עימותים בתל אביב בעקבות ביטול פסטיבל, 15 נעצרו
ברגע האחרון, המשטרה ביטלה את פסטיבל "דוף" בצפון שנערך מזה 15 שנים, בטענה למידע על סמים. המארגנים עתרו, אך העליון קיבל את עמדת המשטרה: "תופעה נלוזה". במחאה, אלפים הפגינו בכיכר רבין, 15 נעצרו בחשד לתקיפת שוטרים
מסיבת הטבע נאסרה ברגע האחרון - ומחאה אלימה פרצה: בית המשפט העליון קיבל אמש (שישי) את עמדת המשטרה שאסרה את מסיבת הטבע הוותיקה "דוף" שהייתה אמורה להיפתח היום בחמת גדר ולהימשך לאורך חג שבועות.
בתגובה, אלפי בני אדם הפגינו בתל אביב במחאה על ביטול הפסטיבל ורקדו במזרקות כיכר רבין. המפגינים נשאו שלטים עליהם נכתב בין היתר "תנו לרקוד בשקט" ו"תנו צ'אנס לטראנס". תוך כדי הפגנת המחאה חגגו ההמונים עם מוזיקה אלקטרונית במסיבת ריקודים בכיכר רבין, ובהמשך המשיכו את החגיגות בתוך מי המזרקה.
מארגני המחאה ביקשו מהמשתתפים בהפגנה באבן גבירול להתפזר בשעה 23:00, אך ההפגנות נמשכו עד אחרי השעה 2:00 בלילה. בסביבות חצות השוטרים החלו לפזר את המפגינים בכוח. 15 מהם נעצרו. בתיעוד שהגיע לידי ynet נראים עימותים אלימים בין השוטרים למפגינים, שצועקים לעברם, בין היתר, "מדינת משטרה".
במשטרה אמרו כי המפגינים בכיכר רבין שנעצרו הפרו באופן בוטה את הסדר, השליכו בקבוקי זכוכית ואבנים לעבר השוטרים ולא נשמעו להוראותיהם. המשטרה הדגישה כי "נאפשר את הבעת חופש הביטוי אולם לא נתיר שימוש באלימות פיזית או מילולית". בהמשך הכריזה המשטרה על ההפגנה כבלתי-חוקית והורתה על פיזורה, לאחר שלדבריה המפגינים חסמו רחובות והמשיכו לזרוק חפצים על השוטרים.
שחר זירקין, מפיק הפסטיבל, כינה את החלטת המשטרה לבטל אותו "הזויה". בשיחה עם ynet אמר זירקין: "אנחנו עושים את הפסטיבל הזה כבר שנים ארוכות, והטענה של המשטרה פשוט לא נכונה. באנו לכיכר רבין כדי למחות על החלטה לא צודקת שפוגעת מאלפי אנשים שרוצים לחגוג וליהנות".
זירקין טוען כי "לבית המשפט העליון לא הייתה אפשרות לעשות משהו אחר כי המשטרה הציגה בדלתיים סוגורת דברים שלדעתנו זה מצג שווא. הם אמרו שבחמת גדר כבר החביאו סמים, אבל זה לא נכון ואנחנו לא אנשים כאלה. המגמה שלא מאפשרת ולא רוצה מסיבות מהסוג הזה מגיעה מלמעלה. ה"דוף" הוא סמל לפסטיבל האולטימטיבי עבור הרבה אנשים. זאת אווירה שלא קיימת בארץ, וזה מקור השראה לאנשים. תרבות שלמה מרגישה היום שרומסים אותה. המשטרה והקצינים הבכירים מפחדים שבמשמרת שלהם יקרה משהו - ולכן מעדיפים לבטל מסיבה ולא לאשר אותה".
שחר אלון, שתכנן להגיע לפסטיבל ובמקום זאת הפגין בכיכר רבין, אמר בהתרגשות: "רצו לבטל לנו את המסיבה וקיבלנו מסיבה ספונטנית מטורפת. בסוף המוזיקה תנצח גם את המשטרה ואת ההחלטות ההזויות שלה".
