. עד ראייה סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס כי ראה חיילים עם אלות מתפרסים במרכז חרטום וחוסמים כבישים, כנראה כדי למנוע מאנשים להגיע לזירת המחאה. גם גשרים על הנילוס, המחברים זה לזה אזורים שונים בבירת סודן, נסגרו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אש בחרטום, הבוקר. "גם פצועים קשה"
מומלצים