איילת שקד נפרדה ממשרד המשפטים: "עוד אחזור לכאן"
יומיים לאחר שפוטרה בידי ראש הממשלה, התייצבה שרת המשפטים לטקס פרידה: "למחליף שלי אני אומרת - אתה מקבל משרד במצב טוב, יד ראשונה ממהנדסת. שמור עליו". פרקליט המדינה: "היו התבטאויות שפגעו במערכת". היועמ"ש מנדלבליט: "ניהלנו את המחלוקות באופן ענייני"
עוזבת - אבל מבטיחה לחזור לאותו מקום: ארבע שנים לאחר שנכנסה ללשכה ברחוב צלאח א-דין בירושלים, התכנסה בצהריים (יום ג') צמרת משרד המשפטים לפרידה מהשרה איילת שקד. "לא סוד שאהבתי את העבודה במשרד והתכוונתי להמשיך בעבודתי בכל הכוח גם בארבע השנים הקרובות", אמרה שקד בפתח דבריה - יומיים אחרי שפוטרה מתפקידה. "היו לי תוכניות מדויקות להמשך העבודה, אך לצערי הן קצת השתבשו. ובכל זאת, נדמה לי שאחרי מלאכת הנחת המסילות הושלמה - רכבות המשילות יצאו לדרך".
שקד הבטיחה כי "השינויים המבניים הנחוצים במערכת המשפט יימשכו. עד מאי 2019 הם התרחשו באמצעותי. מעתה הם ימשיכו באמצעות הבאים אחריי. אני מקווה ששר המשפטים החדש ימשיך את אותו הקו שהנהגתי במשרד. הרי גם אני לא המצאתי את הגלגל. הייתה לי הזכות להמשיך בהרבה מאוד סוגיות את דרכו של פרופ' דניאל פרידמן שכיהן בתפקיד לפניי.
"והקו המשותף הזה יתמיד ויתעצם. שר המשפטים החדש שייכנס למשרד אחרי בחירות ספטמבר יהיה האחרון לכהן במבנה הישן של משרד המשפטים. אלא שהעיקר אינו במעבר למבנה הפיסי החדש שבקריית הממשלה. העיקר הוא בשינוי ה-DNA שהתבצע כאן בארבע השנים האחרונות. במובן זה השרים הבאים נכנסים כבר עתה למשרד חדש".
שקד הדגישה בדבריה כי "תם עידן בצלאח א-דין 29. תם עידן שרי המשפטים שהציפייה העיקרית מהם הייתה לעבודת מספריים מוצלחת: דמויות המכבדות בנוכחותם טקסים ואירועים, גוזרות סרטים, זוכות למחיאות כפיים, אך מותירות את ההכרעות המהותיות לגורמי המקצוע.
"העידן החדש שנפתח ב-2015 מתאפיין בשרי משפטים המנהיגים את המשרד. כאלה הרואים עצמם עובדי משרד המשפטים בכל רמ"ח איבריהם. הם מעורבים בפעילות המשרד עד העצם. הם שולטים בפרטי הפרטים. הם קובעים את דרכי התנהלות המשרד. הם מציבים יעדים, וכשצריך הם גם מציבים גבולות.
"אני נזכרת בדברים שקראתי בערב כניסתי לתפקיד. על תיקים שייתפרו, על דגלים שיורדו כאן בחצר לחצי התורן. כל אלה לא התרחשו. מצאתי כאן עובדי ציבור ברמה הגבוהה ביותר שקיימת בשירות הציבורי ואני גאה שחלקי היה עמכם. במקום שצריך היה להתווכח התווכחנו. במקום שצריך היה להכריע הכרעתי. בכל שאר המקומות עבדנו שכם אל שכם. בהרמוניה, בתחושה טובה ובידידות".
שקד אמרה עוד כי "המטרה הייתה אחת - לשרת את אזרחי ישראל ששלחו אותנו לכאן, ולעשות זאת באופן התואם את המדיניות אותה ביקשו מאתנו להוציא אל הפועל. תיבת התהודה שלי כוללת הרבה זיכרונות מארבע השנים האחרונות. רובם המוחלט טוב ואפילו מצוין".