טענת המשטרה למארגני הפסטיבל, שציפו לכ-4,000 משתתפים, הייתה מידע מודיעיני על צפי לסחר בסמים מסוכנים במהלך המסיבה. הפסטיבל תוכנן להיערך השנה תחת כיפת השמיים בפעם ה-16, והמארגנים קיבלו כמעט את כל האישורים הנדרשים לקיימו, לרבות העסקה בשכר של כ-60 שוטרים בעלות של 407 אלף שקל.
לפני ארבעה ימים זומנו המארגנים למעין שימוע בפני מפקד תחנת משטרת טבריה וגורמים נוספים במשטרה, שם נמסר להם שמהמידע המודיעין שברשותם צפוי להתקיים במסיבה סחר בסמים מסוכנים בהיקף משמעותי. כעבור מספר שעות, קרוב ל-22:00 בלילה, המארגנים התבשרו כי המשטרה דוחה את בקשתם לקיום המסיבה. המארגנים פנו לבית המשפט לעניינים מנהליים בנצרת וביקשו צו ארעי לקיים את המסיבה - אך בית המשפט דחה את הבקשה.
שופט העליון יצחק עמית קיבל את החלטת המשטרה שאסרה קיום המסיבה שתוכננה במשך זמן רב, וקבע כי "הסכנה לציבור נובעת מצפי לסחר בסמים במהלך האירוע. המדובר בתופעה נלוזה, שכבר גבתה חיי אדם ופגעה במשתתפים במסיבות טבע, תופעה שמכתימה ומפריעה לקיום מסיבות טבע רבות משתתפים. המשטרה אינה עוינת את הקונספט של מסיבות טבע".
עמית הוסיף כי "כפי שנמסר לי, המשטרה מגבשת בימים אלה נוהל לאישור מסיבות טבע, לאיגום ההיבטים המודיעיניים-מבצעיים ולהסדרת הדיאלוג הנדרש עם המארגנים. על המשטרה מקובלת גם הגישה לפיה הצעד של ביטול האירוע הוא בבחינת מוצא אחרון".
עמית ציין כי הוא לקח בחשבון את מאות אלפי השקלים שהשקיעו המארגנים באירוע, וכן את עשרות הספקים שהתארגנו לקראתו, בהם בעלי דוכנים למכירת מזון שקיבלו אישור ממשרד הבריאות, ואלפי חוגגים שהתכוונו להגיע לאירוע, שחלקם שכר חדרים וצימרים וחלקם התעתד להקים אוהלים במתחם.
השופט דאג לציין לטובה את המארגנים ואמר כי הם "לא חסכו באישורים של כל הגורמים המוסמכים האפשריים. הוצגו אישורים על העמדת שאטלים לביצוע הסעות לטובת המשתתפים, תנאים לאבטחה רפואית ופקודת מבצע של ממש של מד"א, כמו גם אישור גורמי הכבאות וסדרי בטיחות". עמית ציין כי האירוע עבר בשלום ב-15 השנים האחרונות, לעומת מסיבות אחרות שנגמרו במוות מיותר של מבלים.
אלא שלמרות זאת, השופט קבע כי הוא נאלץ לדחות את בקשת המארגנים. "הגעתי למסקנה כי נוכח המידע המודיעיני שהוצג, לא ניתן להקהות עוקצה של הסכנה באמצעים אחרים. השתכנעתי כי קיים טעם טוב בבסיס סירובה של המשטרה וכי נוכח המידע המודיעיני שהוצג, אין מקום להתערב בשיקול דעתה שלא לאפשר את קיום המסיבה".
עורך הדין ערן ברנר, שייצג את המארגנים עם עו"ד שני לוי, מסר בתגובה מה המשמעות מבחינת המארגנים: "הם הגישו בקשה לרישיון לפני כחודשיים, עמדו בדרישות שעלותן מאות אלפי שקלים. פתאום יומיים לפני האירוע, נכנס מידע מודיעיני. זה מסיבה שלישית שקיבלה סירוב מודיעיני. זה אסון כלכלי, זה אמור להימשך שלושה ימים, אנשים שכרו צימרים וזה נזק אדיר. לתחושת המארגנים, המשטרה הכריזה מלחמה על מוזיקת הטכנו. איפה הם היו כל הזמן? מדובר באנשים נורמטיביים מרצים באוניברסיטה אין להם קשר לשום סמים".