היא ציינה בהקשר זה כי מדובר ב"שחרור חוק הטרור שהיה תקוע במשך כל כך הרבה שנים, שינוי תשובות המדינה בבג"ץ, רפורמה בטאבו וברשות התאגידים, בחירתו של יועץ משפטי חדש, של משנים חדשים ובעלי תפקידים נוספים, הסדרת היישובים ביהודה והשומרון, מסלולי הפטר לחייבים, מלחמה בגזענות כנגד הקהילה האתיופית, חקיקת חוק חדלות פירעון ומינוי מאות שופטים חדשים.
"שינוי דרמטי בהרכבו של בית המשפט העליון, הצלת חקלאי בקעת הירדן משטף תביעות הסרק שאיתו התמודדו, העברת סכסוכי קרקעות ביו"ש מהעליון למחוזי ירושלים, שקיפות על ההסתדרות ועוד ועוד ועוד.
"העבודה המשותפת בממשלה קריטית להצלחתה. אני מאוד מאמינה בעבודת בצוות, ביצירת קואליציות רחבות, בלגדל את מי שסביבי. אני לא מאמינה בלעבוד לבד. אני חושבת שאי אפשר לנצח לבד. למחליפי (לכשיבוא) אני אומרת – ידי מושטת לעזרה. בעצה, בעידוד, בכל דבר שתחפוץ בו. למחליף שלי אני אומרת - אתה מקבל משרד במצב טוב, יד ראשונה ממהנדסת. שמור עליו. הצלחתך היא הצלחתי והצלחת כולנו. אני מאחלת לך הצלחה מרובה".
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט אמר בטקס הפרידה: "תפקיד שר המשפטים הוא תפקיד מאתגר, המשרד כולל מגוון רב של עיסוקים שחלקם נחזים כסותרים זה את זה, דוגמה היא התביעה הכלכלית והסנגוריה הציבורית, זה אתגר גדול לכל שר, כמובן למי שמקבל את התפקיד כמשרה מניסטריאלית ראשונה, אין מי שיחלוק שבאתגר הזה עמדת איילת בהצלחה מרובה.
"למדת מהר מאוד, באת לעבוד ועשית עבודה רבה, אכן שינית דברים, שינוי היא לא מילה גסה, מערכות שלא בוחנות את עצמן ומשתנות הופכות ללא רלוונטיות. השינויים שעשית באו לחזק, הם נעשו מתוך דיאלוג והקשבה, הובלנו ביחד שינוי כזה. האירוע הזה סימן את הדרך שניתן באמצעות דיאלוג להביא לשינוי שחשוב למערכת".
מנדלבליט אמר עוד כי "היו גם מחלוקות בינינו וזה טבעי אבל ניהלנו את המחלוקות באופן ענייני. אני יודע שהיום, בתום כהונה של ארבע שנים, אפשר לומר שאת מכירה את משרד המשפטים שהוביל רפורמות מרחיקות לכת לטובת מדינת ישראל ואזרחי המדינה. גם בימים סוערים, והיו כאלה, לא חששת להתייצב מול הציבור הישראלי ולומר שאת סומכת על היושרה של פרקליט המדינה ושלי. הותרת חותם במשרד המשפטים".
בטקס השתתף גם הסנגור הציבורי הראשי עו"ד יואב ספיר. מנכ"לית משרד המשפטים אמי פלמור מסרה לשקד לוח שנה, שאותו הכינה בתגובה לדברי השר לשעבר יוסף פריצקי, שאמר עם כניסתה לתפקיד כי "בפעם הראשונה בישראל יכולה שרת משפטים לככב בלוח שנה של מוסכים".
"גם אם לא הסכמנו - תמיד הערכנו"
פרקליט המדינה שי ניצן הזכיר בדברי פרידתו משקד כי "אחרי שפורסם כי שקד תמונה לתפקיד שרת המשפטים - באחד העיתונים נכתב שהדגלים ירדו לחצי התורן. אני אמרתי שמדובר בהכפשה. כשנכנס שר מסוים, המשרד הוא חלק מממשלת ישראל והוא מקבל בברכה כל שר, הדברים הרלוונטיים גם היום. אמרתי שאין לי ספק שנעבוד בשיתוף פעולה לטובת קידום ערכיה של מדינת ישראל כיהודית ודמוקרטית.
"כך אמרתי אז, איני יודע אם האמנת לי, אני בטוח כי היום - ארבע שנים לאחר מכן - תוכלי להעיד עד כמה נכונת היו מילותיי. התקיימו בינינו דיונים, עשינו ככל יכולתנו לקדם את מדיניות הממשלה תוך שמירה על שלטון החוק. לא תמיד הסכמנו, סברנו שחוקים שהשרה ביקשה לקדם אינם תואמים את חוקי היסוד, היו גם התבטאויות שסברנו שפגעו במערכת אכיפת החוק. קיימנו איתך שיח מעמיק ובמקים רבים הגענו להסכמות. גם אם לא הסכמנו - תמיד הערכנו".
ניצן אמר עוד כי "כמה חודשים לאחר כניסת השרה לתפקידה היא קיימה שיחה ושינתה את דעתה על הפרקליטות אחרי שהחלה לעבוד איתנו באופן צמוד, הודיתי על דבריה והערכתי אותה על כנותה. במשך כל תקופת כהונתה - היא עודכנה לגבי טוהר שיקולינו וכנות כוונותינו. לפעמים מצד זה של המפה הפגנות מדי שבוע בקרבת ביתו של היועץ, ולפעמים מצד אחר של המפה. השרה אמרה בתקשורת כי היא מכירה אותנו ואין בטענות אלה כל ממש. על הגיבוי אני מבקש להודות לך. ההישגים הרבים מעידים על עשייה שראויה להערכה רבה שבה יכולה השרה להתגאות".
על אף הכהונה הסוערת, שלוותה במאבק נגד בג"ץ, שקד נחשבת לדמות אהודה במשרד, ויצא לה מוניטין של שרה יעילה שקידמה רפורמות מקצועיות רבות.
שלשום פיטר ראש הממשלה בנימין נתניהו את שקד ואת השר נפתלי בנט מהממשלה ומתפקידם בקבינט. גורמים בממשלה מסרו כי "בנט ושקד לא יכולים להמשיך בתפקיד רגיש בקבינט למשך עוד חצי שנה אחרי שלא נבחרו על ידי הציבור". בתקופת ממשלת מעבר, ראש הממשלה רשאי למנות ממלאי מקום לשרים מפוטרים מבין שרי הממשלה הקיימת ללא אישור של הכנסת, ובכוונתו של נתניהו למנות לבנט ושקד מחליפים עד הבחירות.
לאחר פיטוריה אמרה שקד לפעילי הימין החדש בתל מונד כי בכוונתה לחשוב על מהלכיה העתידיים: "אחרי ההפסד, כל אחד ישב עם עצמו וערך חשבון נפש. אני רוצה לקחת כמה ימים לחשוב ולהחליט מה יהיה הדבר הנכון לעשות". על פיזור הכנסת וההליכה לבחירות מחודשות, אמרה שקד: "אין לי הסבר לבחירות האלו, חוץ מזה שהקדוש ברוך הוא החליט להתערב". אחד הפעילים השיב לשקד ושאל איזה מסר היא הייתה רוצה שיעביר לו על-מנת שתישאר.
השבוע דווח כי רעיית ראש המשלה, שרה נתניהו, הטילה וטו על שריונה של שקד ברשימת הליכוד לכנסת הבאה. לפי הדיווח, בשבוע שעבר קיים ראש הממשלה נתניהו במעונו ברחוב בלפור בירושלים ישיבת תרחישים למקרה של הליכה לבחירות. כמה מהנוכחים סיפרו כי רעיית ראש הממשלה "שטפה" את בעלה בנוגע לשקד ואמרה לו "איילת שקד לא תהיה בליכוד. נקודה". בדיווח נאמר עוד כי לפי בכירים בליכוד, הווטו הזה של שרה נתניהו הוא החסם העיקרי בפני צירוף שקד לליכוד. בליכוד אמרו בתגובה כי "לא היו דברים מעולם".